Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Potuj z mano: Sal, Zelenortski otoki (Cape Verde)

Otok Sal je eden izmed otokov Zelenortskega otočja. Zelenortski otoki ali Cape Verde so otočje v Severno Atlantskem oceanu ob zahodni obali Afrike. Majhen otok, velik okoli 200 kvadratnih kilometrov (za primerjavo: Slovenija je velika 20.000 kvadratnih kilometrov) z izredno milim, suhim podnebjem.

Zelenortski otoki

sal-cape-verde-zelenortski-otoki

Zelenortski otoki so republika, ki ima zanimivo zgodovino. Nekoč so bili namreč nenaseljeno območje. Ja, nihče ni živel tam. Potem pa so jih v 15. stoletju odkrili Portugalci, ki so otoke uporabljali za postojanko pri trgovini s sužnji. In to je razlog za današnje mešano prebivalstvo, saj zdaj tam živijo tako potomci Portugalcev kot potomci sužnjev (in seveda potomci obojih!). Večina prebivalstva je mulatov, temnopolti so po večini Senegalci in drugi migranti iz Afrike. Vreme je skoraj idealno – povprečne temperature so od nekje 24 pa tudi do 29 stopinj. Prevroče je redkokdaj. Padavin je bolj malo, od aprila do julija pa pade v povprečju manj kot milimeter dežja na mesec.

sal-cape-verde-zelenortski-otoki

Zelenortski otoki so otočje, sestavljeno iz 10ih otokov: Santo Antao, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo in Brava. Meni najbolj fascinanten je podatek, kako so si ti otoki med seboj različni. Nekateri so čisto puščavski, nekateri so zelena oaza džungl, na Zelenortskih otokih pa je tudi še aktiven vulkan. Torej, treba je videt VSE! 😉

SAL

Sal je en izmed treh puščavskih otokov. Pesek na Salu je iz Sahare, saj ga je veter prinesel tja. Glavno mesto otoka Santa Maria je praktično tudi edina točka otoka za turističen obisk in spanje tam. Ima pa Sal kar nekaj znamenitosti in ob obisku zagotovo priporočam izlet po otoku. Ni potrebna rezervacija vnaprej, saj v Santa Marii skoraj na vsakem koraku ponujajo izlete – jaz lahko priporočam Ola&Dylan tours, midva sva imela res krasnega vodiča, ki se je za nas resnično potrudil!

Znamenitosti

Peščene plaže

Prva in največja znamenitost otoka so zagotovo prečudovite peščene plaže. Na vsakem koraku te očara nerealno modra – turkizna voda in prekrasen bel pesek. Tisti, ta fini, na katerem je vrhunsko ležat! Ta barva vode je… ne znam opisat, ampak resnično vredna, da jo vidiš! Ko sva midva bila tam (junija) je bila temperature vode malenkost hladnejša – ampak še zmeraj dovolj topla za kopanje, ravno prav, da se ohladiš v njej!

Veter

Čeprav je veter lahko negativna stran dopusta, veter na Zelenortskih otokih to ni. Na otok se namreč zgrinjajo surferji in kajtarji in na otoku je tudi eden najboljših na svetu – Mitu Monteiro, ki ima tam tudi svojo šolo. In četudi morda ti ne surfaš ali kajtaš, je poseben užitek gledati vse, ki jahajo valove, ti pa sproščeno ležiš na pesku.

Soline

Sal je najbolj znan po svoji soli in solinah. Kar je meni najbolj fascinantno – soline so v notranjosti otoka in sol kopljejo v rudniku. Ena izmed glavnih (in najbolj fascinantnih) aktivnosti izleta po otoku je zagotovo kopanje v jezeru soli. Če temu sploh lahko rečeš kopanje. V bistvu bolj lebdiš na vodi, saj je tako bogata s soljo, da je potop praktično nemogoč. Plavanje je tudi dokaj težko, saj te kar obrača in vleče proti vrhu. Pazi edino, da ti voda ne pride v oči!

Modro oko

To je nekaj, kar je težko opisat in čudovito za doživet. Globoka, globoka jama, ogromna vrsta turistov, ki jih malo po malo spuščajo naprej in ko si končno na vrsti – neverjetna modrina. Res izgleda noro! Tukaj pa je žal vse odvisno od vremena in ni nujno, da ti to lepoto uspe videti. Se pa splača sprehoditi se malo naokoli, saj so tam naokoli čudovite skale in morje in je res krasno!

Fatamorgana

Ena izmed prvih postojank celodnevnega izleta po otoku je obisk puščave in ogled fatamorgane. Nisem verjela, da je to mogoče, ampak dejansko je! Izgleda kot jezero ali morje v daljavi, ko pa prideš bližje pa…NIČ! Sam pesek in puščava. Žal pa je to nekaj, kar se zelo težko slika…

Želve

Sal je otok, znan tudi kot ena izmed želvjih valilnic. Obala, kamor hodijo želve odlagat svoja jajca, je zavarovana, jajca pa prostovoljci prestavljajo, da jih ljudje ne pohodijo. Na Salu ponujajo tudi izlet, kjer greš gledat želve, kako valijo in pravijo, da je to magična izkušnja, a je midva žal nisva doživela.

No stress!

Najboljši možen moto ever! Resnično celoten otok deluje po principu ‘No stress!’. Najbolj fascinantno je, ko hodiš okoli in če se kateremu domačinu zdi, da si prehiter, bo dejansko prišel do tebe, te ustavil: ‘No stress, my friend, you are on Capo Verde.’ Jaz sem se na njihovo filozofijo hitro privadila in mislim, da bi jo morali tudi v našem svetu posvojiti!

Moje mnenje

Jaz sem na Salu neizmerno uživala! Čeprav na prvi pogled nimaš kaj dosti za delat, sva z Janom vsak dan naredila 10k korakov, ni nama bilo dolgčas in res sva uživala. Kar se hrane tiče, njihova največja specialiteta je, itak, morska hrana. Plus, na pomolu v Santa Marii imaš vsako jutro tržnico sveže ulovljenih rib. Ni za občutljive, je pa nekaj posebnega! Cene so v bistvu tu nekje kot pri nas. Lahko pa dobiš tudi kosilo za 3€. Kar se denarja tiče, se ne sekiraj. Na Salu lahko plačaš tudi z evri, je pa konverzija malenkost slabša kot v bankah. Se včasih tudi zgodi, da plačaš z njihovim denarjem, pa dobiš nazaj evre, pač, kar imajo pri roki! 😉
Aja, viza za obisk NI potrebna.

Xoxo, A.

P.S.: Moje potovalne dogodivščine lahko spremljaš TUKAJ.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja