Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Vrednote.

Leto se počasi izteka in čas je, da se zazremo vase. Da vsak pri sebi razmisli, katere so njegove vrednote in katero so načela, po katerih se splača živet. Danes bom o svojih načelih in razmišljanjih razglabljala jaz.

loccitane-values

Iskreno, dolgo časa se nisem ozirala na to, kje kupim, kaj kupim, kdo izdeluje in kaj z nakupom ‘dosežem’. Si se ti kdaj spraševala o tem? Jaz se zadnje čase zmeraj bolj. Ne kupujem samo organsko, naravno, vegansko – se pa nagibam v tej smeri. Trenutno pa mi je predvsem želja podpirati podjetja, ki podpirajo druge in jih ne izkoriščajo.

loccitane-values

Najlepše je, seveda, kupovati od malih podjetij in podjetnikov, ki svoje delo opravljajo z dušo in srcem. Ampak vsi vemo, da te zmeraj zamika tudi kaj od ‘ta večjih’ podjetij, ki niso posamezniki, temveč velike korporacije. Ker so pač včasih določeni izdelki tako zanimivi, ker pač včasih paše kaj, tako, za dušo. In zmeraj je lepo, ko vem, da z nakupom takih izdelkov pomagam še komu drugemu. Današnja objava je namenjena enemu izmed velikih, ki tudi sam velikokrat pomaga, s svojimi izdelki in s svojimi akcijami. O kom govorim? O L’Occitane.

loccitane-values

Kaj mi je pri L’Occitane-u všeč?
  • Kupujejo lokalne sestavine od lokalih prebivalcev. Torej pomagajo ‘majhnim’ preživeti.
  • Sodelujejo z mednarodno zvezo za varstvo narave ter z nevladnimi organizacijami a zaščito biotske raznolikosti. Skrbijo za naravo in jim je mar.
  • Podpirajo organizacijo Union for Vision in njen program 10by20, cilj katerega je do leta 2020 preprečiti slepoto in slabovidnost 10 milijonov otrok po vsem svetu. Najboljše je pomagati otrokom, ki so prihodnost vseh nas.
  • Karitejevo maslo za svoje izdelke (kultna, in jo moram omenit, je krema za roke s karitejevim maslom, ki jo obožujem in sedaj na voljo v zanimivi preobleki) pa odkupujejo po načelu pravične trgovine od žensk iz Burkine Faso ter jim s tem zagotavljajo ekonomsko neodvisnost.

loccitane-values

V čem se moja razmišljanja in vrednote združijo z L’Occitanovimi?
  • Kupuj lokalno. Če le lahko, kupi od soseda, prijatelja, najbližjega kmeta,… Tako pomagaš nekomu blizu, vzdržuješ lokalno ekonomijo, in pa, iskreno, je ponavadi boljše kot od ‘ta velikih’.
  • Poskrbi za naravo. Kot nekdanji tabornici, mi je skrb za naravo blizu in všeč mi je, ko se za to zavzemajo tudi podjetja. Ne potrebujemo samo naravnih izdelkov, potrebujemo pa izdelavo naravi prijazno.
  • Pomagaj otrokom. Otroci so prihodnost vseh nas in njim je treba zagotoviti pomoč. Zavedam se, da vsem ne more pomagati en sam, če pa se vsak od nas zavzame za nek točno določen cilj, pa lahko premikamo gore.
  • Fair trade (pravična trgovina). WFTO – Svetovna organizacija za pravično trgovino določa 10 načel, ki skrbijo za pravičen in transparenten dialog v trgovanju med večjimi in manjšimi. Tako ni izkoriščanja, ampak pravično plačilo, spoštljiv odnos in normalni delovni pogoji. In to je tisto, za kar bi se morali zavzemati vsi.

loccitane-values

Za katere vrednote pa se zavzemaš ti? So ti te, od L’Occitane blizu?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja