Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Sofija, Bolgarija v 2 čarobnih dneh

Sofija. Mesto, ki me je navdušilo in prevzelo. Utrip mesta je čudovit, ljudje so na ulicah, v parkih, restavracijah, povsod. Dogaja se. Z veselem bi se vrnila in preživela kak dan, dva samo v mestu, z ljudmi, z dogajanjem, poslušala ulične glasbenike in uživala v barih in restavracijah. Če pa govorimo o samem ogledovanju mesta, sta dva dni vsekakor dovolj, trije, če štejemo še izlet v Plodiv, ki ga vsi domačini tako priporočajo.
Hoja naokoli po Sofiji ne predstavlja večjih problemov, zmeraj sem se počutila varno in hitro se znajdeš. Sofija je res zelo zeleno mesto, ogromno je majhnih in malo manj majhnih parkov s svojimi fontanami, kjer se lahko vsedeš, odpočiješ, kupiš hrano, pijačo in uživaš.
Če pa hoja ni zate, pa je tukaj METRO. Ima samo dve liniji in vse je jasno označeno, tudi v gajici in ne samo cirilici. Cena ene vožnje je 1,60LEV. Letališče ima dva terminala in med obema terminaloma do 19.00 vozi brezplačen avtobus. V Sofiji se turisti porazgubijo in res nisem imela občutka, da je zelo turistično mesto, kar se je, seveda hitro izkazalo za napačno predvidevanje. In kako sem preživela svoja dva dni (in dve noči) v Sofiji?

SOFIJA

Sofija je glavo mesto Bolgarije in hkrati tudi njeno največje mesto. Zgodovinsko bogato mesto ponuja nekaj za vsakogar, pa naj bo to nakupovanje, raziskovanje ali zabava. Mesto je veliko 492 km2 in ima 1,241,675 prebivalcev (vir: Wikipedija). Uradni jezik je, seveda, bolgarščina, ampak večina ljudi obvlada angleščino, v skrajni sili pa se zmeniš tudi po slovensko.

sofija bolgarija v dveh dneh
Prvi dan – popoldan:

sofija bolgarija v dveh dneh

Kratek sprehod po mestu z zemljevidom v roki. Tako, da dobiš občutek za smer, velikost in orientacijo. Brez nekega velikega cilja, pač, malo naokoli, po parkih, po ulicah in po mestu. Čas za večerjo. Ponudba hrane je velika tako v raznolikosti kot tudi v cenovnem rangu, jaz zagotovo priporočam obisk verige HAPPY, ki me je navdušila s kakovostjo hrane, hitro in prijazno postrežbo in nesramno nizkimi cenami! Z veliko truda bo večerja za dva mogoče presegla ceno 30LEV. Po večerji pa sledi sprehod po glavni promenadi mesta – VITOSHA BOULEVARD. Ulica, kjer se dogaja. Restavracije, gostilnice, trgovinice in, meni najljubši, ulični glasbeniki. Pijača v eni izmed gostilnic je skorajda obvezna, stilov je za vsak okus in za vse želje.

sofija bolgarija v dveh dneh

Drugi dan:

sofija bolgarija v dveh dneh free walking tour

Priporočam udeležbo FREE WALKING TOUR – a. Lokalni vodič te pelje na zunanji ogled vseh pomembnih točk mesta in ti na zabaven način predstavi mesto, zgodovino in znamenitosti. Celotna pot traja približno dve uri, več o njih si pa lahko prebereš TUKAJ. Po tej izkušnji je čas za hrano! Najboljši postanek je v katerem izmed premnogih parkov, kjer boš zagotovo našla tudi kako stojnico s hrano. Meni je bil najbolj všeč park ob stadionu, ki je pa tudi pravi raj za otroke, kaj vse so imeli tam!

sofija bolgarija v dveh dneh

Popoldan priporočajo ogled gore Vitosha, ki si je jaz na žalost nisem ogledala, ampak po slikah sodeč izgleda noro zanimivo! Zvečer pa je čas za utrip mesta. Ogromno znamenitosti je vsaj malo razsvetljenih, vodnjaki so, vsaj tisti večji, pa tudi kak manjši, osvetljeni, povsod so ljudje, ulični umetniki, dogajanje te posrka vase, če se mu le prepustiš. Obvezen je vsaj sprehod po Vitosha Boulevard in naprej po parku in vodnjakih.

sofija bolgarija v dveh dneh

Tretji dan – dopoldan

sofija bolgarija v dveh dneh

Vse, kar se ti je prejšnji dan zdelo zanimivo na Free Walking Tour-u si lahko danes ogledaš od znotraj. Kaj jaz priporočam? Zagotovo ogled vseh cerkev iz Trga strpnosti:Krščansko cerkev, ki je od vseh najmanj zanimiva, je pa zanimiva okolica z ruševinami, sinagoga, kjer je vstopnina 4LEV, ruska – pravoslavna cerkev in mošeja.

sofija bolgarija v dveh dneh

Obvezen ogled je še ogled Sofijine cerkve, ki je najstarejša še delujoča cerkev v Evropi, skupaj z njenim podzemnim delom (6LEV), ki je zelo zanimiv in presenetljivo velik, ter katedrale Alexadner Nevsky, ne pozabi pa tudi na zdravilne izvire mineralne vode, ki sicer iz pipe priteče vroča, ampak, ko se ohladi je odlična! Seveda je v Sofiji še ogromno drugih znamenitosti in obiska vrednih krajev, ki jih boš spoznala na Free Walking touru, tako da lahko nato sprehod po mestu prilagodiš svojim željam in zanimanjem.Sledi še kosilo in odhod do letališča. Ponovno priporočam Happy, še zmeraj se mi pocedijo sline, ko pomislim na njih! Za konec pa še en kup slik iz Sofije 😉
 sofija bolgarija v dveh dneh alexander nevsky katedrala
Alexander Nevsky katedrala
 sofija bolgarija v dveh dneh alexander nevsky katedrala
Alexander Nevsky katedrala

sofija bolgarija v dveh dneh

 sofija bolgarija v dveh dneh spomenik sovjetski vojski
Spomenik Sovjetski vojski

sofija bolgarija v dveh dneh spomenik

 ​
 sofija bolgarija v dveh dneh cerkev sv george
Cerkev Sv. George

sofija bolgarija v dveh dneh

*1 LEV = 0,50€
Xoxo, A.
2 komentarja

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja