Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Zadar

Zadar, mesto v Hrvaški Dalmaciji, od Maribora oddaljen skoraj 400km, je krasno mesto srednjeveškega videza, čigar zgodovina sega še v čase Rimljanov. Ozke ulice, obalna lega in kamnit videz ga naredita še posebej zanimivega in vrednega ogleda. Jaz sem sicer v Zadru preživela en večer, po videnem sodeč pa si zagotovo zasluži tudi kaj več tvojega časa.

Zvonik

Če hočeš videt Zadar od zgoraj, se najprej ustavi pri zvoniku. Z vstopnino 15 kun, kar je nekje 2 evra, ne izgubiš dosti, razgled pa je fenomenalen! Krožna ploščad ponuja namreč pogled na celoten Zadar. Zaradi tega je odlična prva lokacija v Zadru, saj si tako lahko ogledaš, kam naprej 😉 Žal na vrh, kot pri večini podobnih stavb, vodijo zgolj stopnice, tako da za vse, ki vam hoja po le-teh povzroča probleme, to ni. Vrh meri 56m, razgledna ploščad pa je na višini 42 metrov in do nje vodi 180 stopnic.

Morske orgle zadar

Morske orgle v Zadru so ob morju. Posebna ploščad s stopnicami, ki se spuščajo proti morju, pod katero so pravokotno na obalo speljane cevi različnih dolžin, naklona in premera, ki s pomočjo morja proizvajajo zvoke. V kanalu, kamor se vse cevi stekajo, so na ceveh posebne piščali, ki igrajo 7 akordov iz 5 tonov. Nad tem kanalom pa so preluknjane kamnite stopnice, iz katerih prihaja zvok. Morske orgle so res nekaj posebnega, žal pa znaš tam naleteti na res ogromno ljudi, ki pa niso tiho. Sicer slišiš morske orgle, ampak vseeno izkušnja ni tako lepa kot če bi bila tišina.

zadar hrvaška dalmacija morske orgle pozdrav soncu

Ob morskih orglah se nahaja tudi Pozdrav soncu, posebna instalacija, narejena iz steklenih plošč, ki se ob zahajanju sonca osvetlijo. Žal sama tega nisem videla, saj sem bila malenkost prehitro tam, lahko pa potrdim, da je sončni zahod v Zadru (ena izmed stvari po katerih je Zadar znan) res lep!

zadar hrvaška dalmacija sončni zahod

Sprehod po obalni promenadi

Od morskih orgel se odpravi po obalni promenadi, v smeri starega dela mesta. Ob tej promenadi RES dogaja. Ulični umetniki in glasbeniki so čudoviti in resnično poživijo mesto. Sprehod ob morju je tako še lepši in bolj zanimivi. Pazi samo, kje hodiš, da slučajno ne pristaneš v morju!

Pijača v kafiču

zadar hrvaška dalmacija

Zadar je mesto, kjer imajo kafič za vsako priložnost in okus. Jaz sem z vsako na novo odkrito ulico odkrila tudi nov bar, kjer bi se z veseljem vsedla in spila kakšno pijačo. Zadar je zelo živo mesto, ogromno dogaja, glasba se sliši iz vsakega vogala, vesela pa sem bila, da sem našla tudi kavarne, ki ponujajo umirjen ambient.

PALAČINKE!

zadar hrvaška dalmacija slatka tajna palačinke

Večer v Zadru MORAŠ zaključiti s palačinkami! Slatka Tajna Zadar je dobro poznana palačinkarna v Zadru. V bistvu je na dveh različnih lokacijah, ena je tudi v starem mestnem jedru.Več kot 70 različnih vrst palačink te kliče k sebi! Ponujajo sladke in slane, lahko pa si celo sestaviš svoje. Edina slabost? Premalo miz.

zadar hrvaška dalmacija slatka tajna palačinke

Hitro se lahko zgodi, da boš na mizo čakala, ampak verjemi, res je vredno. Palačinke izgledajo odlično, pa tudi so odlične. Iz lastnih izkušenj pa ti povem, da verjetno ne boš pojedla cele, saj so ogromne in debele, pa tudi bogato obložene. Za ceno okoli 4€ dobiš konkretno večerjo, ki ti bo ostala še za malico prihodnji dan. Kar brez skrbi reči za škatlo, brez problema ti jo dajo zastonj!

Zadar mi je v spominu ostal kot lepo mestece, ki pa ima dva problema. Prvi je parkiranje. Ob starem delu mesta so sicer urejena plačljiva parkirišča, ampak moraš imeti veliko srečo, da ga dobiš. Zato ti, če ti hoja ni odveč, predlagam parkiranje malenkost vstran, morda v katerem izmed nakupovalnih središč in nato sprehod do starega dela. Aja, parkirišča ob obzidju so plačljiva do desete ure zvečer, cena pa je malenkost več kot 1 evro.

Drugi problem pa je gneča. Zvečer, okoli 10ih, je bilo praktično nemogoče hodit po glavnih ulicah, saj si se lahko le premikal s tempom, po katerem je hodila horda ljudi okoli tebe. Če gneče ne maraš, potem ti svetujem, da Zadar obiščeš prej!

Si ti že obiskala Zadar? Ti je všeč? Meni je bil res všeč, če pa bi morala izbrati samo eno aktivnost, bi zagotovo šla na palačinke!

Xoxo, A.

P.S.: Prenočevala sem v Sukošanu, v Spa Villa Natura, če te zanima več o moji nastanitvi, pa klikni TUKAJ 😉

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja