Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Menstrualni krči: 10 nasvetov, kako se spopasti z njimi

Pred kratkim sem vas na instagramu spraševala, kakšne so vaše rešitve za bolečine ob menstruaciji – menstruacijski krči. Vaše odgovore sem malo raziskala in danes jih (skupaj z razlago/svojim mnenjem delim z vami.

Zakaj nastanejo menstrualni krči?

Verjetno že veš, kako poteka menstrualni cikel, zato se bom osredotočila samo na del, ko prihaja do krčev. Ko jajčece ni oplojeno, se začne luščiti maternična sluznica. Da pa iz maternice izteče kri, so tukaj menstrualni krči. Lahko so boleči ali pa tudi ne, pri hujših oblikah pa lahko pride tudi do driske, bruhanja ali glavobolov.

1.) Termofor / toplota

Prvo pravilo, ko te napadejo menstrualni krči je – NE BODI NA MRZLEM! Idealno je, da se zaviješ v koco, na trebuh pa položiš topel termofor.
To je moja najljubša tehnika premagovanja bolečin, v bolj blagih primerih mi pomaga že, če moj dragi položi dlan na trebuh, seveda, če ima toplo dlan.

2.) Topel čaj / dosti tekočine
menstrualni-krči-kako-jih-ublažit-olajšat

Pazi, da ob menstruaciji piješ dovolj, saj izgubljaš tekočino. Ob bolečih menstrualnih krčih pa si privošči topel čaj, idealni za to so ingverjev, metin ali kamilični čaj.
Jaz tako ali tako spijem nekje 5 čajev na dan, tako da tudi to točko redno prakticiram.

3.) Sprehod

Če je le vreme temu naklonjeno, ti bo sprehod dobro del. Seveda po tvojih zmožnostih, pomembno je le, da si vsaj malo na svežem zraku. Pazi, da boš tudi ob mrzlih dnevih dovolj oblečena in da te ne prepiha!
Tudi to točko lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Ne vem ali dejansko pomaga ali pa na sprehodu pozabim na bolečino, ampak po sprehodu boli manj.

4.) Telovadba
menstrualni-krči-kako-jih-ublažit-olajšat

Okej, telovadila še nikdar nisem ob bolečih krčih med menstruacijo, sem pa poguglala in dejansko obstajajo joga položaji, ki naj bi lajšali menstrualne bolečine.
Če ima katera izkušnje, bom vesela mnenja!

5.) Masaža

Z masažo spodnjega dela trebuha in pravilnim dihanjem lahko menstrualne krče ublažimo. Z masažo blago raztegujemo trebuh in je tako boljše.
Tudi tega še nisem preizkusila, čakam na vaša mnenja!

6.) Magnezij

Jemanje magnezija kot prehrambenega dodatka ali uživanje hrane, bogate z magnezijem, lahko zmanjša bolečino menstrualnih krčev. Eden izmed dejavnikov, ki poveča možnost za boleče menstruacije, je zastajanje vode v telesu. Magnezij preprečuje zastajanje vode v telesu, pomaga pa tudi v boju proti PMSu!
Tudi tega še nisem preizkusila, je pa to številka ena na mojem seznamu!

7.) Pravilna prehrana
menstrualni-krči-kako-jih-ublažit-olajšat

Pazi, da ješ raznoliko, manj slano hrano. Že s tem, da paziš kaj ješ v ’tistih dnevih’, lahko narediš ogromno razliko. Saj vem, da se nam takrat ravno najbolj ‘lušta’ vsega nezdravega, ampak… pomaga, če se skušnjavi upreš!

8.) Reci ne nezdravim razvadam

Kajenje, alkohol, slana hrana,… vse to slabo vpliva na tvoje telo. Zato se (vsaj) v času menstruacije odreči slabim razvadam in daj prednost zdravju!

9.) Tablete
menstrualni-krči-kako-jih-ublažit-olajšat

Včasih pa žal ne pomaga nič in so bolečine močne, močnejše od naše volje. Takrat ne pomaga drugega kot kakšna tableta proti bolečinam.
Tudi jaz jo včasih vzamem, ampak res VČASIH! Ne želim jemati tablet vsak mesec, saj se mi to ne zdi ok. Zato jo vzamem res kot ‘zadnjo silo’, recimo pred spanjem, da lahko zaspim.

10.) Spanec

Spanec pa je v kombinaciji s prejšnjo točko najučinkovitejši borec proti bolečim menstrualnim krčem. Tableta in pod toplo odejo pa spat.
Praviloma so pri meni krči močnejši zvečer in jih zjutraj praktično ni, tako da mi ta točka dostikrat pride prav in jo s pridom uporabljam. Pazim, da sem pokrita, zgornji del zatlačen v spodnji del, da me ne prepiha. In to je to!

Menstrualni krči so žal realnost vsakdana marsikatere ženske. Načeloma so nekaj, s čemer se živi in si jih lahko samo lajšamo. AMPAK! Obstajajo tudi primeri, ko je potrebna zdravniška pomoč. Zato če:
-trajajo dlje kot ponavadi
-so izredno boleči
-imaš ob njih vročino/bruhaš/omedlevaš
-karkoli zelo odstopa od normalnega
se posvetuj s svojim ginekologom! Naj bo zdravje na prvem mestu! 😉

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja