Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Pisanje bloga: 5 stvari, ki jih MORAŠ vedeti, preden začneš

Na dnevni ravni dobim kar nekaj vprašanj o tem, kako poteka pisanje bloga, kako začet, na kaj pazit in podobno. Zato sem se odločila, da začnem s serijo objav na to temo. Danes odgovarjam na vprašanje: Kaj moraš vedeti, PREDEN začneš pisati svoj blog.

PISANJE BLOGA – ZAČETEK

1.) Zakaj?
pisanje bloga

Prvo vprašanje, na katerega si enostavno MORAŠ odgovoriti že preden začneš s pisanjem bloga, je ZAKAJ si želiš pisati blog. Čutiš strast do pisanja in že od malega polniš dnevnik za dnevnikom? Imaš življenjsko zgodbo, ki jo želiš deliti z ostalimi? Poslanstvo, s katerim želiš spremeniti svet? Ali pa želiš zaslužiti nekaj denarja?

Ni pomembno toliko, zakaj, pomembno je, da svoj zakaj poiščeš. Da imaš neko motivacijo, nekaj, kar te bo gnalo, da pišeš, pišeš, pišeš. Da bo pisanje bloga res tisto, kar boš želela in te bo veselilo. V svoji blogerski ‘karieri’ me je kontaktiralo ogromno mladih blogerk, ki so želele, da jim naredim nekaj reklame, čez en mesec pa so poniknile.

Torej! Preden se spraviš k pisanju bloga, najdi svoj zakaj. In VZTRAJAJ! Naj blog postane del tvojega življenja in naj tvoj zagon črpa tvoj lasten zakaj.
Aja, nič ni narobe, če se čez čas tvoj zakaj spremeni, pomembno je le, da imaš neka razlog, zakaj to delaš!

2.) O čem?

Naslednje vprašanje, na katerega si moraš odgovoriti je čisto logično. O čem boš pisala? Kaj bo glavna tema tvojega bloga? Ta odgovor je nekaj vezan tudi na tvoj zakaj 😉 Nič ni, seveda, sporno, če kdaj pa kdaj zaideš iz glavne teme, je pa fino, da že pred začetkom pisanja približno veš, o čem želiš, da tvoj blog govori.

3.) Ime?
pisanje bloga

Naslednja stvar, ki jo moraš ugotoviti je ime tvojega bloga. Tukaj ti svetujem, da res dobro razmisli, saj bo ime postalo del tebe in z njim se boš ‘prodajala’, tako bralcem kot tudi podjetjem. Zavedaj se, da te bo ime spremljalo od začetka pisanja do konca in da bo na nek način tudi to ime del tvoje identitete. Fino je tudi, da prej, preden se za njega odločiš, preveriš zasedenost domene in na družbenih omrežjih 😉

4.) Kje?
pisanje bloga

Preden začneš s pisanjem bloga, boš morala ugotoviti, KJE ga boš sploh pisala. Imaš več možnosti, najbolj priljubljena pa sta:
Blogger – brezplačna platforma za pisanje blogov. Za začetnike niti ni tako slab, si pa omejena v funkcionalnostih in izgledu. Sicer lahko dodaš svojo domeno, ki je po mojem mnenju skorajda nujna, pa vendar, omejitve ostajajo. Nekega posebnega znanja ne rabiš, tudi pri urejanju ne.
WordPress.org – platforma kot taka je brezplačna, potrebuješ pa prostor na strežniku, ki pa je plačljiv. Omogoča dosti več prilagoditev in funkcionalnosti, izgled je definitivno bolj profesionalen. Če se želiš z blogom zares, zares ukvarjat, priporočam tega. Je pa potrebno malo več tehničnega znanja tukaj! Ampak se da 😉

5.) ‘Dodatki’
pisanje bloga

Za konec pa moraš urediti oziroma se odločiti za par malenkosti. Jezik, v katerem boš pisala, recimo, je zelo pomembna odločitev. Marsikatero slovensko podjetje želi, da so objave v Slovenščini, je pa res, da z Angleščino (in tujimi jeziki), dosežeš več ljudi. Odločiti se moraš tudi, kako želiš, da tvoj blog izgleda. Minimalistično, punčkasto, kaj tretjega? Izbira je tvoja 😉 In pa, POMEMBNO! Odločiti se moraš, katera omrežja so tvoja! Instagram, Facebook, Pinterest? Zavedaj se, da so v tej dobi se pač moraš pojavljati na omrežjih, tako pač je 😉

Tako. To so ta pomembna vprašanje, ki si jih enostavno moraš odgovoriti PREDEN začneš. Pisanje bloga ni za vse. Zahteva kar nekaj časa in volje. Ampak, jaz v tem resnično uživam. To je moj kotiček, kjer lahko zapišem vse, kar imam v glavi. Moj kreativni outlet, kjer se lahko izživljam in sprostim. Je MOJ del interneta in imam ga neizmerno rada, z njim pa vas, moje bralke, brez katerih ne bi bil takšen kot je! <3

Xoxo, A.

Tags:

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja