Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Na letalo z dojenčkom

Kar nekaj vprašanj sem dobila, kako je oditi na letalo z dojenčkom. V tej objavi so na kupu zbrani vsi nasveti, ki jih imam, kaj je pri nas delovalo, da nam je vsem lažje in lepše.

Kako na letalo z dojenčkom?

na-letalo-z-dojenčkom-nasveti

Mislim, da ni skrivnost, da z Janom obožujeva potovanja in vedela sva, da ne bo nič drugače, ko bo Teo enkrat na svetu. Tako smo se pri Teotovih 6 mesecih prvič odpravili na letalo. Priznam, da sem bila kar nervozna, kako bo, a bo to prvič in zadnjič, a bo kričanje, a bo jokal, a bo ok,… No, na koncu sem bila nervozna za brezveze! Ljudje na letalu praktično niso vedeli, da je mini z nami. In ob pristanku v Egiptu sem od olajšanja skoraj zajokala – še bomo potovali!

Sem pa potem dobila kar nekaj vprašanj o tem, kako na letalo z dojenčkom? Na kaj biti pozoren? Kaj vzeti s sabo? Kako je z vozičkom? Kje otrok sploh je? A otrok rabi karto za letalo? Kako pa prenese pritisk? In še mnogo več. Upam, da mi uspe ti približati potovanje z dojenčkom.

Prvo pravilo letenja z dojenčkom – umiri se ti, da bo lahko tudi dojenček miren! Če boš nervozna, živčna, slabe volje, bo to malo bitjece to čutilo in se tudi sam ne bo znal pomirit. Pred potovanjem OBVEZNO preveri pri letalski družbi, kaj lahko in kaj ne, kaj ti pripada, kje so kakšna doplačila, itd. Najboljše je, če v google vpišeš: ime letalske družbe + travelling with baby. Pravila se namreč lahko razlikujejo pri različnih letalskih družbah, jaz bom opisala samo tisto, kar drži pri vseh tistih, s katerimi sem jaz do zdaj prišla v stik.

Kako je z vozičkom?
na-letalo-z-dojenčkom-nasveti

Načeloma imajo vse letalske družbe voziček, ki se zloži v enem delu, zastonj. Torej marela ali športni voziček. Lahko se zraven vzame tudi košara, a je večino doplačljiva. Do zdaj sem vedno videla, da imajo družine vozičke do vstopa na letalo, kjer jih zložijo in jih delavci dajo k prtljagi. Mi smo ga potem dobili nazaj skupaj s prtljago, sem pa tudi že videla, da so vozički čakali pri izhodu iz letala.

Pa na letalu?

Dojenček do dveh letih LAHKO sedi pri tebi. Dobiš poseben pas, s katerim ga privežeš na svoj pas. Nič zakompliciranega, v bistvu je podoben pas, kot ga imaš ti, le da ima zanko, ki se zatakne za tvoj pas. Slabost tega je, da imaš potem otroka cel čas leta v naročju in ga načeloma nimaš kam odložit. Druga možnost je, da kupiš samostojen sedež in imaš otroka lahko v jajčki. Tukaj je slabost, da in pri tebi med vzletom in pristankom, in mu tako težje pomagaš uravnavati pritisk.

Pritisk

Če si že kdaj letela z letalom, potem veš, da pri vzletu in pristanku lahko čutiš tisti grozen pritisk v ušesih. Dojenčku najlažje pomagaš tako, da ga med vzletom in pristankom hraniš, torej dojiš, mu daš flaško,… Če tega noče, potem mu daj vsaj dudo. Mi s pritiskom sploh nismo imeli težav, se je pa dojil ob vzletu in pristanku.

Kaj pa sploh lahko vzameš na letalo?
na-letalo-z-dojenčkom-nasveti

Jaz sem preden smo šli, klicala na letališče, da sem vedela, kaj lahko in kaj ne. Ko greš na letalo z dojenčkom, pri otroški hrani ne delajo težav, tudi flaško lahko imaš zraven. Seveda v količinah primernih za čas leta. Pleničke, kremica za ritko, vlažilni robčki,…

Previjanje?

Ko greš na letalo z dojenčkom, moreš misliti na vse, tudi na svežo previto rit. V stranišču letala, ki je tako ali tako že majhno, je tudi previjalna mizica. Dejansko se nahaja nad straniščno školjko. Je bolj majhna, tako da je že Teo pri 6ih mesecih bil na tesno. Jaz ti predlagam, da imaš zraven kako pleničkarico ali podlogo za previjanje, že iz higienskih razlogov.

Česa absolutno ne smeš pozabit?

Tule pa je še ultimativni seznam stvari, ki jih ne smeš pozabit vzet, ko greš na letalo z dojenčkom:
– pleničke
– vlažilni robčki
– hrana/pijača za dojenčka
– koca
– podloga za previjanje/pleničkarica
– igračka
– duda (če jo ima)
– tetrica ali dve
– torba ali nahrbtnik za vse

Si tudi ti kdaj šla na letalo z dojenčkom? Sem kaj pozabila?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja