Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Nosečnost: Tretje trimesečje

Pa je tukaj še moje tretje trimesečje. In tukaj se moja nosečnost konča. To obdobje se je meni osebno od vseh treh zdelo najtežje in najbolj naporno, tako psihično kot fizično. Ne rečem, tudi na to obdobje imam lepe spomine, a je zame bilo najtežje in na koncu sem se res veselila, da bo konec.

Tretje trimesečje

nosečnost-tretje-trimesečje

Tretje trimesečje se začne v 28. tednu in konča z rojstvom, nekje v 40. tednu. V tem obdobju dete najhitreje raste in verjemi, to veš. Toliko kot sem pojedla v tretjem trimesečju… Ampak, s tem, ko raste dete, raste tudi maternica, drugi organi pa se ji umikajo, tako da je tudi tvoj želodec bolj stisnjen, tako da ne moreš pojesti dosti, si pa skozi lačna. Jaz sem skoraj obvezno imela še nočno malico. 😉

Brcike
nosečnost-tretje-trimesečje

V tem obdobju so brcike stalnica. Podnevi in ponoči, našemu miniju je resnično dogajalo. Jaz sem si dostikrat nastavila klasično glasbo na youtubu in mali je brcal, brcal, brcal, kot da bi plesal po trebuščku. <3 V tem obdobju je potrebno otrokove gibe spremljati, saj jih enostavno moraš čutiti vsak dan, če jih ne, takoj k zdravniku!

Jaz sem na tem področju imela srečo, saj je naš razbojnik bil resnično živahen, sem pa imela en preplah, ko se je odločil, da bo miren. Takoj sma šla v bolnico, kjer me je prijazna sestra TAKOJ potolažila in preverila utrip, za kar sem ji še danes hvaležna. No, bilo je vse vredu, mini je na pregledu začel brcat kot prej in… So mi pa rekli, da boljše, da se pridem pokaza 100x za brezveze kot da 1x ne pridem, pa bi mogla.

Pregledi
nosečnost-tretje-trimesečje

V tretjem trimesečju so pregledi pri ginekologu pogostejši, na koncu greš tja že vsak teden. Ginekolog spremlja, koliko (če) si odprta, preveri lego otročka, ki se more v tem obdobju obrnit na glavo, in spremlja, da je vse ok. Naš mini je bil pač mini in je imel prostor za telovadbo, tako da je imel eno obdobje, ko je delal prevale po trebuščku. Enkrat na glavi, naslednjič na nogicah, potem poprek, na koncu je na srečo ostal na glavo kot se spodobi in je prav.

Utrujenost
nosečnost-tretje-trimesečje

Jaz sem si tretje trimesečje najbolj zapomnila po pomanjkanju kondicije. NIČ več nisem (z)mogla. Sprehode sva tako skrajšala na sosednjo ulico, pa še to sem bila vedno bolj in vedno prej zadihana. Vsi obiski, ki so vsebovali stopnice, so bili do nadaljnjega odpovedani in popoldanski počitek je ponovno postal obvezen.

Lažni popadki
nosečnost-tretje-trimesečje

Proti koncu tretjega trimesečja so se začeli lažni popadki. Pri meni na srečo samo dvakrat, lahko pa so enostavno stalnica. So pa pri meni popadki (tudi ti lažni) že od vsega začetka bili na 5min, nikdar več.

Akupunktura
nosečnost-tretje-trimesečje

V 37 tednu sem začela obiskovati tudi akupunkturo, ki bi naj skrajšala trajanje poroda in olajšala sam porod. Zabadanje iglic je mene resnično bolelo in ni mi bilo prijetno. Iskreno, tudi ne vem, če je pri meni delovalo. Ampak je vsekakor pomagalo, da se v porod šla bolj sproščena.

Še zadnje počitnice v dvoje
nosečnost-tretje-trimesečje

Z Janom sva si privoščila še zadnji oddih v dvoje, seveda na slovenski obali, dalj si nisva upala, ker kaj pa če… 😉 Portorož, Piran, Izola in Ankaran so bili kraji, ki sva jih obiskala in uživala v sončku in morju. Meni je noro pasalo kopanje v morju, mini v trebuščku pa je plaval zraven.

Konec

In potem… POROD.

S to objavo se zaključuje moja nosečniška zgodba. Priznati moram, da sem kot nosečnica večino časa neizmerno uživala in z lahkoto bi šla še enkrat čez nosečnost. Tudi z videzom nisem imela težav, nasprotno, moje telo mi je bilo resnično všeč. In s to objavo se začenja najlepše – življenje s Teotom.

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja