Potovanja

Potuj z mano: Turške stopnice, Sicilija

READ THIS POST IN ENGLISH

Na jugu Sicilije, blizu mesta Porto Empedocle se skriva pravljica. Bela pravljica, ki te resnično pusti brez besed in se imenuje Turške stopnice (Scala dei Turchi). Kamnita mojstrovina narave, ki bi jo človek kar gledal in gledal. In seveda naredil tisoč in eno fotografijo.

SCALA DEI TURCHI (Turške stopnice)

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Vožnja do tja je čisto okej, hitro se začnejo pojavljati tudi znaki, ki kažejo pot. Da si blizu ugotoviš po ogromnem številu avtov in turistov, ki se ustavljajo ob cesti in fotografirajo. Urejenih je kar nekaj razglednih točk, parkirišč pa na tem delu ravno ni, zato je priporočljiva previdnost, saj vsi parkirajo kar ob cesti in hodijo čez cestišče – in ponavadi ne pazijo. Je pa razgled od zgoraj res vreden, da se ustaviš.

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Na spodnjem delu, kjer je dostop do turških stopnic, pa so urejena in plačljiva parkirišča. Žal tukaj drugače kot plačat ne gre, saj parkiranje ob cesti ali v naravi hitro prinese kazen. Tukaj so tudi ena izmed dražjih parkirišč na otoku, če pa prideš proti večeru pa znaš priti vsaj malenkost ceneje skozi. Vstopnine na samo znamenitost ni, tako da je edini strošek parkirnina. V bližnji okolici je tudi nekaj gostilnic in restavracij, tako da za hrano in pijačo je načeloma poskrbljeno, se je pa potrebno zavedat, da so cene lokaciji primerne. V vsakem primeru pa te od parkirišča do Turških stopnic čaka kar nekaj hoje.

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Do samih turških stopnic ne moreš prit z avtom, izbiri sta dve, ali parkiraš nekje bolj zgoraj in potem prehodiš kar nekaj stopnic (najprej dol, potem gor), ali pa parkiraš čisto spodaj in imaš še lep izlet po obali. Narava je kar divja in sprehod je zanimiv, zato jaz priporočam to, ta drugo opcijo. Hoja po plaži je zmeraj dobrodošla, če mene vprašaš.

sicilija turške stopnice scala dei turchi

V vsakem primeru pa te čaka vzpon na stopnice – vendar v tem primeru niso prave stopnice, temveč kamnita tvorba, ki sicer izgleda kot stopnice, večino časa pa hodiš v hrib. Vzpon je dokaj strm, na srečo pa kamnina ni mokra, zato ne drsi. Jaz (in velika večina vseh) smo po kamnini hodili bosi, saj imaš tako večji oprijem in manjšo možnost za nesrečo. Pred vzponom pa te čaka tudi nekaj metrov hoje po morju, še en razlog več, da si bos – jaz sem si čevlje nosila kar v rokah, nič pa ne bo narobe, če jih pustiš kar v avtu. Pri hoji svetujem previdnost in ne ravno hojo po robu, saj je morebiten padec lahko zelo nevaren.

Čudovita belina Turških stopnic je res nekaj, kar vzame dih. Ko jih vidiš od daleč in tudi, ko si tam. Res so nekaj posebnega, izgleda kot da hodiš po oblakih. Primerjajo jih s turškimi Pamukalami, od tod tudi ime Turške stopnice.

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Razgled na turških stopnicah je fenomenalen, sploh se splača počakat sončni zahod – vendar vedi, da boš v tem primeru po stopnicah hodila po temi, kar pa zna biti problem. Določeni deli so namreč kar ozki, zaščite pred padcem pa ni, saj je to naravna struktura. In četudi zna biti ogromno ljudi, so dovolj velike, da bo vsak našel svoj prostor, svoj razgled in svoj meter za fotografiranje. Previdnost je potrebna le ob hoji drug mimo drugega, saj so naravno narejene poti kar ozke. Ampak če paziš na svet okoli sebe, ne boš imela problemov.

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Če boš kdaj na Siciliji, so turške stopnice zagotovo en izmed krajev, ki jih moraš obiskati! Ne pozabi pa napolniti telefona in fotoaparata, saj se boš domov zagotovo vrnila z ogromno fotografijami – tako kot sem se jaz! Ampak vseeno pazi, da ti karkoli ne pade v morje. Jaz, nerodna kot sem, si niti prav nisem upala vzet telefona v roke. Tako da je na slikanje bil obsojen moj Jan 😉 Ampak sej je že navajen. Torej, na Siciliji so Turške stopnice nujne za obiskat!

sicilija turške stopnice scala dei turchi

sicilija turške stopnice scala dei turchisicilija turške stopnice scala dei turchi

sicilija turške stopnice scala dei turchi

Xoxo, A.

(2) komentarja

  1. Wau, kako noro lepo. ❤ Nikoli še nisem slišala za te turške stopnice in Sicilija se je zaradi tvoje objave premaknila še malo višje po seznamu destinacij za naslednji dopust. 🙂

  2. […] Septembra je bila ponovno na vrsti Italija, tokrat Sicilija. Dober teden na krožnji vožnji po tem čudovitem otoku se mi je za zmeraj vtisnil v spomin z modrim morjem, dobro hrano in znamenitostmi, ki ti vzamejo dih. O najlepšem kraju na Siciliji, Turških stopnicah, si preberi TUKAJ. […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja