Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Test Nifty

Če si tako kot jaz, si za določene preiskave v nosečnosti že slišala, a ti ni čisto jasno, kaj pomenijo, kdaj jih lahko opraviš in kaj pomenijo rezultati. Zato ti danes predstavljam preiskavo, o kateri boš v začetku nosečnosti še zagotovo slišala (ali pa si že) – test NIFTY.

Test NIFTY

Kaj test NIFTY sploh je?

Test NIFTY je NIPT test (neinvaziven predrojstveni test), popolnoma varna preiskava za mamico in plod, s katero pregledajo vse kromosome otroka in z visoko (več kot 99-odstotno) zanesljivosti določijo prisotnost genetskih nepravilnosti. Je najbolj natančen neinvazivni test, ki ne predstavlja nobenega tveganja za splav.

test-nifty

Obstajajo tri različice testa, ki se razlikujejo glede na število testiranih nepravilnosti: Basic, Standard in Plus. Možen pa je tudi test Twins, če pričakuješ dvojčke! Midva z Janom sva po temeljiti debati izbrala največji paket – Plus, pri katerem poleg najpogostejših trisomij in anevploidij spolnih kromosomov testirajo še 60 sindromov delecij in duplikacij.

Kdaj opraviti test NIFTY?

Nifty test lahko opraviš od DESETEGA TEDNA nosečnosti dalje. Jaz sem ga opravila v tednu pred merjenjem nuhalne svetline, saj sem želela rezultate izvedeti skupaj. Vedi, da na rezultate čakaš nekje od 6 do 8 dni, moji so prišli na OSMI DAN. Laboratorij je v Zagrebu, tako da je pošiljanje vzorca hitro, navadno že naslednji dan.

test-nifty
Kdo naj izbere test NIFTY?

Ok, če spadaš v t. i. ‘ogroženo skupino’, je to itak zate. Ampak tudi, če ne spadaš v to skupino, je test NIFTY dobra izbira! Jaz res lažje spim, prej sem ogromno razmišljala o zdravju svojega otroka.

Kako test NIFTY poteka?

Pri testu NIFTY bodo prisotni: ginekolog, medicinska sestra in zahteval bo nekaj časa.

Ginekolog s tabo opravi pogovor in izpolni vprašalnik o tvojem zdravstvenem stanju, sestra ti odvzame majhen vzorec krvi. Ti si moraš le vzeti čas, da vse to opraviš v izbrani ambulanti. Pri meni je vse skupaj potekalo tri četrt ure.

test-nifty

Najprej ginekolog izpolni vprašalnik – starost, kadiš, teža, bolezni, itd., osnovna vprašanja o tvojem zdravju in o tvoji nosečnosti. Potem dobiš en kup papirologije za podpisat pač ‘terms&conditions’, ki ti jih vseeno priporočam dobro prebrat, da res veš, kako in kaj. Potem pa ti sestra še vzame kri, vse skupaj zapakira in pošlje naprej.

Pri meni je bilo tako, da sem ginekologu podala svoj elektronski naslov, kamor mi je kasneje poslal rezultate. Kar je bilo meni super, saj mi je že v e-mailu napisal svoje mnenje, takoj zatem pa me je tudi poklical in se pogovoril z mano.

Pa rezultati?

Mene je, seveda, najbolj zanimalo, kako izgledajo rezultati. A je o tem bolj malo informacij. Tako da sem komaj čakala, da dobim svoje. No, zdaj ti lahko jaz iz prve roke povem, kako izgledajo. Na izvidu je zapisano tveganje za genetsko nepravilnost. Večja, kot je številka, manjša je možnost za dano napako. Meni se je res kamen odvalil od srca, ko sem videla tiste ogromne številke (tako deset mestne).

test-nifty-nosečnost

Pri manj pogostih nepravilnostih in duplikacijah pa samo piše ‘Nizko tveganje/(rezultat) ni zaznan’. Iskreno me je bilo najbolj strah, da bom dobila rezultat, ki mi ne bo nič povedal in bom morala čakat na mnenje ginekologa. A na srečo je rezultat res lahko berljiv in hitro ugotoviš, kako in kaj.

test-nifty

Jaz lahko iskreno povem, da mi niti za trenutek ni žal, da sva se odločila za test NIFTY. Čeprav mi je jasno, da to ni 100 % zanesljiva preiskava, je vseeno daleč najbolj zanesljiva od vseh neinvazivnih preiskav. Naj kot zanimivost povem še, da na tujem forumu, ki ga spremljam, večinoma govorijo zgolj o NIPT testiranjih (kar Nifty je), o merjenju nuhalne svetline pa je zelo malo govora. Kar me resnično pomirja.

Če si bodoča mamica, resnično razmisli o tem testu. Jaz sem mnenja, da je vredno. Na koncu dneva – (kruta realnost) tako hitro, neboleče in nenevarno za otročka ugotoviš, kakšna je možnost, da gre kaj narobe in se lahko temu primerno pripraviš. Hkrati pa, če so možnosti majhne, enostavno lažje spiš! Test NIFTY je zame bila odlična izbira in če bi šla še enkrat skozi to, bi izbrala enako! Sploh, ker smo zaradi nuhalne res nestrpno čakali izvide testa NIFTY. Več o tem pa kmalu!

Xoxo, A.

**Objava je bila pripravljena v sodelovanju s podjetjem NIPT Geneplanet**

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja