Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Naši Maldivi

Ne morem verjeti, da je minilo že toliko časa od naših Maldivov, na blogu pa o njih še sploh pisala nisem. Ta objava bo to popravila! Na Maldivih smo preživeli dva tedna, vmes zamenjali tri otoke in s tem tri prenočišča, šli na kar nekaj izletov in spoznavali lepote maldivske narave. Kako pa so izgleda naši Maldivi?

Maldivi

Maldivi so otočje, ki ga sestavlja skupno okoli 2000 otočkov. Od tega pa je naseljenih samo 218, s skupno površino 298 km2. Za primerjavo: Površina Slovenija je skoraj 100x večja! Maldivsko otočje je razdeljeno v atole, v dolžini kar 840km. Glavno mesto je Male, kjer je tudi letališče in kjer vlada en velik kaos.

Ogromno skuterjev, promet je…KAOS! Mi smo na Male samo prestopali med enim in drugim otokom, nam je pa družina, ki je tam en dan prespala, povedala malo več o njem. Na Male ni bikini plaže, kar pomeni, da se lahko kopaš le v majici in hlačah. Edini otok, kjer sem začutila, da so dolge hlače+rokavi zeeelooo zaželeni.

Otoki

Mi smo za naše potovanje izbrali tri otoke – Maafushi, Thooddoo in Gulhi. Ko smo hodili na izlete, smo obiskali tudi nekatere druge. Kot si lahko prebrala zgoraj, je otokov ogromno. Kako smo se mi odločili, katere obiskati? Najprej smo naredili selekcijo tistih, ki so dovolj blizu letališča (1h prevoza z ladjo je bil naš maksimum). Potem smo preverili, kateri sploh imajo direktno povezavo z letališčem, ki je (kolikor toliko) redna. V osnovi sva imela z Janom izbrana Maafushi in Thooddoo, ker pa zaradi čudnih ur prevozov ni šlo drugače skombinirat, sva za zadnje dni dodala še Gulhi. Da smo bili dovolj blizu letališča.

Prevoz med otoki

Za potovanje med otoki obstaja več možnosti. Na tiste bolj oddaljene, letalo. Temu smo se mi želeli izogniti, tako da izkušnje nimam. Na te, bližje, pa ladje. Obstajajo tri možnosti: javni trajekt, ki je smešno poceni (nekaj dolarjev), a je zelo počasen in, kolikor so nam razlagali, tudi zelo nezanesljiv. Potem pa so tukaj speedboat-i ali gliserji. Imaš javne linije, torej linije, ki so (kolikor toliko) redne, cena je znana, nekje med 25-35 dolarji (odvisno od otoka). Lahko pa najameš privaten speedboat, ki pa je dražji, par 100 dolarjev, a potem gre, ko tebi ustreza. Mi smo potovali z javnimi speedboati.

Vse v zvezi s prevozom med otoki urejaš s svojo nastanitvijo, tudi plačilo. Pazi samo, da se dobro zmeniš, kje je vstopna in kje izstopna postaja. Male ima namreč dve pristanišči – eno je na letališču in eno v mestu. Če greš iz enega na drug otok, večinoma prestopaš v mestu.

Pri pogovoru s tam živečimi (bi rekla domačini, a je ena bila Španka, druga pa Slovenka, haha), pa se je izkazalo, da tudi ti speedboati niso ravno najbolj zanesljivi. Sploh v kasnejšem obdobju, ko se začne dež, veter,… se lahko zgodi, da ne peljejo. Vse je odvisno od morja, temu pa ne gre ukazovati.

Denar in cene

Maldivi imajo sicer svojo valute, maldivske rupije, a povsod sprejemajo tudi dolarje. Načeloma menjava ni potrebna, vsi so zadovoljni z dolarji, tudi vračilo je večinoma v dolarjih, tako da glede tega ne skrbet. Ker pri nas maldivskih rupij ne boš dobila. Še z dolarji zna bit problem, ti priporočam, da jih pravi čas naročiš. Edini kraj, kjer so zahtevali rupije, je bila bolnišnica.

Cene pa… Nama z Janom so se zdele čisto normalne. Se malenkost razlikujejo od otoka do otoka, ampak okvirno pa so podobne. Dobro kosilo lahko dobiš med 5 in 10 dolarji na osebo. Sveži sokovi iz najrazličnejšega sadja so okoli 5 dolarjev, svež kokos pa dolar ali dva. Izleti so med 30 in 50 dolarjev, za dan v resortu pa nekaj čez 100 dolarjev. Prenočišča pa so od nekje 50 dolarjev na noč z zajtrkom dalje.

Hrana

Jedli smo DOBRO! Maldivi imajo ogromno morske hrane. In to odlične. Takega okusa tune jaz nisem doživela nikjer drugje. Ogromno je tudi svežega sadja. Riž, testenine,… So pa slabši na sladicah, še tisto, kar je, je kar drago. Dobijo se tudi pice, pomfri, dunajski zrezki, ampak v osnovi je ‘naša’ hrana dražja.

Tipičen maldivski zajtrk sem na blogu že opisala, večina druge hrane pa je iz morja. Kar se mesa tiče, je večina piščanček, mogoče še nekaj govedine. Svinjine ni – muslimani. Prav tako na otokih, kjer so domačini, ni alkohola. Alkohol se dobi le v resortih. Recept za pravi maldivski zajtrk pa te čaka TUKAJ.
Aja, pa na otoku Thoodoo se lahko PriAni pogovarjaš tudi v slovenščini!

Hoteli

Na večini otokov, kjer živijo domačini, so guest housi, manjša prenočišča, ki jih imajo v lasti domačini. Je tudi nekaj hotelov, seveda ne na vseh otokih, ampak na teh turističnih so. Jaz ti priporočam, da izbereš lep guesthouse, nočitev z zajtrkom, in predvsem gledaš lokacijo. Sej so otočki majhni, ampak bližina bikini plaže je zlata vredna.

Pravila oblačenja na lokalnih otokih

Ja, Maldivi imajo nekaj ‘pravil’, kako in kaj. Čeprav se to sliši ful grozno, se ne prestrašit. V osnovi – kopalke so dovoljene le in zgolj samo na bikini plažah. Povsod drugje strogo ne! Če plaža ni označena kot ‘bikini beach’, potem se sicer lahko kopaš, ampak le v kratki majici/kratkih hlačah. In to velja za oba spola. Spoštljivo oblačenje je zaželjeno, torej tudi v kratkih hlačah, oblekici,… ne kažeš pol riti ven. 😉 Čeprav morem priznat, da ko bereš po spletu, deluje grozno, ampak normalne oblekice, kratke majčke, kratke hlačke, so čisto ok in te nihče ne bo gledal postrani. Načeloma so domačini navajeni na turiste (na teh bolj turističnih otokih, seveda) in ti povejo, kje je bikini plaža in kje ne.

Pa dogajanje?

Mislim, da je zdaj že jasno, da Maldivi nekih večjih zabav pač nimajo. Na Maafushiju recimo je večerno dogajanje kar živahno, gostilne so odprte, lahko se sliši glasba, itd. Medtem ko na manjšem Gulhiju pa se zvečer ne dogaja nič. Če iščeš večerno dogajanje, ti res priporočam Maafushi. Če iščeš prekrasno plažo, še zmeraj nekaj dogajanja, si oglej Thooddoo, če pa si želim samo mir, malo ljudi in peščeno plažo, pa je fino, da razmisliš o Gulhiju. Seveda je otočkov še toliko, toliko, toooliiikooo več, mi smo zase izbrali te tri in, seveda, svetujem na podlagi osebnih dojemanj.

Bi še šla? Zagotovo! Morda obiskala še kak drug otok, še več uživala v lepotah narave, sončku in mivki. Priporočam? Absolutno! Pa cenovno? Mi smo za dva tedna porabili nekaj več kot 4000€. V to je vključeno res vse, prevoz, letalo, prenočišča, premikanje med otoki, hrana, pijača, spominki, izleti, res VSE. Več o posameznih otokih, kaj smo videli in počeli, pa kmalu!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja