Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Ramadan v Dubaju

Zadnje čase se pojavlja kar nekaj vprašanj, kako je v Dubaju v času ramadana. Ker sva lani z Janom po Dubaju potovala ravno med ramadanom, je prav, da svoje vtise in opažanja združim v eno objavo.

Ramadan

Ramadan je deveti mesec islamskega koledarja. To je za muslimane mesec postenja, ko ne jedo ničesar od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Ponavadi traja 29-30 dni, glede na luno. Pred sončnim vzhodom in po sončnem zahodu imajo potem ogromne pojedine, na katerih se zbere ogromno ljudi. Naj bi se ga držali vsi odrasli, zdravi, izjeme so nosečnice, starejši, otroci in kronično bolni. V času ramadana verniki opravijo tudi več molitev.

Najine izkušnje z ramadanom

Dubaj ni najina prva izkušnja z ramadanom, z njim sva se v bistvu srečala že na najinem prvem potovanju v Tunizijo. Ker pa sva tam bila v all inclusive hotelu, ga nisva niti prav občutila in, iskreno, sploh ne bi vedela, da je, če nas na to ne bi opozorila vodička. V času ramadana sva potovala tudi po Istanbulu, nekaj let za tem, kjer so mi v spominu ostale predvsem ogromne pojedine po sončnem zahodu.

Priprave na Dubaj

ramadan-v-dubaju

Najbolj me je skrbelo, kako bom preživela na vročini brez vode. Ker sem bila noseča, sem vedela, da potrebujem vsaj vodo čez dan. Skrbelo me je tudi, da bom primerno oblečena, tako sem pred odhodom nakupila kar nekaj oblek, ki so bile daljše in so pokrile tudi kolena.

Ramadan v Dubaju

ramadan-v-dubaju

Potem sva pa prišla v Dubaj. In spoznala, da naju je resnično za brezveze skrbelo! Lani so tako ali tako povedali, da za turiste sproščajo ukrepe in res je bilo temu tako. Iz spoštovanja sva se določenih stvari še zmeraj držala, a problemov in skrbi nisva imela.

Kar se tiče hrane in pijače – ko sva hodila naokoli, sem tu in tam pila vodo iz flaše, a sem se iz spoštovanja zmeraj umaknila na samo. Sva pa bila na pijači tudi v starem delu mesta – ponekod celo na ulici, ponekod pa so naju prosili, da se vsedeva v notranjost. Zaves, ki so jih tako omenjali po spletu, praktično nisva videla, le v enem nakupovalnem središču sva jih zasledila.

ramadan-v-dubaju

Tudi za oblačila sem se brezveze sekirala. Sicer se mi zdi bolje, da se oblečeš spoštljivo in ne preveč razgaljeno, a sem videla tudi turistke v kratkih hlačkah, pa jim nihče ni nič rekel ali jih postrani gledal.

Na plažah pa tako ni pravil. Bikinke, normalne kopalke, nekatere celo v tangicah, ni problema. Ok, zgoraj brez ne bo šlo, kar se mi zdi logično, vse ostalo pa je ok. Sva bila na večih plažah, tako turističnih, kot tistih, na katerih so se zadrževali domačini.

Kajenje pa… ni bilo zaželjeno. V notranjih prostorih tako ali tako ni dovoljeno kaditi, na javnih prostorih pa tekom dneva tudi ni bilo. Šlo je v kakem hotelskem kompleksu ob bazenu (pod pogojem, da se ga ne vidi iz ulice), pa še to odvisno od hotela.

ramadan-v-dubaju

Drugače v tem času ni zabav, glasne glasbe,… tudi, ko smo šli v puščavo, ni bilo trebušne plesalke, ker zaradi ramadana takih stvari ni. Še ena stvar, na katero je treba biti pozoren je dejstvo, da ko je sončni zahod, marsikatero trgovino zaprejo za 15 minut do pol ure. Da grejo jest. Potem pa pač ali čakaš pred vrati ali pa greš drugam. 😉

Prednosti ramadana v Dubaju

Zagotovo je to posebna izkušnja. Ki ima tudi nekaj prednosti. Praviloma je v času ramadana v Dubaju manj turistov, določene znamenitosti in hoteli imajo nižje cene in ‘ramadan popuste’, nakupovalna središča so dalj časa odprta,… Tako da, če planiraš Dubaj v času ramadana, te ne rabi skrbet, večjih težav ne bi smelo biti, če se le malo prilagodiš. 😉

Tako. Na hitro. Osnovne stvari. Če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj! Imaš ti kakšno izkušnjo z ramadanom?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja