Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

We’d like you as a blogger to promote us

Zadnje čase se mi je (pre)pogostokrat zgodilo, da me kontaktira podjetje, ki si želi sodelovanja z blogerjem. Super, fino. Seveda se lahko dogovorimo, dajte mi povedat, kaj točno bi želeli. In se začne…

blogging-working-with-companies

“Mi prodajamo xxx izdelek za (ponavadi res ogromno) ceno. Vi bi naš izdelek promovirali, če bi kdo zaradi vas izdelek kupil, bi dobili provizijo. “

Ok, recimo, da razumem, sploh podjetja, ki se z blogerji komaj spoznavajo. Ni panike, če me izdelek res zanima ali vidim v sodelovanju nekaj zame. Ampak tukaj nastane problem! Ja, jaz objavljam mnenja o izdelkih in jih morem preizkusit. Fotografije na instagramu so moje, za kar spet POTREBUJEM IZDELEK! Scenarij gre lahko tukaj na več koncev.

blogging-working-with-companies

KONEC ŠT.1:

Podjetje razume, kaj želim, mi pošlje izdelek in sodelujemo. Ampak taki ponavadi takšnega načina sodelovanja ne ponudijo.

KONEC ŠT.2:

Če želite izdelek, dobite EKSKLUZIVNO kodo za 30% popust, s katerim lahko kupite željeni izdelek. Erm… Prosim, ne vem, če sem dobro razumela? Kupim naj izdelek, ker VI želite, da ga jaz promoviram? In ker ste dobre duše, mi ob tem ponujate popust? Haha, okej, probali pa ste. Nasvidenje!

KONEC ŠT.3:

Seveda, pošljemo vam paket v vrednosti [vstavi poljubno vrednost, ponavadi pa je nad 100€, čim več, da se ja super sliši], vi plačate samo pakiranje in stroške pošiljanja v vrednosti [cena, višja od nabavne vrednosti izdelkov]. A, bejž no? Jaz bom vam plačevala stroške, ker želite VI MENI izdelke poslat? Haha, tudi prav. Hvala lepa, nasvidenje!
Dajmo se vsi skupaj nekaj zavedat. Večina blogerk in blogerjev, sploh v lepotnih vodah, ima doma vsaj ENO OMARO lepotnih izdelkov. Seveda jih še zmeraj kupujemo, ampak kupujemo izdelke, ki se nam zdijo zanimivi. In večina teh sploh nikoli ne bo prišla na blog! Da pa neko podjetje kontaktira blogerja in nato hoče, da blogerk opravi SVOJE DELO (torej, promovira artikel/podjetje/storitev) in na koncu še bloger PLAČA PODJETJU svoje delo, no tole je pa… zelo nesramno!
blogging-working-with-companies

Pa dajmo malo obrnit scenarij. Pridete na razgovor za službo. Delo vas veseli, opravljate ga že zdaj, šef vam cel vesel razlaga, kaj vse morate storiti za podjetje, AMPAK na koncu meseca dobite račun za elektriko, vodo, papir in vse, kar ste na delovem mestu uporabljali, ČE pa boste dovolj uspešni pa dobite nekje enak znesek plačan nazaj. Kdo bi delal v takem podjetju?

Ne jezim se na podjetja, ki blogerjem ponujajo sodelovanja v obliki kompenzacije, s tem načeloma ni nič narobe, vsak se sam odloči, kdaj, in če sploh, zahtevat plačilo za svoje delo. Ampak ne pa mi razlagat, kako mora bloger vaše podjetje reklamirat, za vaše izdelke pa še plačat. Ne samo, da je to res nesramno, s tem podcenjujete naše delo.
 
Zato vsem soblogerkam in blogerjem (in vsem, ki razmišljate o tem, da bi to postali):
Dajmo se cenit in ne sprejemat takšnih in podobnih žaljivih ponudb. Vedet je treba, kdaj je NE pravi odgovor (in ga po potrebi tudi argumentirat!). Imejte radi sebe in svoje delo.
Se vam zdi, da pretiravam? Jaz stojim za svojim mnenjem, bom pa vesela tudi vašega pogleda na to temo!


Xoxo, A.

One Comment

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja