Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Nosečnost: Prvo trimesečje

Verjetno že veš, da je nosečnost ‘razdeljena’ v trimesečje. Prvo trimesečje traja od spočetja pa vse tja do dopolnjenega 13. tedna. Je neuradno tudi najbolj ‘kritično’ obdobje, kjer je možnost, da gre kaj narobe, največja. V prvem trimesečju te čaka tudi prvi pregled, nuhalna in Nifty test – če se za njiju, seveda, odločiš.

Prvo trimesečje

just-ajda-nosečnost-prvo-trimesečje

Kot rečeno se prvo trimesečje začne s spočetjem. Na začetku sploh ne veš, da si noseča, vse dokler menstruacije enostavno ni. Tako je bilo pri meni (kako sem izvedela, da sem noseča pa TUKAJ). Potem pa… se počasi začne. Pri vsaki je drugače, morda bo najprej plusek, pa se potem začne ‘zabava’ ali pa obratno. Nosečnost ni enaka nosečnosti in tudi simptomi so si različni.

Moje prvo trimesečje

Moje prvo trimesečje se je začelo nekje v sredini januarja. En dan, preden sem naredila test, sva z Janom šla še na Črno jezero na izlet, pa nisem imela težav, tako da z izjemo zaostanka menstruacije sploh posumila nisem, da bi lahko bila noseča.

Ginekolog
just-ajda-nosečnost-prvo-trimesečje

Seveda sem najprej poklicala ginekologa in sestri po telefonu veleumno izjavi: Jaz mislim, da sem noseča. Nisem si upala rečt, da sem noseča, ker kaj pa, če se je test zmotil? No, ker imam res top ginekologa in sestre so zlate, je hitro ugotovila, kje smo, ja, test sem naredila, povedala sem datum zadnje menstruacije in naročila me je na pregled. Doooolgiiiih 5 tednov kasneje.

No, roko na srce, prej je tako ali tako brezveze, da bi hodila, saj se prej še praktično nič ne vidi. Ampak meni se je to zdelo brutalno pozno! Ker, kaj pa če je kaj narobe? Kaj če sploh nisem noseča? Kaj pa če… In sem vsakič, ko sem imela izcedek (in imam ga ogromno!) s strahom gledala, če je slučajno kri.

Na prvi pregled sem se praktično pritresla. Po moje sem bila čisto bleda, utrip vem, da je bil nenormalno visok, nisem vedela, kaj pričakovat, kako to sploh izgleda in kaj bo. Seveda sem šla sama, Jan je bil takrat v službi.

just-ajda-nosečnost-prvo-trimesečje

Prvi pregled poteka vaginalno. Še zdaj se spomnim, ko mi je ginekolog razlagal, kaj tista pikica pomeni, potem… potem pa je vklopil zvok in prvič sem slišala bitje srca mojega otroka. V tistem trenutku je zame izginilo vse, samo solze so se mi vlile in to je bilo to. In besede ginekologa: Imate zelo živahnega otroka! Ker tista pikica je v eno migetala in skakljala.

Na prvem pregledu je ginekolog sicer ugotovil, da je naš mini za nekaj dni manjši od predvidenega spočetja (kar pa pri mojem daljšem ciklu ni nič čudnega) in da naj raje pridem čez 2 tedna, kjer bova še enkrat pogledala in napisala materinsko knjižico. Dogovorila pa sem se tudi za termin za Nifty test.

Dobila sem slikico pikice in izpis srčnega utripa, en kup napotnic za laboratorij (kri, urin, itd.), napotke za naprej in… šla sem v svet tudi uradno NOSEČA. Tisti dan, po pregledu, sem si želela, da greva z Janom kupit eno dudico.

Prva dudica

No, prvo dudico sva kupila v Europarku, je pa trajalo. Ker prvo trimesečje je zame bilo res čustveno, oh, ti hormoni! Stala sem pred policami z dudami, jokala kot da je konec sveta, Jan pa ni vedel, ali naj me tolaži ali naj se mi smeji.

Počutje

Moje prvo trimesečje je zaznamovala grozna utrujenost. To je izgledalo tako, da sem šla v službo, komaj, komaj preživela do konca, prišla domov in šla spat. Potem sem imela kosilo, počivala do večera in dalje spala. Slabosti me na srečo niso mučile kaj dosti, če sem le poskrbela, da nisem bila lačna.

Drugi ‘simptom’ pa so bile grozno občutljive dojke. Res, prav vse me je motilo. Kaj hitro sem iskala nov modrček, saj so tudi hitro začele rast. Mučila me je še zaprtost, ki sem jo s pomočjo jogurta z osvenimi kosmiči obvladovala in neverjetna občutljivost- PMS na steroidih. Jokala sem za vsako malenkost, pa če je bila grozna ali pa lepa.

just-ajda-nosečnost-prvo-trimesečje

V prvem trimesečju moje nosečnosti sem razmišljala predvsem o tem, če je z minijem vse ok, kdaj in kako bova povedala domačim, kako do takrat skrivat (hvala k*rona, da smo se v tistem času manj videvali, da ni bilo toliko problemov!!), kaj jest, kaj rabim in kako si olajšat vse skupaj.

To je bilo moje prvo trimesečje. Preživela sem ga bolj ali manj leže in se ga ne spomnim tako dosti. Aja, tini mini trebušček se je začel poznati v 9. tednu, je pa res, da sem bila prej čisto ravna. Vesela sem, da so me slabosti in bruhanje zaobšle! Kako je pa potekalo tvoje prvo trimesečje?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja