Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Trakoščan

A si že slišala za Trakoščan? Verjetno si. Če pa nisi, pa naj ti ga na hitro predstavim. V vsakem primeru pa ti v tej objavi povem, zakaj je obisk Trakoščana ena taka luštna ideja za izlet.

TRAKOŠČAN

trakoscan

Trakoščan je dvorec, ki stoji v hrvaškem Zagorju, postavljen pa je bil v 13. stoletju. V okolici dvorca je veliko jezero, okoli katerega je urejena sprehajalna pot, gostilnica ali dve, v bližini pa je tudi hotel. Destinacija je super tako za enodnevni izlet kot za vikend oddih. Zakaj?

Kako do tja?

trakoscan

Trakoščan ni dosti oddaljen od Slovenske meje, iz Maribora si tam v približno pol ure. Ni vožnje po hrvaški avtocesti, torej tudi cestnine ni, edina slabost je meja, ki je, kot vsi vemo, ob ‘nepravih’ terminih lahko zabita. Takoj za mejo na hrvaški strani pa zaviješ iz avtoceste in se še približno 10-15min voziš po regionalni cesti. Da bi se izgubila, ni skrbi, vse je namreč lepo označeno, table so povsod. Ko pa boš do Trakoščana prispela, boš vedela, da si tam. Pod dvorcem je urejeno parkiranje, ki za cel dan znaša 15kun (cca 2€), v primeru, da nimaš kun, pa se da zmenit tudi z evri. Kune si priskrbi že prej, saj tu ni bankomata, bi pa jih po vsej verjetnosti lahko zamenjala v hotelu. Parkirišče samo je na travniku.

Enodnevni izlet

trakoscan

Če si želiš enodnevnega izleta, je Trakoščan super izbira. Imaš vse.
Nekaj kulture – ogled dvorca, ki te bo stal 40kun (cca 6€), ki je v lasti republike Hrvaške, v njem pa so zanimive razstave (katere si oglej TUKAJ).
Nekaj rekreacije – izlet okoli jezera. Okoli jezera je urejena sprehajalna pot. Vstopnina v sam naravni park znaša eno kuno, kar je okoli 15 centov. Tako vstopnino na grad, kot v park, lahko plačaš s kartico.
Nekaj druženja – gostilnica na splavu. Na sončku, na jezeru je namreč splav, s čudovitim razgledom na grad. S presenetljivo normalnimi cenami.

Vikend izlet

trakoscan

Trakoščan pa je primeren tudi za vikend izlet. V bližini gradu je namreč hotel Trakoščan, ki se ponaša s čudovitim razgledom na grad. Udoben, manjši hotel namreč stoji ‘na sosednjem bregu’, do gradu imaš nekje 5 minut hoje. Poskrbljeno je tudi za parkirišče, osebje je zelo prijazno, nimam nikakršnih pripomb! Kar se hrane tiče pa lahko z veseljem povem, da sem bila zadovolja.

trakoscan

V hotelu pa se skriva tudi bazen ter savne. Kopalke so obvezna oprema 😉 Čeprav mene bazen ni toliko zanimal kot savne. Hotel se namreč ponaša z zunanjo finsko savno, ki ima razgled naravnost na grad. In tako lahko uživaš v savni s čudovitim razgledom, pred savno so tudi ležalniki, ki nudijo enak razgled, popolna uživancija torej!

trakoscan

Jaz se rada vračam v Trakoščan, pohod okoli jezera je odlična sprostitev v lepem vremenu, ravno prav dolga pot je, da ni ‘samo nekaj malega’, ampak je še zmeraj lepo ravna, da ni prenaporna. Pa še opozorilo – ob lepem vremenu bo verjetno tam kar nekaj ljudi, ampak meni se do zdaj še ni zgodilo, da bi bila gneča prevelika! Edino na splavu malo težje dobiš prostor za pijačo 😉 Aja, pa zagotovo vzemi s sabo nekaj za pit, pride zelo prav!

trakoscan

Kaj praviš, se boš v prihodnosti odpravila do Trakoščana? Ali imaš raje katero drugo izletniško destinacijo?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja