Advent v Varaždinu

Varaždin res radi obiskujemo, všeč nam je mesto in dogajanje v njem. Tako smo že hitro vedeli, da letos moramo obiskati Advent v Varaždinu in končno nam je uspelo! In ti nekaj povem? Krasno je! Čeprav nas je presenetil dež, smo uživali. Vsi trije, Eva pa je spala.

Varaždin

advent-v-varazdinu

Pa na hitro nekaj o samem Varaždinu, za vse, ki ga še ne poznate. Mestece na severozahodu Hrvaške, središče Varaždinske županije, ki je najstarejša na Hrvaškem. 81 km stran od Zagreba, 73km stran od Maribora. Nekje dobro uro vožnje do tja je od nas, nekje dve uri in pol iz Ljubljane. Avtoceste ni, tako da se voziš po vasicah in zaselkih.

Parkiranje je urejeno na obrobju mesta, možnosti je pa več. Ena je parkirišče ob tržnici, kjer je cena 0,60€/uro. Enako je s parkirišči med ulicami pri mestnem jedru, pod Kapucinskim trgom pa je garaža, a cene žal ne vem. Načeloma je parkirišč dovolj, mi smo ga našli tudi med Varaždinskim festivalom.

Sprehod po mestnem jedru je čudovit, obvezno zavij k staremu gradu in parku ob njem! Pa tudi šetališče Vatroslava Jagića in drugi park sta čudovita.

Advent v Varaždinu

Advent v Varaždinu traja od 1.12.2023 pa vse tja do 7.1.2024, tako da imaš še dovolj časa, da ga obiščeš! Dogajanje ponuja nekaj za vsakogar - veliko panoramsko kolo, dežela Dedka mraza, ogromno stojnic in tudi raznolika ponudba hrane in pijače. Tako je zanimiv tako za nas, velike, kot tudi za tiste manjše. Hkrati imajo tudi zanimiv zabaven program, več o njem pa tukaj.

Dežela Dedka Mraza
advent-v-varazdinu

Zagotovo tisti del varaždinske okrasitve, ki si jo, če si tam, MORAŠ ogledati! Čudovito okrašen prostor, ki ima tisto, 'ta glavno', če vprašate otroke - Dedka Mraza, s katerim se lahko fotografirajo, poklepetajo, za konec pa dobijo še bombone. Dedek Mraz je tam vsak dan do 6.1.2024, med tednom med 17.00-20.00, petek in soboto 10.00-13.00 in 16.00-21.00, v nedeljo pa 10.00-13.00 in 16.00-20.00. Dedek Mraz je navdušil še naju z Janom, gospod res deluje avtentično, tudi brada je prava!

advent-v-varazdinu

Dežela Dedka mraza pa ponuja tudi razne ustvarjalne delavnice za večje otroke v Delavnici Babice Mraz, Grinčev kotiček, fotosteno in res en kup prekrasnih priložnosti za fotografijo. Seveda ne manjka tudi stojnica s spominki in sladki kotiček. Med vikendi pa lahko otroci prisluhnejo zgodbam Babice Mraz.

Trg Miljenka Stančića
advent-v-varazdinu

Ob deželi Dedka Mraza, na trgu Miljenka Stančića, pa je postavljeno en kup stojnic s hrano in pijačo, določene dni pa so tam tudi koncerti in glasba. Kar se cen tiče, kuhano vino je 3€, za 2 hot doga in 1 langoš smo dali 14€, sladica (germknödel) pa je stal 6€. Stojnice obratujejo vsak dan čez teden od 17.00, od ponedeljka do četrtka do 22.00, petek in soboto zaključijo ob 24.00, a v soboto začnejo ob 11.00, kot tudi v nedeljo, ko zaključijo ob 22.00.

Korzo (Trg kralja Tomislava)
advent-v-varazdinu

Prav tako ponuja stojnice s hrano in pijačo, tukaj je tudi ogromna smrekica, fotokotiček in vlakec Dedka Mraza. Žal nam vožnja z vlakcem (no, Teotu) ni uspela, saj nas je vmes presenetil dež, pa so zaključili z vožnjami. Tudi tukaj imajo glasbeni program.

Panoramsko kolo (Gajeva ulica)

Panoramsko kolo na obrobju mesta (ob parkirišču) ponuja razgled nad mestom. Cene so sprejemljive - cena za eno vožnjo je 6,50€ za odraslega in 5€ za otroka, pod 3 leta stari otroci pa imajo zastonj.

Ledena čarovnija (Kapucinski trg)
advent-v-varazdinu

Prava Ledena čarovnija pa te čaka na Kapucinskem trgu. Veliko in urejeno drsališče, kjer vstopnica stane 4€, pa tudi ogromen ledeni tobogan, ena vožnja stane 1€. Žal je bil v času našega obiska tobogan zaprt, zaradi dežja. Drsali pa so se! Zraven drsališča je tudi nekaj gostinske ponudbe.

Varaždinska županija
advent-v-varazdinu

Na dvorišču palače pa te pričaka prava foto točka. Medvedki, drevesa, okraski in avto! Če iščeš prostor za lušno fotografijo, je to zagotovo to!

advent-v-varazdinu

Če združim vse v nek zaključek, je Advent v Varaždinu res vreden obiska. Dovolj strnjen, da ni preveč hoje in da ne rabiš preveč časa, da vidiš vse. A vseeno ogromno dogajanja in prizorišč, za vse starosti! Mi smo bili navdušeni.

Si ti letos obiskala katero božično okrašeno mesto? Katero?

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja