Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Senzorične stekleničke – (skoraj) vse o njih

Senzorična igra ima številne prednosti, zlasti za mlajše otroke. V zgodnjih letih otroci uporabljajo svoja čutila za razumevanje in povezovanje s svetom okoli sebe. V tej objavi lahko najdete informacije o senzoričnih stekleničkah, njihovih prednostih in kako jih uporabljati. Senzorične stekleničke spodbujajo najmlajše pri njihovem razvoju, hkrati pa ponujajo trenutke zabave in veliko smeha! In kar je najboljše – enostavno jih lahko naredite doma!

Kaj sploh so senzorične stekleničke

senzoricne-steklenicke

Na kratko, senzorična steklenička je plastenka, napolnjena z najrazličnejšim materialom, namenjena otroku, da spoznava svet skozi senzorično igro. Zakaj plastenka? Ker je tako vsa packarija ‘ujeta’ v zaprto posodo, plastenka pa je vseeno lažja kot steklenička.

V osnovi pa so to plastenke, stekleničke, kozarci za vlaganje,… kakršne koli prozorne embalaže, ki jih napolnimo z različnimi materiali, ki ustvarjajo različne občutke in stimulirajo bistvena področja možganov, ko jih otrok premika.

Senzorične stekleničke lahko polnimo s tekočino ali pa tudi ne. Tiste, ki jih napolnimo s tekočino, so še posebej lepe, saj gibanje deluje bolj sproščeno in privlačno. Vodi lahko dodamo še druge sestavine, da bo padec predmetov počasnejši (lahko otroško olje, lepilo, glicerin). V plastenko pa lahko damo tudi različne predmete, ki oddajajo hrup, različnih velikosti, tekstur in barv, ki jih bo otrok prepoznal, ko premika plastenko.

Kakšne so prednosti senzoričnih stekleničk?

Najbolj očitna prednost senzoričnih stekleničk bi bila njihova neposredna povezava s senzorično igro. Senzorična igra je nepogrešljiv način, kako otroke izpostaviti svetu okoli njih in omogočiti njihovim možganom, da vzpostavijo pomembno povezavo. Velika prednost senzoričnih stekleničk je tudi to, da se jih da lepo prilagoditi potrebam otrok, ki jih uporabljajo.

Čeprav se senzorična igra pogosto imenuje “neurejena igra”, ni treba, da je vedno tako. Prednost senzoričnih stekleničk je tudi v tem, da lahko uporabimo materiale, ki so za neposredni stik za otroke nevarni in vse tiste materiale, ki s sabo prinesejo enostavno preveč packarije. Tukaj pridejo na vrsto senzorične stekleničke. Otrokom omogočajo, da s svojimi čuti razumejo svoj svet, hkrati pa jih ohranjajo varne in čiste.

Kako narediš senzorične stekleničke?

senzoricne-steklenicke

Potrebuješ:
-plastenko (priporočam manjšo, maksimalno pol litra)
-vodo
-dodatno tekočino (lahko otroško olje, lepilo z bleščicami, glicerin)
-materiale za v plastenko (kamenčki, riž, bleščice, raznorazni okraski,…)

Vodo natočiš nekje do 3/4. Raje premalo kot preveč, še zmeraj lahko na koncu vodo dotočiš. Pusti si dovolj prostora, da lahko dodaš vse senzorične sestavine.

POMEMBNO! Pokrov dobro zalepi z vročim lepilom, ne želiš, da se med igro odpre! Ker potem pa bo packarija. 😉

In to je vsa umetnost. Najdlje pri senzoričnih flaškah traja odločanje, kaj dati v plastenko. In potem daš to miniju v roke, mu pokažeš malo, kako se obrača, spušča raznorazne zvoke in… pustiš igri svojo pot! 😉

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja