Potuj z mano: Turške stopnice, Sicilija

READ THIS POST IN ENGLISH

Na jugu Sicilije, blizu mesta Porto Empedocle, se skriva pravljica. Bela pravljica, ki te resnično pusti brez besed. Kamnita mojstrovina narave, ki bi jo človek kar gledal in gledal. In seveda naredil tisoč in eno fotografijo.

SCALA DEI TURCHI (Turške stopnice)

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi3-1

Vožnja do tja je čisto okej, hitro se začnejo pojavljati tudi znaki, ki kažejo pot. Da si blizu ugotoviš po ogromnem številu avtov in turistov, ki se ustavljajo ob cesti in fotografirajo. Urejenih je kar nekaj razglednih točk, parkirišč pa na tem delu ravno ni, zato je priporočljiva previdnost, saj vsi parkirajo kar ob cesti in hodijo čez cestišče – in ponavadi ne pazijo.

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi

Na spodnjem delu, kjer je dostop do turških stopnic, pa so urejena, in plačljiva, parkirišča. Žal tukaj drugače kot plačat ne gre, saj parkiranje ob cesti ali v naravi hitro prinese kazen. Tukaj so tudi ena izmed dražjih parkirišč na otoku, če pa prideš proti večeru pa znaš prit vsaj malenkost ceneje skozi. Vstopnine na samo znamenitost ni, tako da je edini strošek parkirnina.

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi

Do samih turških stopnic ne moreš prit z avtom, izbiri sta dve, ali parkiraš nekje bolj zgoraj in potem prehodiš kar nekaj stopnic (najprej dol, potem gor), ali pa parkiraš čisto spodaj in imaš še lep izlet po obali. Narava je kar divja in sprehod je zanimiv, zato jaz priporočam to, ta drugo opcijo.

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi2-1

V vsakem primeru pa te čaka vzpon na stopnice – vendar v tem primeru niso prave stopnice, temveč kamnita tvorba, ki sicer izgleda kot stopnice, večino časa pa hodiš v hrib. Vzpon je dokaj strm, na srečo pa kamnina ni mokra, za to ne drsi. Jaz (in velika večina vseh) smo po kamnini hodili bosi, saj imaš tako večji oprijem in manjšo možnost za nesrečo. Pred vzponom pa te čaka tudi nekaj metrov hoje po morju, še en razlog več, da si bos – jaz sem si čevlje nosila kar v rokah, nič pa ne bo narobe, če jih pustiš kar v avtu.

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi2-1

Razgled na turških stopnicah je fenomenalen, sploh se splača počakat sončni zahod – vendar vedi, da boš v tem primeru po stopnicah hodila po temi, kar pa zna biti problem. Določeni deli so namreč kar ozki, zaščite pred padcem pa ni, saj je to naravna struktura. In četudi zna biti ogromno ljudi, so dovolj velike, da bo vsak našel svoj prostor, svoj razgled in svoj meter za fotografiranje.

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi9-1

Če boš kdaj na Siciliji, so turške stopnice zagotovo en izmed krajev, ki jih moraš obiskati! Ne pozabi pa napolniti telefona in fotoaparata, saj se boš domov zagotovo vrnila z ogromno fotografijami – tako kot sem se jaz!

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi4-1

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi6-1sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi

sicily-turkish-steps-scala-dei-turchi

Xoxo, A.

2 Replies to “Potuj z mano: Turške stopnice, Sicilija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja