Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Matične celice – Future Health

Če mi slediš na Instagramu, potem verjetno že veš, da sva se z Janom odločila in shranila Teove matične celice. Odločila sva se za Future Health Slovenija, zakaj je temu tako in več o samem poteku shranjevanja matičnih celic pa v nadaljevanju.

Matične celice

Matične celice so celice, iz katerih nastanemo. Imajo sposobnost nadomeščanja poškodovanih celic in se zaradi tega uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni. Nahajajo se v kostnem mozgu, v mlečnih zobkih in v roženici, najboljše pa so v popkovnični krvi in tkivu, saj so najbolj ‘sveže’.

Shranjevanje matičnih celic

Za shranjevanje matičnih celic se odločiš in dogovoriš, seveda, med nosečnostjo. Jaz sem vse skupaj opravila v tretjem trimesečju, proti koncu nosečnosti. Kako pa vse skupaj poteka?

Najprej se za shranjevanje matičnih celic odločiš. Potem kontaktiraš podjetje, pri katerem želiš to narediti. Midva z Janom sva izbrala Future Health Slovenija, več o njih pa v nadaljevanju. Jih kontaktiraš, potem pa dobiš pogodbo, ki jo podpišeš. Vnaprej plačaš manjši pavšal, dobiš potreben material (taka mini škatla je to) in to je do poroda to.

Ko se voziš v porodnišnico, jih pokličeš, dosegljivi so 24 ur na dan, seveda pa zraven vzameš tudi škatlo s potrebnimi stvarmi. V škatli so sterilni instrumenti za odvzem dogovorjenih matičnih celic. Če slučajno škatlo pozabiš, nič hudega, imajo v porodnišnici rezervno. Ob prihodu v porodnišnico pa babico opozoriš na to, da boš shranila celice in ji daš škatlo.

Po porodu babice odvzame potreben material in ga shrani. Ob odvzemu ne boš ne ti ne otrok kakorkoli na slabšem, vse poteka kot ob vsakem porodu in ni strahu, da bi kaj odvzeli prehitro. Po porodu pa enostavno spet pokličeš na številko in pridejo po material.

Nekje 10 dni po porodu dobiš prve rezultate o odvzemu popkovnične krvi. Približno mesec dni po porodu pa dobiš še ostale rezultate, saj vse odvzete matične celice pregledajo, če je primerno za shranjevanje. Če je vse ok, dobiš potem končen račun. Če slučajno kaj ne štima, shranjevanja seveda ne plačaš. Po plačilu pa domov prejmeš vse certifikate in papirje.

Kaj shraniš?

V osnovi se shrani popkovnična kri. Pri Future Health pa zraven dobiš še shranjevanje tkiva popkovnice in dodatnih 5 kosov tkiva gratis.

Future Health Slovenija

Zakaj sva se z Janom odločila za Future Health Slovenija? So prva biobanka po številu shranjenih matičnih celic v Sloveniji. Mednarodno ima Future Health kot biobanka tudi največ akreditacij na svetu, kar meni osebno veliko pove. Imajo dva lastna laboratorija, v Švici in v Angliji in sama lahko izbereš, kjer bodo matične celice shranjene. V primeru, da bi jih potrebovala, ti matične celice dostavijo kamorkoli po svetu. V primeru, da boš matične celice potrebovala, pa ti ponujajo tudi pomoč za zdravljenje v višini 20 000€.

Ko sva jih obiskala, sva vedela, da sva se pravilno odločila. Vzeli so si čas za naju in za vsa najina, še tako neumna vprašanja, odgovorili na vse, vse razložili in resnično sva dobila vtis, da so zaupanja vredni. Če si kje v bližini in razmišljaš o shranjevanju matičnih celic, se dogovori za sestanek, zagotavljam ti, da se ti bodo posvetili in ti približali shranjevanje matičnih celic.

Odkar sem slišala za matične celice, sem vedela, da to želim za svojega otroka. Verjamem, da so prihodnost zdravstva in zagotovo se boljše počutim, ker smo jih shranili, tako za Teota kot za naju z Janom. Čeprav iz srca upam, da jih nikdar ne bomo potrebovali, absolutno bolj mirno spim, ker vem, da so nekje tam, na varnem in čakajo, če bo potrebno.

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja