Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Diagnoza: Okvara ščitnice -simptomi

Vse se začne na začetku in tudi okvara ščitnica ima svoj začetek. Danes ti bom probala čimbolj na kratko opisati, kateri so tisti simptomi, na katere moraš biti pozorna, če sumiš na okvaro ščitnice, in na katere simptome bo pozoren tvoj zdravnik. Najprej naj ti povem, da je ‘okvara ščitnice’ širok pojem in pod njega spada kar nekaj težav, diagnoz in bolezni, a ko nagaja ščitnica, so določeni simptomi značilni za vse.

Najprej pa OPOZORILO! Ta objava NI diagnostični test, je zgolj moja osebna izkušnja ( in izkušnje drugih ščitničarjev in ščitničark, s katerimi sem govorila). Če meniš/sumiš/razmišljaš o tem, da imaš okvaro ščitnice NUJNO pojdi k zdravniku, da ti pregleda kri in ščitnične hormone. Samodiagnoza NI rešitev, je lahko le prvi korak pri reševanju tvojega zdravja.

diagnoza-okvara-ščitnice-simptomi

Kar se simptomov tiče ti moram predvsem povedat eno stvar: POSLUŠAJ SVOJE TELO! Če se ti zdi, da nekaj ni ok, če se ne počutiš vredu, če opažaš spremembe… Potem je čas, da narediš nekaj. Ne pusti se prepričat, da je vse ok, če ti veš, da ni! Priprada ti preiskava, pripada ti celostna obravnava in pripada ti zdravnikov čas!

Okvara ščitnice

Okvara ščitnice je res širok pojem. Lahko ti dela preveč, premalo, lahko imaš kakšno avtoimuno bolezen, rak, vnetje,… Simptomov je lahko več, manj, drugačni,… Za diagnozo je tukaj tirolog, ne blog objava na spletu. 😉 Ti pa lahko ta objava pomaga, da ugotoviš, da mogoče pa nekaj ni ok s tabo.

Simptomi

Potenje

Tukaj lahko greš v dve skrajnosti – ali se v eno potiš ali pa sploh ne. Vem, da se sliši čudno, ampak jaz se dejansko ful malo potim. Prej, pred zdravljenjem, sva z Janom šla v savno, pa sem se začela potit takrat, ko je Jan (in vsi okoli mene) izgledal, kot da ga je nekdo polil.

Hujšanje/rejenje

Tukaj verjetno ne rabim veliko razlagat. Ščitnica je tista, ki lahhko povzroči, da imaš iz ‘danes na jutri’ 150kg, pa čeprav samo dihaš zrak, ali pa iz ‘danes na jutri’ shujšaš na grozljiv videz shiranega zapornika. Jaz sem v svojih ‘najhujših’ časih tehtala 45 kg, kamor sem prišla iz zdravih 53kg v roku parih tednov.

diagnoza-okvara-ščitnice-simptomi
Tremor rok

Tale je pa izredno nadležna. Meni so se včasih roke nenormalno tresle. Tako, s prostim očesom je bilo vidno, kako se tresem. Sej je bilo včasih tudi smešno, ampak ni pa fajn.

Nespečnost

Ko si tako utrujen, da bi res samo spal, a spat ne moreš. Ležiš utrujen v postelji, se premetavaš pol noči, spanca pa ni. Jap, nespečnost je grozna!

Utrujenost

Ta je meni najtežja in najhušja od vseh. Ta grozna utrujenost. Ko je ura pol osem zvečer, jaz pa tako utrujena, kot da že tri dni nisem spala. Ne more navaden človek tega razumet, res ne. Ko se zjutraj zbudiš, prideš do kavča in se lahko še samo vležeš, ker to je to od energije za ta dan. Nepredstavljivo!

Brezvoljnost

To je simptom, ki ga najtežje razložiš. Ker kako razložit, da ti bi, ampak se ti enostavno ne da? Nimaš volje, nimaš veselja, ne spraviš se zraven, enostavno ne gre.

Menjavanje razpoloženja

Zdaj se smejim, naslednji trenutek jočem, Jan mi niti zdravo ne sme rečt, ker vprašanje, če bo s pravim tonom, boljše, da me kdo ne pogleda preveč postrani, ker bo panika. Jup, tudi to je, žal, moja ščitnica.

diagnoza-okvara-ščitnice-simptomi
Izpadanje las

Tale mi je najbolj pil živce! Meni je včasih izpadel cel šop las pri pranju. Prav zares grozno, ko dejansko razmišljaš, če boš plešasta ali kaj bo ostalo od tvojih las? No, potem sem odkrila kolagen in Watermans izdelke in stanje je doooostiiii boljše. No, verjetno pa je pomagalo tudi, da je trenutno ščitnica ok! 😉

Težave s kožo

Imaš suho kožo? Ali pa te mučijo grooozni mozolji? Kaj pa kar kombinacija obojega? Jap, vse to je lahko okvara ščitnice. Seveda je lahko tudi marsikaj drugega, da ne bo pomote.

Panični napadi

Simptom, ki je mene prignal do tega, da smo ugotovili, kaj je narobe. Panični napadi. Brez razloga mi je začelo srce močno utripat, dihat je bilo vedno težje in… v bistvu se ful slabo spomnim teh napadov. Spomnim se grozne utrujenosti po napadih. Samo spat me pustite! No, ko smo uredili ščitnico, so tudi panični napadi izginili.

Tako. te simptome bi izpostavila jaz. Če imaš še ti kakšnega, te vabim, da mi pošlješ sporočilo (ajda@justajda.com).
Realno, če imaš simptom ali dva, ni nujno, da je kriva ščitnica, saj je večina tako splošna, da je lahko krivcev ogromno. Če pa si samo šla čez seznam in mu prikimavala, pa res predlagam, da si rpeveriš ščitnične hormone.

Upam, da ti je bila ta objava v pomoč in ti hkrati želim veliko zdravja!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja