Otrok, Poučno

Najboljše nizko stimulativne risanke za otroke, ki jih lahko najdeš na Netflixu + bonus

Najboljše nizko stimulativne risanke za otroke, ki jih lahko najdeš na Netflixu

Iščeš poučne, nizko stimulativne risanke za otroke, ki jih lahko predvajaš svojemu malčku? Izbrala sem 8 takšnih, ki niso samo to, ampak tudi zabavne!
Vsi starši vemo, da so zasloni kdaj pa kdaj nujno zlo. Trenutne smernice pri gledanju za otroke so:

nizko-stimulativne-risanke-za-otroke-smernica-za-gledanje-ekranov

Ker pa verjetno velika večina staršev ve, da kdaj pa kdaj pride tudi situacija, ko risanke reeees prav pridejo, obstajajo risanke in oddaje, ki so zanimive in poučne. Si že slišala za nizko in visoko stimulativne risanke?

Visoko stimulativne risanke

Čeprav je marsikatera otroška risanka označena s strani avtorjev kot poučna, pa ni vse samo v tem. Enostavno rečeno, visoko ali prekomerno stimulativne risanke so tiste, ki so za otroka preobremenjujoče in moteče. Nekateri znaki prekomerno stimulativnih risank so: intenzivni zvoki, intenzivne barve in hitro menjavanje scen.

Kako pa veš, če je risanka prekomerno stimulativna za tvojega otroka?

To lahko ugotoviš na podlagi njegovega vedenja. Risanke, ki so prekomerno stimulativne, otroka priklenejo na zaslon in izgleda kot en zombi, ki ne vidi in sliši zunanjega sveta. Še en pomemben znak je izbruh jeze ob izklopi risanke. Prekomerna stimulacija je namreč potek v neke vrste zasvojenost.

Nizko stimulativne risanke

Da pa ne bo vse tako črno, ti zdaj povem, da obstajajo risanke, ki so otrokom zanimive, ki so poučne in ki NISO visoko stimulativne! Nizko stimulativne risanke obstajajo. Ja, v idealnem svetu bi živeli brez ekranov, ampak vsi vemo, kako težko je to dandanes. Nizko stimulativne risanke pa prepoznaš po tem, da so barve umirjenje, ni glasnih zvokov, morda v ozadju igra nežna glasba in scene se ne menjujejo (pre)hitro.

Ker bereš to objavo, verjamem, da želiš svojim otrokom ponuditi zaslone, a v zdravi, nizko stimulativni različici. Zato sem pripravila nekaj predlogov najboljših nizko stimulativnih risank, ki jih lahko poiščeš za svojega malčka na Netflixu. Na koncu pa še nekaj primerov visoko stimulativnih risank.

Najboljše nizko stimulativne risanke za otroke, ki jih lahko najdeš na Netflixu

Llama llama 2+

Llama Llama je otroška animirana televizijska serija, ki temelji na knjigah Anne Dewdney, spremlja antropomorfno lamo z imenom Llama Llama, ki živi s svojo mamo v mestu, ki ga vodijo antropomorfne živali, kjer spoznava zabavo, prijateljstvo in nove stvari.

7/10 – raziskuje teme prijateljstva in družine, uči odgovornosti, čustev in prepoznavanja, kaj je prav in kaj. A vseeno uporablja dokaj živahne barve in scene se menjavajo kar hitro. Llama Llama je na čase tudi otroško trmasta, kar lahko privede tudi do kakih izpadov pri otrocih, zato je priporočljivo, da gledajo gledate starši zraven in se o dogajanju pogovorite.

Sea of love 2+

Morske živali Bruda, Bobbi, Wayu in Puri se odpravijo na majhne pustolovščine v ocean, kjer so vsakodnevni trenutki opremljeni s kančkom čarovnije.

8/10 – prikazuje dnevno življenje, uči prijaznosti, spodbuja kreativnost in domišljijo, a je vsebina površinska in ni dodane poučne vrednosti. Sporočila posamezne epizode (prijaznost, iskrenost, itd.) so včasih težje prepoznavna za mlajše gledalce.

Puffing rock 3+

Življenje je sladko na čudovitem Puffin Rocku, kjer se ptička Oona, njen mlajši brat Baba in njuni prijatelji učijo o naravi, prijateljstvu in družini.

10/10 – Krasne risanke, s fokusom na družini in skupnosti. Otroci skozi njo raziskujejo znanost in naravo, saj so dejstva o rastlinah in živalih vpletena v dogajanje, zato bo zanimiva tudi staršem.

Trash Truck 3+

Šestletni Hank in njegov najboljši prijatelj, ogromen tovornjak za smeti, raziskujeta svet okoli sebe na fantastičnih dogodivščinah s svojimi živalskimi prijatelji.

10/10 – Vzpodbuja prijaznost, kreativnost in socialne veščine. Počasen tempo in premišljena zgodba pa sta še dodaten plus.

Daniel Tiger’s neighborhood 3+

Risanke se osredotočajo na naslovnega junaka, Daniela tigra, ki skupaj s svojimi prijatelji raziskuje svet in se spopada s socialno-čustvenimi temami. Vsebina sledi raziskavam o otroškem razvoju.

10/10 – raziskave kažejo, da Daniel Tiger pomaga otrokom naučiti se pomembne socialne veščine. Vzpodbuja empatijo, prepoznavanje čustev in vzpodbuja samozavest v različnih socialnih situacijah. Velik plus so tudi vzpodbudne pesmi, ki se navezujejo na epizode.

Lucas the spider 3+

Spoznajte Lucasa, igrivega in radovednega poskočnega pajka, ki se rad zabava in raziskuje s svojimi prijatelji – tudi če ga to spravi v majhne težave.

6/10 – luškani kratki animirani filmčki, a brez večje vsebine.

Chip and Potato 2+

Ljubki mops Chip gre v vrtec, spozna nove prijatelje in preizkuša nove stvari – z malo pomoči Potato, njenega skrivnega mišjega prijatelja.

7/10 – vzpodbuja prijateljstvo, radovednost in empatijo. Edina ‘težava’ je lahko, da otroku pokaže, da je ok, da ima skrivnosti.

Buddi 2+

Buddiji poskakujejo, se vrtijo, drsijo – in se hihitajo! — skozi svoj čarobni svet, se učijo novih stvari in delijo veselje prijateljstva.

8/10 – enostavna, vesela in pozitivna risanka. Za večje otroke bo preveč preprosta, za malčke pa je odlična.

BONUS: Prekomerno stimulativne risanke na Netflixu

Cocomelon – hitro menjajoči se prizori, žive barve, veliko likov in živahna glasba.
Mighty beem – hitro menjajoči se prizori in intenzivni zvoki.
Peppa pig – nespoštljivo vedenje Pepe, žaljenje.

Ali poznaš ti še kakšno nizko stimulativno oddajo za otroke? Pošlji mi ZS na moji Facebook ali Instagram strani!

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja