Naredi Sam, Osebno

Kako pobeliti rjava jajca?

kako-pobeliti-jajca

Velika noč je že skoraj, skoraj tukaj in če ob pogledu na vsa čudovita bela jajca drugih zmajuješ z glavo, potem je to objava zate! V njej bom odgovorila (s praktičnim prikazom), kako pobeliti rjava jajca. In veš kaj? V bistvu je zelo enostavno, samo malo časa si moraš vzet!

Bela in rjava jajca

Kakšna pa je sploh razlika med belimi in rjavimi jajci? V vseh pogledih je ni. Razen vizualno. In je zelo banalna. Rjava jajca nesejo rjave kokoši, bela jajca pa bele. Ja, tako enostavno je to!

Kako pobeliti rjava jajca?

Ker pa v trgovini praviloma ni dosti belih jajc, se ti verjetno poraja vprašanje, kako pobeliti rjava jajca? Naj te potolažim, gre in je v bistvu dokaj enostavno!

Kaj potrebuješ?
  • Rjava jajca
  • Lonec
  • Vodo
  • Kis
  • Tekočo (mrzlo) vodo
  • Gobico za umivanje
  • Cca pol ure časa
Postopek

Rjava jajca naložiš v lonec in jih v razmerju 1:1 prekriješ z vodo in kisom. Najlažje to narediš tako, da v lonec izmenično vlivaš 1 kozarec vode in 1 kozarec kisa, dokler jajc popolnoma ne prekriješ. Priporočam raje več tekočine kot premalo. Vse skupaj daš kuhat.

Ko zadeva zavre, zmanjšaš temperaturo na srednjo raven. Tukaj se tvoje ‘delo’ pravzaprav prične. Med kuhanjem se bo namreč na gladini začela pojavljati pena in tvoja naloga je, da jo sproti odstranjuješ. Jaz sem jo sicer dajala v kozarec, ampak je ne potrebuješ, tako da lahko zlivaš tudi kar v odtok. Kuhaš 10 minut in cel čas odstranjuješ peno.

Po 10 minutah rjava jajca odstraniš in jih ohladiš pod tekočo vodo. Najlažje to narediš tako, da postopoma vrelo vodo zamenjuješ s hladno. Ko so jajca hladna, jih pod hladno tekočo vodo začneš brisati z gobico za umivanje. Nežno in z občutkom, seveda.

In hkrati opazuješ čarovnijo, ki se dogaja. Rjava barva kar zdrsne stran! Meni je bilo res zanimivo, dela pa ni toliko.

kako-pobeliti-jajca

Pa še par nasvetov: kot sem že rekla, naj bo tekočine malo več, saj z odstranjevanjem pene odstranjuješ tudi tekočino in to, kar gleda ven, ne bo belo – preizkušeno na lastnih jajcih. 😉 Tako pobeljena jajca imajo tanjšo lupino, tako da previdnost pri rokovanju ni odveč.

Tako. Pa imaš bela jajca. Enostavno, kajne? Boš preizkusila?

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja