Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Potuj z mano: Stolp ljubezni

Ponovno te vabim, da skupaj odkrijemo še en lep kotiček naše Slovenije. Saj vem, saj vem, rajske plaže in modro morje so dosti bolj zanimive lokacije, ampak resnično, naša mala deželica v sebi skriva ogromno lepega! Tokrat ti predstavljam destinacijo, o kateri se je začelo govoriti komaj pred kratkim, čeprav stoji že nekaj let.

Stolp ljubezni

Stolp stoji na vrhu Žusma. Em … koga? Verjamem, da so to kraji, ki so nedomačinom bolj malo znani. Žusem je 669 metrov visok hrib na severnem robu Kozjanskega. Če ti še zmeraj ni nič jasno, ti povem, da je v bližini na eno stran Šentjur, na drugo stran pa Podčetrtek.
Stolp ljubezni je postavljen na najvišji točki tega hriba in je visok 25,90 metra.

Stolp je narejen iz lesa, ki povezuje več delov Slovenije. Macesnov les namreč prihaja iz Koroške. Stolp sestavlja 116 stopnic, 22 podestov in 2 razgledni ploščadi. Kot si lahko predstavljaš, je vzpon po stopnicah malenkost naporen. Do Stolpa ljubezni pa ne prideš z avtom, v najboljšem primeru je nekje 10minut hoje v hrib, obstajajo pa tudi planinske poti, za vse bolj pohodniško usmerjene.

ZAKAJ na stolp ljubezni?

Če odštejemo rekreacijo, sprehod v naravi in luškan izlet, je glavni razlog, ZAKAJ na Stolp ljubezni zagotovo razgled. Ko prehodiš vseh 116 stopnic (in si vmes ogleduješ imena vseh, ki so za gradnjo prispevali – luškana ideja, mimogrede), te čaka glavna nagrada. RAZGLED. Krasno je! Pravijo, da se vidi Hrvaška, Avstrija in Madžarska, v lepem vremenu pa celo Triglav. Tega ne morem potrditi, ker pač… V zraku ne piše, katero državo gledaš ;), lahko pa povem, da je razgled prekrasen. In zagotovo vreden vzpona.

PRIPRAVE

stolp ljubezni zusem slovenija izlet

Sicer svetujem primerno obutev, sploh če se do Stolpa odpraviš iz doline, če pa se pripelješ skoraj do vrha, pa ni panike. Midva sva se spontatno na poti domov odločila, da greva pogledat, kje je to in sva tako bila v sandalih in natikačih, pa nisva imela večjih težav. Fino je sicer, da imaš s sabo kaj vode, ampak tudi če nimaš, brez skrbi, pri stolpu je poskrbljeno tudi za to! Torej, kaj resnično potrebuješ? Telefon za vse fotke!

V BLIŽINI

Če si resnično želiš lepega celodnevnega izleta, pa so v bližini tudi druge destinacije, ki te vabijo.

Slivniško jezero, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Olimje s čokoladnico in terme Olimia

Xoxo, A.

Tags:

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja