Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Instagram všečki, ki jih več ni – problem ali rešitev?

Instagram všečki izginjajo… Pred kratkim sem na IG dobila vprašanje, kaj menim o tem, da Instagram skriva svoje všečke. Seveda sem o tej temi povprašala tudi vas in čas je, da strnem svoje mišljenje v eno objavo. Pa gremo lepo od začetka. Mislim, da mi ni potrebno posebej poudarjati, da je vse zapisano v objavo zgolj in samo moje mišljenje.

O ČEM GOVORIM? KAKO IZGINJAJO INSTAGRAM VŠEČKI?

Če te morda te teme ne zanimajo toliko in ne spremljaš svetovnih trendov, je tukaj kratek povzetek dogajanja. Torej, Instagram se je odločil, da ne bo več prikazoval števila všečkov posameznih fotografij. Še zmeraj se bo videlo KDO je fotografijo všečkal in če bi se komu res dalo, bi lahko ročno preštel všečke pri posamezni objavi. Tisti, ki bo fotografijo objavil, bo še zmeraj videl koliko ljudi je fotografijo všečkalo. Trenutno se ta ‘ukrep’ izvaja v 6ih državah, glede na to, da so to razširili (na začetku je imelo to funkcijo le nekaj posameznikov), predvidevam, da bomo na tem kmalu vsi.

ZAKAJ SE JE INSTAGRAM TAKO ODLOČIL?

Pri Instagramu so razložili, da so se za ta ukrep odločili, saj želijo, da je Instagram pozitivno omrežje, ki vzpodbuja kreativnost ni ne povzroča tesnobe in slabe volje pri uporabnikih. Žal je, predvsem pri mladih, število všečkov zelo ‘pomembna vrednota’ in verjamem, da se je marsikdo zaradi (pre)malega števila všečkov počutil slabo v svoji koži. Žal je tekmovalnost iz dneva v dan večja in ker pač… nismo vsi za vse, se je lahko kdo slabo počutil. Zaradi ene številke.

Instagram všečki

PROBLEM

Problematiko vidijo predvsem ‘influencerji’ in tisti, ki od Instagram objav živijo. Podjetja tako več ne bodo videla, kolikšen doseg imajo objave koga in na podlagi tega plačat influencerja.
Drugi problem tiči tudi v zmanjšanem sodelovanju sledilcev, kot poročajo nekateri. Zakaj? Ljudje več ne vidijo ‘efekta’ svojih dejanj (=všečkov) in se jim za to ne zdi smiselno to sploh počet. AMPAK! Namesto všečka lahko pokažem svojo podporo na drugačen, še boljši, način. PUSTI KOMENTAR! Povej, zakaj ti je slika všeč. Pokaži svojim najljubšim Instagramerjem, da jih podpiraš in zakaj so ti všeč. Verjemi, vsak komentar ogromno pomeni!

REALNOST

Že nekaj časa Instagram všečki in doseg objave absolutno niso bili odvisni le od tega, kako dobra je fotografija. Za uspeh na Instagramu je bilo potrebno ogromno dela in raziskovanja, objavljanja ob pravem času, urejanja fotografij in ‘feed-a’, uporaba pravih hashtagov (ključnikov) in milijon ostalih malenkosti.

Upam in želim si, da bodo s to spremembo v ospredje prišli profili, ki podajajo lepe in kvalitetne fotografije, ki niso do potankosti popolne in ki niso vse ‘na enako žogo’. Da ponovno pride v ospredje igrivost, ustvarjalnost in edinstvenost vsakega posameznika. Da ne bo več pomembno, kako top je slika nastavljena in kako enakobarvno soupada v celoto na feedu. Da se bomo spomnili, da je pomemebno resnično življenje, fotke, ki ga prikazujejo in kjer ni nebo noro modre barve, trava živo zelena in koža spolirana.

Instagram všečki

PA MOJE MNENJE?

Jaz v tem, da so Instagram všečki skriti, ne vidim nič groznega. V bistvu to celo spodbujam. Sama nikdar nisem objavljala fotografij, da bi dobila več všečkov. Tudi tistih s ‘premalo všečki’ nisem odstranjevala s profila. Se pa ljudje vedno bolj fanatično ženejo za temi všečki in edino merilo in vrednost nekoga so jim številke. In potem je potrebna 1001 fotografija, da se dobi 1 lepa za na Instagram. Vmes pa pozabljamo, kaj je tisto pomembno – resnično življenje.

Lahko imaš 1000000 všečkov na fotki pa si v resnici najbolj nesrečen človek na svetu, lahko pa jih imaš 10, pa si vseeno enostavno srečen. Ker številke in všečki ne podajajo vrednote človeka, človek si jo sam, s svojim obnašanjem in razmišljanjem določi! Prava vrednost je skrita v nas samih in ne v eni številki tam nekje na spletu, ki lahko kaj hitro izgine. In če izginejo številke, ne izgine tudi naša vrednost. Izgine samo nekaj površinskega, nekaj, kar sploh ne bi smelo biti pomembno!

Xoxo, A.

Tags:

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja