Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Novo šolsko leto – 6 nasvetov za uspeh

Prihaja novo šolsko leto (samo še en teden) in čas je, da se začneš nanj tudi uradno pripravljat. Meni je bilo zmeraj najtežje ‘preklopit’ iz počitniškega razmišljanja nazaj v šolski. Nič več spanja zjutraj, prihajajo obveznosti in vsaj 8ur na dan sedenje in poslušanje. Ko začneš razmišljat tako, lahko kar hitro vse skupaj postane izrazito negativno, šola se naenkrat zdi bau bau in najraje bi kar še malo zbolela, kajne? Zato ti danes predstavljam načine, kako si pomagati, da bodo tudi možgani pripravljeni na šolo in da bo novo šolsko leto pozitivno in ne zastrašujoče.

NOVO ŠOLSKO LETO, NOVO RAZMIŠLJANJE

1.) UČIŠ SE ZASE, NE ZA DRUGE

Prva stvar, ki jo moraš razumeti je, da se učiš zase in za svojo prihodnost. Tvoji starši, sorodniki, učitelji,… oni so vsi svoje šole že naredili. In če se ti ne odločiš, da hočeš šolo naredit in da jo boš naredila za to, da bo kasneje nekaj iz tebe, da bo tvoja prihodnost lepa in da boš lahko lepo živela, ti bo učenje zmeraj muka. Zato globoko razmisli, kakšen nivo znanja si TI želiš, kaj sploh hočeš s svojim učenjem doseči in se nato odloči, da boš…

novo šolsko leto 6 nasvetov za uspeh

2. ) BODI NAJBOLJŠA VERZIJA SAMA SEBE

Odloči se, da se tokrat ne boš pustila na cedilu. Da boš ZASE najboljša verzija same sebe in da se boš potrudila zase. Da ne bo polovičarstva, ampak da greš ‘all in’. Ker si ti to tudi zaslužiš! Trenutna ti in bodoča ti, tista, ki še pride in ko bo tvoj trenutni trud tudi unovčila.

3.) RUTINA, RUTINA, RUTINA

Razmisli, kakšno rutino želiš imeti. Kdaj se najlažje učiš, kdaj najraje delaš domače naloge. Koliko časa potrebuješ za to in kako želiš, da je ta čas razporejen. Določi si nek vzorec, da boš točno vedela že vnaprej, kdaj imaš čas za vse ostalo in kdaj ne. SEVEDA bo ta rutina kdaj tudi prekinjena, ampak priporočam, da se je v veliki meri držiš. Si jo morda celo kam napišeš, z njo seznaniš svoje bližnje in jo usvojiš. Če si boš sama določila čas za učenje in delanje nalog, ti bo potem na dolgi rok definitivno lažje, saj se vsi ne učimo enako dobro ob enakem času. Tukaj te čaka en dolg pogovor sama s sabo, da ugotoviš, kaj ti sploh ustreza in kaj ne.

4.) SPREJEMAJ NOVOSTI

Četudi tokrat zate novo šolsko leto ne pomeni nove šole, pa bo zagotovo prineslo spremembe. Že zdaj, DANES, se odloči, da jih boš sprejela s pozitivno naravnanostjo. Ni nujno vse slabo in ni res ni potrebno, da te vodi negativno razmišljanje. Spremembe so lahko tudi pozitivne, pomembno je predvsem, da jih ti tako sprejmeš! Torej, imej odprti glavo in pusti spremembam, da se izkažejo!

5.) DAJ SI ČAS za učenje

Vsi ne dojemamo z enako hitrostjo, vsi se ne učimo enako hitro in vsi ne rešujemo nalog v enakem časovnem obdobju. Pomembno je, da se odločiš, da si boš dala potreben čas, da usvojiš potrebno znanje. Ne prehitevaj se in ne primerjaj se z drugimi. Seveda je lahko novo šolsko leto odlična priložnost, da svoje sposobnosti učenja še izboljšaš, ne muči pa se za brez veze – če potrebuješ nekaj več časa, da določeno stvar razumeš, si ga tudi vzemi in ne obupaj prehitro!

novo šolsko leto 6 nasvetov za uspeh

6.) VERJEMI VASE

Najslabše je učenje začeti z ‘Jaz pa tega ne bom nikdar znala.’. Ker potem obstaja velika verjetnost, da res ne boš. Bolj dvomiš vase in v svoje sposobnosti, slabše ti gre. Za to pa letos verjemi vase! Ker ti to zmoreš! Morda malo počasneje kot kdo drug, morda boš potrebovala pomoč, ampak zaupaj si in verjemi, da ti bo na koncu uspelo. Naj tvoja samozavest zasije in ne boj se učenja, preverjanj znanja in šole na sploh!

Vso srečo in uspešno novo šolsko leto ti želim!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja