Potovanja

Potuj z mano: Festival svjetla Zagreb 2019

festival-svjetla-zagreb-2019
READ THIS POST IN ENGLISH

Kot že nekaj let tudi letos v Zagrebu kot uvod in pozdrav pomladi priredijo sejem luči ali FESTIVAL SVJETLA ZAGREB. Letos sem ga obiskala tudi jaz in če te zanima, imaš še zmeraj možnost, da ga obiščeš, traja namreč od 20. -24. 3. 2019. Če te pa zanima, kaj točno to sploh je in kako sem ga doživela jaz, pa beri dalje.

festival-svjetla-zagreb-2019

FESTIVAL SVJETLA ZAGREB

Si za en večer magičnega? Te navdušujejo lučke? Rada raziskuješ nove kotičke? Potem je obisk Zagreba zate nujen! Mene je prepričal in zagotovo ga obiščem spet naslednje leto. Pa najprej osnove. Vsa prizorišča in celoten program festivala so BREZPLAČNI, kar mogoče na prvi pogled ni nič kaj presenetljivega, ko pa vidiš, na kako visoki ravni je vse skupaj narejeno, pa jih lahko samo občuduješ!

festival-svjetla-zagreb-2019

Kako sem festival doživela jaz?

Tokrat si prej nisem kaj dosti pogledala po spletu (kar po navadi naredim), zato velikih pričakovanj nisem imela. S sabo sem sicer imela sprintano mapo (ki si jo lahko ogledaš tukaj) prizorišč, a sem jo hitro pospravila – orientacija po mestu in po prizoriščih je namreč preprosta, lepo je označeno, v najslabšem primeru pa le slediš množici ljudi, ki so namenjeni tja kot ti. Zato me je Festival Svjetla Zagreb toliko lažje posrkal vase in večer je bil prekrasen! Vsako prizorišče skriva v sebi svojo magijo in priporočam, da si za obisk vzameš čas!

Prizorišča

Festival Svjetla Zagreb je razdeljen na več prizorišč, vsa si lahko ogledaš tukaj, jaz ti pa pokažem fotografije tistih, ki so mene popolnoma navdušila in se mi zdijo nujen obisk! (Prizorišča si ne sledijo po vrstnem redu, zgolj po tem, kako so meni ostala v spominu!)

festival-svjetla-zagreb-2019

1. TUNEL GRIČ – MAGIČNI GOZD

Na začetku pač hodiš po tunelu… v bistvu nič presenetljivega, nič posebnega, potem pa bam… prideš do črne zavese, za njo pa… MAGIČNI GOZD. Tema, osvetljena z UV lučjo in UV risbe na stenah. Posebno, zanimivo in vredno ogleda!

festival-svjetla-zagreb-2019

2. KLOVIĆEVI DVORI – DISKO ZABAVA

Gruča ljudi stoj pred zaprtimi vrati in čaka… Itak se postaviš vrsto, ne veš, kaj te čaka, nekdo zraven tebe na veliko razpravlja o disku, potem pa se odprejo vrata. In dejansko stopiš v DISKO. Na sredini prostora je izobešenih ogromno disko krogel, ki se vrtijo, osvetljujejo jih raznobarvne lučke in iz kota prostora doni glasba. Resnično izgleda noro lepo!

3. OPATIČKA ULICA – HOJA PO ULICI

Po celotni ulici so lučke narejene tako, da izgleda, kot da hodiš po vodi. Čudovito je, res! Meni je resnično izgledalo čarobno in edini minus so avti, ki še zmeraj lahko vozijo po tej ulici. Škoda!

festival-svjetla-zagreb-2019

4. MUZEJ GRADA ZAGREBA – OBLAKI

Še eno prizorišče, ki me je navdušilo! Od vseh najtemnejše in temu primerne so tudi slike, ampak ti narejeni ‘oblački’ in nežna glasba, ki jih spremlja, te umirijo in popeljejo v drug svet!

5. TUŠKANAC ODER – LASER ŠOV

Šov, vreden ogleda! Ples, lučke, laserji, glasba, NORO! Mene so navdušili in če bi imela čas, bi jih še gledala!

festival-svjetla-zagreb-2019

Nasveti za obisk

 Pred obiskom si na spletu oglej, kje lahko parkiraš. V Zagrebu je parkiranje tako ali tako problem, jaz priporočam, da za te dve ali tri ure parkiraš kar v garažni hiši. Boljše to kot pa da se voziš gor in dol po Zagrebu in izgubljaš čas.
Zagotovo si vsaj približno oglej zemljevid dogajanja, vsaj toliko, da veš, kje začet, kako do tja prit in kaj vse si želiš ogledat.
Določene atrakcije imajo časovnico, recimo laser šov ali projekcija, če le imaš možnost, to tudi upoštevaj, da česa ne zamudiš.
Za ogled celotnega dogajanja, z normalno hojo od ene do druge atrakcije, si vzami uro do dve časa. Večina hoje ni zahtevna, gor in dol po bregu pa lahko greš tudi z vzpenjačo (ki je, seveda, za plačat).
Če imaš s sabo otroke, pa se zagotovo ustavite tudi na Sanjsem igrišču in v deželi Pand.
S sabo vzemi nekaj pijače, sicer pa se brez problema ustaviš v kakšni gostilni in se okrepčaš.

festival-svjetla-zagreb-2019

Priporočam?

Obisk Festivala Svjetla Zagreb zagotovo priporočam, če le imaš čas, jih obišči. Festival je odprt od 18.00 – 23.00, če načrtuješ izlet, pa ne želiš biti predolgo, računaj, da si tam hitro po šesti, in okoli osmih si že na poti domov.

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja