Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Slovar sestavin: Azelaična kislina

Dobrodošla v prvi objavi v novem sklopu na blogu – ‘Slovar sestavin’. Današnjo objavo je vzpodbudilo lansiranje novega Hemptouch seruma, v katerem je glavna ‘kraljica’ azelaična kislina. Ker vem, da večina ljudi najbolj ne ve, kaj to sploh je in čemu je namenjena, sem se odločila, da napišem to objavo.

Azelaična kislina

Azelaična kislina je namenjena borbi proti kožnim nepravilnostim. Je aktivna učinkovina, ki je naravno prisotna v pšenici, rži in ovsu (a ne vsebuje glutena!). Ima protivnetne, depigmentacijske in antibakterijske lastnosti. Kar v enostavnem pomeni, da kožo gladi, pomaga zmanjševati videz pigmentnih madežev, bori se proti rdečici in kožnim nepravilnostim. Hkrati tudi zmanjšuje proizvodno sebuma. V osnovi je azelaična kislina bel prah, ki je težko topen, zato se ne prestraši, če boš v izdelku začutila grudice.

azelaična-kislina
Prednosti

Mene je najbolj prepričalo dejstvo, da je varna za uporabo tako med nosečnostjo kot med dojenjem (kar za vse aktive ne velja!). Rezultati so dokaj hitro vidni, je pa, seveda, še zmeraj potrebna dosledna uporaba. Primerna je tako za suho kot za mastno kožo, lahko pa jo uporabljajo tudi tiste z občutljivo kožo. Je tudi ena izmed bolj varnih kislin za uporabo in zato idealna za vse začetnice tega sveta.

Učinki na kožo
  • Uravnava izločanje sebuma (=tisto, zaradi česar se ti koža masti).
  • Pomaga zmanjšati vnetja kože, saj zavira nastanek bakterij, ki so odgovorne za nastanek vnetnih aken.
  • Zaradi tega tudi preprečuje nastanek novih aken in prepreči zamašene pore.
  • Posvetli pigmentne madeže in madeže, ki so nastali zaradi aken.
  • Pomirja kožo in zmanjšuje rdečico.
Napake pri uporabi

Nekonsistentna uporaba. Kot vsaka stvar, tudi azelaična kislina ne učinkuje, če je ne uporabljaš redno. Neuporaba SPF-a. Za zmanjšanje pigmentnih madežev je nujno potrebno poskrbeti, da ne nastanejo novi.
Nepravilno plastenje in kombiniranje. Če si v negi kože že strokovnjakinja, s plastenjem in kombiniranjem z drugimi učinkovinami ni nič narobe. Če pa je to tvoj prvi korak v bolj zahteven svet nege kože, pa začni počasi. Ne nanesi na kožo vsega naenkrat, daj ji čas, da se navadi! Preveri tudi, če se slučajno katere učinkovine ‘tepejo’ med seboj. Daj koži čas, da se navadi!

PAZI!

Kot že rečeno, dober SPF je nujen. Vedi tudi, da se lahko na začetku uporabe pojavijo stranski učinki, kot so srbečica, rahlo draženje, nežno pekoč občutek, ampak morajo izginiti po nekaj uporabah. Azelaične kisline ne uporabljaj v okolici oči in preblizu ustnic.

Hemptouch Azelaični serum

Za konec pa še nekaj besed o serumu, ki je današnjo objavo vzpodbudil. Je 100% naraven. Vsebuje tri ključne sestavine:
Azelaično kislino, o kateri smo govorili.
CBD, ki deluje protivnetno in antioksidativno.
Izvleček sadnega korena, ki prinaša koži pomirjujoče lastnosti.

Tekstura je super lahka, vlažilna, hitro se vpije v kožo. Jaz ga bom z veseljem dodala moji dnevni rutini!

Uporabljaš ti kak izdelek z azelaično kislino?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja