Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Dojenje: 5 mitov o dojenju, ki pri meni ne držijo

S ponosom lahko povem, da je moj Teo pri treh mesecih in pol polno dojen. Dojenje nama je na srečo hitro steklo in če sva z Janom od začetka še tu in tam poskušala z dodatkom (po nasvetu patronažne, a to je zgodba za drugič), zdaj na dodatek sploh pomislim ne. In, iskreno, Teo ga tudi noče. Me je pa pri dojenju marsikaj presenetilo in tukaj je tistih 5 stvari, ki so me šokirale najbolj.

5-mitov-o-dojenju-ki-ne-držijo-dojenje

1. Male dojke = malo/nič mleka

Jaz sem živ dokaz, da to absolutno NE drži. Preden sem zanosila, sem imela praktično nič. Za slabo A košarico. Med nosečnostjo pa so rasle, rasle, rasle, prirasle do C košarice. A vseeno med nosečnostjo nikdar ni nič teklo iz njih in res me je skrbelo, kako bo. No, zdaj pa moje mini zize hranijo mojega vedno večjega dojenčka brez večjih težav.

2. Otroku prve dni zadošča kolostrum

Tukaj žal morem reči, da to za mojega bejbija ni držalo. Morda je krivo dejstvo, da so mu takoj po porodu dali AM. Čez dan sva prve dni do navala mleka še preživela, se cartala, on je spal, zizal, spal, ampak ponoči… Ponoči pa je bil grozen jok. Takrat sem s težkim srcem poklicala sestro, ki ga je nahranila in tako sva se oba naspala.

3. Dojenje je enostavno

Mit, ki se mu danes res samo še smejem. Vsi te pripravljajo na porod, pa potem kako ne boš spala, kako bo to, kako bo ono, ampak nihče praktično ne omenja dojenja. Ma ni enostavno, veš. Meni so na srečo sestre pokazale, kako otroka pristaviti, sem pa slišala zgodbe, ko so bile mlade mamice prepuščene same sebi. Pa to, da se pristavi je šele prvi korak. Potem pa pridejo krči, poskoki v rasti, prva menstruacija, dojilna stavka, ma ni da ni in ti se pol časa sprašuješ, če tvoj otrok sploh dobi mleko, če je dovolj, če je sit, če ga ok dojiš,…

4. Otrok se doji samo, ko je lačen

Ha. Ha. Ha. Najraje bi kar tako pustila. Mamica je vse kar to majhno bitjece pozna, ko pride na svet. In dojka je zavetje, je varnost, je pomoč, da se umiri, je vse. In dojenje ne gre po urniku, otrok se ne doji na 3ure, otrok se doji… No, ko je njemu. Na začetku, priznam, sem bila zaskrbljena, ko je želel dojko kdaj tudi že po eni uri. Ma, kaj moje mleko ni ok? No, potem sem se pozanimala in zdaj sploh več ne gledam na uro. Ko želi, dobi.

5. Če otrok joka, ni dovolj mleka

To boš slišala predvsem od kakšnih pametnih tetic, babic,… Otroček joka zaradi toooliiikooo različnih razlogov, da naj gre to skozi eno uho not, skozi drugo ven. Ali pa še bolje, kar presliši. Če tvoj bejbi pridobiva grame, so pleničke polulane in pokakane, potem nimaš kaj skrbeti, mleka je dovolj!

5-mitov-o-dojenju-ki-ne-držijo-dojenje

Bi te zanimala najina pot do polnega dojenja? Kje sva naletela na prepreke in kako sva jih rešila?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja