Mikonos, Grčija

Grčija je meni zelo ljuba destinacija, na moji listi želja je kar nekaj njenih otokov, zdaj pa sem odkljukala še enega. Danes te popeljem na Mikonos, grški otok, ki me je začaral že po nekaj minutah vožnje. Zakaj ti pa razložim v nadaljevanju!

Mikonos, Grčija

mikonos-grčija-grški-otok

Mikonos je 85,5 kvadratnih kilometrov velik otok, ki leži v Egejskem morju in spada pod kikladske otoke. Jaz si ga bom zapomnila po prekrasnih belih hiškah, kamorkoli pogledaš, čudovitih plažah s krasnim morjem, odlično hrano in malo višjimi cenami, kot sem jih v Grčiji navajena. 😉

mikonos-grčija-grški-otok

Mikonos velja za enega bolj luksuznih grških otokov, v njegovo slavo pa ga je prva povzdignila Jackie Kennedy. Z leti je tako dobil status otoka za bogate in slavne. Na srečo pa je cenovno dokaj dostopen tudi navadnim smrtnikom, vse pa je odvisno od tega, kakšen luksuz si želiš.

Kdaj?
mikonos-grčija-grški-otok

Mikonos je najbolj obiskan v juniju in juliju, sezona pa traja nekje od maja do oktobra. Midva sva ga obiskala na polovici oktobra in tako ujela še zadnji vlak! Pa ne zaradi vremena, to je bilo čisto super, tudi v morju sva se lahko kopala, ampak zaradi tega, ker so ob najinem odhodu zapirali praktično vse. (Nekaj je verjetno le bila kriva korona sezona, pa vendar...)

Kako do tja?
mikonos-grčija-grški-otok

Midva sva letela z letalom z Dunaja. Let traja dve uri in nekaj malega, Mikonos pa ima samo eno letališče. 😉 Obstaja tudi možnost trajekta z okoliških otokov, če bi recimo rada kombinirala obisk Mikonosa z obiskom še katerega otoka.
Ko sva midva prišla v hotel, sta bila z nama na recepciji dva, ki sta z Mikonosa šla dalje na Santorini, recimo. 😉

Kje spati?

Midva sva se v osnovi odločala med prenočiščem v bližini glavnega mesta ali pa na jugu, kjer so lepše plaže. Na koncu so plaže zmagale in tako sva en teden preživela v hotelu Acrogiali, na plaži Platis Gialos. Če iščeš prenočišče na Mikonosu, potem ti predlagam ali jug, kjer so najlepše plaže in kar nekaj jih lahko obiščeš peš, ali pa zahod, kjer je glavno mesto.

Kako po otoku?

Po otoku se lahko premikaš na več načinov. Z avtobusom, taksijem, lahko najameš skuter, štirikolesnik ali avto. Avtobusi so zanesljivi, a so povezave med posameznimi točkami redke, večinoma so vse povezave preko glavnega mesta. Taksiji so dražji in jih priporočam le v skrajni sili. Najlažje je, če najameš prevozno sredstvo.

Midva sva se odločila za štirikolesnik, saj jaz skuterjev ne maram, za avto pa nama ni bilo. Za štirikolesnik sva plačala 20€/dan + bencin. Ker je Mikonos otok, je bencin, kot na vseh, dražji, ampak štirikolesnik porabi zelo malo. Po otoku se da lepo vozit, prometa ni bilo dosti, edino ceste so bolj tako tako označene, tako da Google mapsi pridejo zelo prav!

Kaj videt?

Mikonos je znan kot otok krasnih plaž, ogromnih zabav, luksuza in svoji prijaznosti do LGBT skupnosti. Ima pa tudi nekaj krajev, predvsem plaž, vrednih obiska.

Praktično edino mesto na otoku, glavno mesto Hora, skriva krasne uličice, bele stene, pisane ograje in vrata in je mesto, v katerem se enostavno izgubiš v ulicah in uživaš. Nujno pojdi do 'Malih Benetk' (Little Venice), kjer so krasne gostilnice, do mlinov na veter, do starega pristanišča (do novega ne, saj tam nimaš kaj za videti) in po vseh ulicah vmes.

Zapelji se do svetilnika. Sicer tam zeeeelooo piha, je pa razgled krasen in ponuja možnost lušnih fotk. Sam svetilnik (žal) ni odprt za javnost, a je vseeno kraj za videt.

Mikonos ima kar nekaj res lepih plaž, zagotovo so vredne obiska plaža Lia, Super Paradise, Paradise, Elia, Anna,... Iskreno, praktično vsaka plaža na jugu, na kateri sva se ustavila, je bila prekrasna, peščena, s krasno vodo! Na zahodu me plaže, žal, niso tako navdušile.

Delos. Otoček, blizu Mikonosa, ki je eno ogromno arheološko najdišče. Če imaš rada zgodovino, potem ga obišči. Meni je, iskreno, bilo vse skupaj zanimivo, a kar malo drago. Trajekt do otoka je namreč 20€, vstopnina pa 12€. Če želiš še vodenje... No, te stane še več. Žal pa je na otoku samem tabel z razlagami zelo malo, tako da si bolj ali manj prepuščen sam sebi, z eno brošuro, ki jo dobiš na vhodu. Sence praktično ni.

Mikonos je znan tudi po svojem nočnem življenju, midva sva obiskala en krasen bar, s pogledom na glavno mesto, ki je sicer imel kar zasoljene cene, a je bil celoten ambient vreden obiska, občasno pa sva se zvečer sprehodila do Paradise plaže, kjer so imeli vsak večer zabave. Čeprav sva bila ob koncu sezone, si ob pogledu na diskoteke lahko predstavljaš, kake zabave so drugače in verjamem, da na svoj račun pridejo tudi vsi zabave željni.

Meni je bil Mikonos všeč. Krasne bele hiške, lepe plaže, odklop od vsega, a še vedno dovolj zanimivosti za raziskovanje. Iskreno, ne bi šla še enkrat, ker sem si ga že ogledala. Za tako, enkraten obisk, pa je čudovit in vreden obiska. Najbolj so me navdušile plaže in krasno glavno mesto!

Pa ti, si že obiskala Mikonos? Ti je bil všeč? Ali pa ga še imaš na listi želja? Zaupaj mi svoje mnenje v komentar!

Xoxo, A.

P.S.: Če te zanimajo moje ostale potovalne dogodivščine, pa klikni TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja