Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Nosečnost: Drugo trimesečje

Malenkost pozna, ampak… tukaj je, moje drugo trimesečje. Jaz sem si drugo trimesečje zapomnila po kar nekaj stvareh – prvih brcikah, babymoon-u, morfologiji in začetku bolniške. Pa gremo kar po vrsti, kaj praviš?

Drugo trimesečje

drugo-trimesečje-just-ajda

Drugo trimesečje traja od 14. do konca 27. tedna. V tem času začutiš prve gibe malega bitja, tegobe prvega trimesečja se nehajo in pravijo, da je to ‘najlepše trimesečje’. V tem obdobju se opravi tudi morfologija ploda, ki je najbolj natančen pregled pikice v tvojem trebuščku.

Prvi gibi

Nekje okoli 16. tedna sem po trebuhu začela čutiti gibe. Na začetku nisem bila prepričana, če je to to ali ni to to, saj to še niso prave brce, jaz sem jih občutila bolj kot da bi mi nekdo spuščal mehurčke po trebuščku. No, na pregledu pri ginekologu (ki sem jih imela nekje na 5 tednov) mi je sestra potrdila, da so to gibi mojega otročka. No, kaj hitro so se ti mehurčki spremenili v prave brcike.

Morfologija
drugo-trimesečje-just-ajda

Nekje med 20. in 22. tednom se opravi tudi morfologija ploda. Najbolj natančen pregled v nosečnosti, ko otročka premerijo in pregledajo po dolgem in počez. Preveri se, če je vse na svojem mestu, kako bije srček in če je pravilno razvit, vsi organi in velikost otročka. Izmeri se obseg glavice, trebuščka, nogice, pregleda se res vse, vse, vse. Preverijo se tudi mehki označevalci, če bi slučajno bilo kaj narobe. Pogledajo se pretoki, žile v popkovnici, položaj posteljice in količina plodovnice. Na morfologiji lahko izveš tudi spol.

Midva sva na morfologijo šla pred babymoon-om, da sva bila mirna. Tudi na morfologiji je bil mini ocenjen kot nekoliko manjši, kar je bila stalnica čez celo nosečnost. Drugače pa je izgledalo, da je vse v najlepšem redu in tako sem dosti bolj mirna spakirala za najin babymoon.

Babymoon
drugo-trimesečje-just-ajda

Vsi pravijo, da je drugo trimesečje idealno za potovanja in z Janom sma si zaželela še zadnje veliko potovanje pred malo daljšo pavzo. Izbira… je bila noro težka! Iskala sva poceni letalske karte, ugodne povezave, zanimive kraje in nosečnicam prijazne kraje. Kaj sva izbrala?

DUBAJ IN SEJŠELI

drugo-trimesečje-just-ajda

Izbrala sva dve destinaciji, saj sva želela malo daljši dopust – Dubaj in Sejšele. Dubaj sva izbrala predvsem zaradi ugodnih letalskih povezav po svetu, Sejšele pa zaradi njihovega slovesa o ‘nosečnicam prijazni destinaciji’.

Več o obeh destinacijah pa v posebnih objavah, zaenkrat pa samo povem, da sta obe res nosečnicam prijazni, sploh v Dubaju so ljudje tako prijazni. Na Sejšelih sem uživala v njihovem svežem sadju, ki ga bom pogrešala… Zmeraj! 😉 V Dubaj pa se zagotovo še vrnem!

Bolniška
drugo-trimesečje-just-ajda

V drugem trimesečju se je začela tudi moja bolniška. Vse se je začelo z bolečino. Trebuh me je noro bolel, komaj sem hodila in čeprav sem vedela, da je bolečina načeloma del nosečnosti, sem bila vedno bolj prepričana, da to ni ok. Tako sem šla do ginekologa, da preveri stanje. Malo prestrašena, predvsem pa v bolečinah. Najprej so poslušali srček, potem pa je prišel na vrsto še ultrazvok. Takoj se je na ultrazvoku videl krč maternice. Kar, seveda, ni dobra stvar. Dobila sem magnezij, spasmex in počivanje. In od takrat dalje sem bolj ali manj počivala.

Na bolniški, magneziju in spasmexu sem bila praktično do konca nosečnosti. No, magnezij in spasmex sem nehala jemat pri 36 tednu, saj zavirata krče. Trudila sem se, da se nisem preveč naprezala in tukaj morem res pohvalit mojega Jana, ki je marsikaj naredil namesto mene.

drugo-trimesečje-just-ajda

Tako, moje drugo trimesečje v nekaj besedah. Bilo je krasno, predvsem zaradi babymoona in počitnic. Zadnje veliko potovanje pred prihodom novega družinskega člana. <3 Pa tvoje drugo trimesečje, po čem si si ga najbolj zapomnila?

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja