Osebno, Zdravje

G. Hashimoto

hashimoto

Čeprav sem za danes imela v planu lepotno obarvano objavo, me je trenutno počutje navdihnilo k pisanju te. Se sprašuješ kdo je gospod hashimoto? Potem beri dalje. Hashimoto je avtoimunsko kronično vnetje ščitnice. V večini primerov prizadene ženske, razvito obliko ima okoli 2% žensk, nerazvito pa kar nekaj več. Odkrijejo ga v laboratoriju pri pregledu krvi, ampak tukaj opozarjam, da se ne pokaže zmeraj. Zakaj vam danes pišem to? Hashimoto je moj zvesti spremljevalec že nekaj let in čeprav sem ena izmed srečnic, ki ji večino časa da mir, tu in tam vseeno potrka na moja vrata in poruši vse, kar se porušit v mojem telesu da.

Hormoni so tisti, ki mi nagajajo. Ko sem se spoznavala s svojo boleznijo sem bila zelo presenečena na kaj vse dejansko ti vplivajo. Moj boj s hashimotom poteka na večih frontah, ene so bolj in ene manj moteče. Večino časa sem brez zdravil, saj jih ne rabim – kot pravim, imam večino časa mir. Največji problem pri boleznih ščitnice pa jaz vidim nekje drugje – na prvi pogled izgledam popolnoma zdrava! In zelo težko je razložit drugim, ki te vidijo, vidijo, da ti “nič ne manjka”, da je nekaj narobe.

hashimoto-thyroid-autoimmune

ČEPRAV IZGLEDAM “ZDRAVO in OKEJ”, TO NISEM

V tem trenutku, ko tebi izgledam čisto okej, zdrava in “normalna”, se spopadam s vsem naštetim :

  • PEKLENSKA KRONIČNA UTRUJENOST
  • NESPOSOBNOST RAZMIŠLJANJA
  • ANKSIOZNOST/ŽALOST/BREZVOLJNOST
  • IZPADANJE LAS
  • KOŽNE NEPRAVILNOSTI
  • MRAAAAZ
  • HUJŠANJE
  • NIHANJE RAZPOLOŽENJA

Poznaš koga, ki se spopada s hormonskimi problemi ali pa si to kar ti? Tukaj je par nasvetov, kako nam lahko okolica olajša mučne trenutke:

 
hashimoto-thyroid-autoimmune

NI VSE V MOJI GLAVI!

Vem, ko si zdrav, težko razumeš tiste, ki to niso. Sploh če jim na prvi pogled nič ne manjka. In najlažje je rečt, daj ne napravljaj se, vstani se s kavča, saj ti nič ne manjka. Ker ne veš, ker ne razumeš. Zato tukaj na tem mestu želim povedat vsem, ki imajo okoli sebe koga s ščitničnimi problemi – TEŽKO JE! Obrnite zadeve in vso energijo, ki jo usmerjate v to, da me kritizirate, raje usmerite v to, da mi pomagate. Kako? Bodite tu zame, stojte mi ob strani, poskusite me razumet.

BREZ NESRAMNOSTI

Ljudje velikokrat izrečemo kaj nesramnega, pa se tega sploh ne zavedamo. In nekomu, ki dobro ve, da že cel teden leži, ki se počuti nemočnega, nesposobnega in nasploh prestrašenega, ni potrebno poslušat še izjav v stilu:

“Meni izgledaš čisto zdrava.”

“A spet ležiš?”

“Ko boš začela migat, se boš počutila bolje.”

“Ne bodi lena.”

Na začetku se še trudiš razložit, da to nisi ti, to je tvoja ščitnica, čez čas pa takšni stavki izzovejo samo hujšo žalost in občutek nemoči. In ko se trudiš, res trudiš, ustreči ljudem okoli sebe in imeti energijo, ki se od tebe pričakuje, jemlješ sebi in svojemu zdravju.

STOJ MI OB STRANI

Bodi tu, poskusi me razumet, stoj mi ob strani. Ni lepšega, ko ti ljudje okoli tebe dajo občutek, da so tam zate. In da veš, da ko nečesa na zmoreš, se lahko obrneš na njih. Da ti pomagajo pri še tako majhnih opravilih, da ti dajo vedet, da je to ok in da ti ne pomagajo samo zato ker si ti “nesposobna”.

BODI SOČUTEN

Če sem v enem trenutku jezna furija, ki piha od besa in ji ne paše nič, kar narediš, bom v naslednjem trenutku žalostna mucka, ki potrebuje samo objem. In vem, da je to za okolico zelo težko razumljivo. In težko razložim, kako to poteka, vem samo, da se težko kontroliram, sploh dokler ne ugotovim, kaj se dogaja. In zato potrebujem ljudi okoli sebe, ki so v teh trenutkih še malo bolj sočutni in razumevajoči kot ponavadi.

hashimoto-thyroid-autoimmune

Vsem, ki se spopadate s hormoni, ščitnico in vsem, kar pride zraven, pa polagam na srce:

ENKRAT BO BOLJE!

Poslušajmo sami sebe in svoje telo! Me pa zanima, imaš ti zame še kak drug nasvet kako se spopadat s vsem tem?

 

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja