Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Potuj z mano: Bangkok v treh dneh

Bangkok – glavno mesto Tajske. Drugačna kultura, drugačne navade in drugačno podnebje. Ena izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij tega sveta. Čez mesto teče reka Chao Praya, ki ponuja tudi možnost preprostega in zanimivega premikanja po mestu – z ladjo.

Vreme v Bangkoku je tropsko in vroče, najnižja temperatura je okoli 22 stopinj in najvišja 35 stopinj. Uradno. Neuradno je absolutno bolj vroče. Ozračje je zelo vlažno, od maja do oktobra pa naj bi bilo deževno obdobje. 

Pa najprej razčistimo, trije dnevi so več kot dovolj, da si ogledaš glavno mesto Tajske. No, če dodaš še kak dan za pohajanje po mestu in nakupovanje, ne bo nič narobe, ampak za ogled znamenitosti, strogega središča mesta in kratek izlet pa so trije dnevi dovolj. V tem času tudi začutiš mestu in se prepustiš vrvežu, ki ga obdaja.

bangkok V TREH DNEH

Prvi dan
three-days-bangkok-itinerary

Na začetku ti toplo predlagam, da se ne zaženeš takoj v ogled znamenitosti, ampak nameniš nekaj časa spoznavanju energije mesta, razmisliš o tem, kako boš kam prišla in preprosto hodiš po ulicah ter tako spoznaš Bangkok. Ulice ob nakupovalnem središču Siam so idealne za to. Ne samo, da je to ogromno nakupovalno središče nekaj, kar moraš videti (ker če Tajci kaj znajo, pa znajo graditi nakupovalna središča), ob njem so še drugi nakupovalni centri, ulice sem in tja pa so prepredene s stojnicami s hrano, tržnicami in podobno.

three-days-bangkok-itinerary-jim-thompson-houseKo se naužiješ teh ogromnih stavb, vrveža in kaosa, se odpravi do  hiše Jima Thompson. Odprta je vsak dan od 9ih do 18ih, za vstopnino pa boš odštela 200 BAHTov. Hiša Jima Thompsona je res prekrasna, skupaj z vrtom ob njej pa ponuja zatočišče pred mestnim kaosom. Vsi obiski hiše potekajo pod vodenjem (ja, za denar vstopnine dobiš tudi svojo vodičko!), sam namreč ne smeš hoditi dosti naokoli. Fino je, ker vodička ne govori samo o hiši in o tem, zakaj in kako je nastala, temveč ti zaupa tudi kakšne tajske navade, kar ti pride prav tudi kasneje. Po vodenju pa se imaš možnost sprehoditi še skozi vrt in narediti nekaj čudovitih fotografij.

three-days-bangkok-itinerary-jim-thompson-housethree-days-bangkok-itinerary-lumpini-park
Nato te čaka sprehod po največjem parku v mestu – Lumpini park. Odvisno od svojih želja in interesov, lahko sprehod po parku podaljšaš ali skrajšaš, je pa res zanimivo zasledovati ogromne kuščarje, poslušati ptičke ali pa preprosto sedeti ob jezeru in opazovati ljudi.

three-days-bangkok-itinerary-lumpini-parkVmes si po želji vzemi čas za hrano in pijačo, obojega je dovolj na vsakem koraku, jaz ti absolutno priporočam svež kokos ali pa tajski ledeni čaj.
Nazaj grede se ponovno sprehodi skozi nakupovalna središča, saj se bo, verjetno, že začelo temniti in zagotovo se vse skupaj splača videti tudi zvečer.
Preko reke pa imaš tudi en ogromen nočni market, kjer lahko nakupiš vse – spominke in darilca, oblačila, kozmetiko, VSE! Zagotovo lahko celoten večer preživiš med stojnicami in si ogleduješ ponudbo.

three-days-bangkok-itinerary-night-market

DRUGI DAN

three-days-bangkok-itinerary-grand-palace

Dan začni pri cesarski palači. Odpre se ob pol devetih in žal, je tam zmeraj gneča! (Potrjeno s strani domačina) Vstopnina je 500 BAHTov, za videt je pa OGROMNO! Palača kot sama, Tempelj Emeraldnega Bude in pripadajoča kapelica. Midva sva s karto dobila tudi brezplačen ogled neke predstave, ki pa si je, žal, nisva ogledala. PAZI! Notri ni neke velike sence, vodo pa lahko kupiš komaj zunaj, tako da bodi pripravljena! Takoj pri vhodu so tudi brezplačni zemljevidi celotnega območja v več jezikih. Verjemi, za celotno območje ti gre kar nekaj ur.

three-days-bangkok-itinerary-wat-arunNa srečo si zdaj ob glavni reki in se lahko z ladjo pelješ še po vseh ostalih večjih templjih. Zagotovo priporočam še ogled Wat Arun (50 Baht) in Wat Pho (100 Baht). Zapelji pa se tudi do China Towna, ki je zelo zanimiv za videt, vseeno pa ti priporočam, da se ne izgubljaš predolgo v tisti množici ulic.

three-days-bangkok-itinerary-wat-phoZa konec dneva pa se odpravi še do enega templja – Wat Saket (100 Baht), ki ti ponuja en krasen vzpon, poln narave in zanimivosti, na vrhu pa res lep razgled na Bangkok.
Vmes, seveda, ne pozabi na hrano in pijačo. Jaz se držim načela, da kjer jedo domačini, zagotovo ni slabo in tudi na Tajskem se je to obneslo!

three-days-bangkok-itinerary-wat-saketZvečer pa se odpravi na Khao San cesto. Verjetno najbolj znana ulica v Bangkoku ni za umirjene. Če te pa zanima nočno življenje, potem je to zate. Ulica, kjer ponujajo marsikaj, koktajle, masaže, smejalni plin, škorpijone,… Glasnost je na visoki stopnji in proti polnoči je lahko gneča že kar nevzdržna. Ampak je res zelo zanimivo se malo usesti in opazovati ljudi in dogajanje okoli sebe!

TRETJI DAN 

three-days-bangkok-itinerary-ayutthaya

V Bangkoku se najzanimivejše vidi v dveh dneh in tretji dan je dan za izlet. Ayutthaya je mesto, ki leži severno od Bangkoka. Od Bangkoka do tja je približno uro vožnje z lokalnim avtobusom (beri kombijem), ki stane 20 Bahtov na osebo. V Ayutthayi pa priporočam najem tuk tuka, kjer te voznik za 300 Bahtov na uro pelje na ogled vsem najpomembnejših templjev, ti pove pri katerem si, te počaka in odpelje dalje. O Ayutthayi bom še pisala, zato danes samo na kratko.

three-days-bangkok-itinerary-ayutthayaAyutthaya je bila ustanovljena v 14. stoletju in je bila kar nekaj stoletij glavno mesto Tajske. Mesto so kasneje požgali in ga niso nikdar dejansko obnovili, ostale so zgolj ruševine templjev iz tistih časov. Ogled celotne Ayutthaye traja nekje štiri ure skupaj s kosilom. Tako da ti ob prihodu nazaj še z lahkoto ostane nekaj ur za nakupovanje ali preprosto uživanje ob dobri hrani, še boljši pijači in utripu tega gromozanskega mesta.

three-days-bangkok-itinerary-ayutthaya

Seveda je še ogromno dejavnosti in krajev, ki jih v Bangkoku lahko obiščeš. To je moj predlog, obstaja jih pa še ogromno 😉 Če pa se ti zdi, da sem kaj pomembnega izpustila, pa bom vesela komentarja!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja