Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Sejšeli

Moj Babymoon. Moji Sejšeli. Izbrala sva jih, saj sma slišala, da so nosečnicam prijazni, nimajo strašnih bolezni, ki bi bile škodljive za otročka, vreme pa je odlično. Jaz sem imela Sejšele v krasnem spominu, čeprav sem jih obiskala pri šestih letih.

Sejšeli

Sejšeli so otoška država v Indijskem oceanu, vzhodno od celinske Afrike. Sestavlja jih kar 115 otokov, od katerih pa vsi niso poseljeni, na nekatere pa niti ni dovoljen obisk, zaradi varovanja narave. Vreme je tam izredno vlažno, temperature pa se gibljejo med 24 in 30 stopinj čez celo leto. Znani so po lepih plažah, zaobljenih kamnih na njih in velikanskih želvah. Pri njih pridejo v poštev tri valute – evri, dolarji in njihova lokalna rupija. Večina sprejme vse tri, vračajo pa bolj ali manj njihov denar.

Midva z Janom sva obiskala tri izmed otokov – Mahe, glavni otok, Praslin in La Digue. Vsak izmed njih je nekaj posebnega in vreden obiska.

Sejšeli imajo cene višje kot smo vajeni, sploh glede na standard, ki ga ponujajo. To velja za VSE, tako prenočišča, kot hrano in pijačo. Hrano se splača kupovati v njihovih t.i. fast food-ih, kjer načeloma nimaš za sedet, ampak dobiš embalažo in hrano poješ nekje po poti. Kar se prenočišč tiče, ti polagam na srce, da ne pričakuj preveč, cene so dokaj visoke, standard pa nižji kot pri nas.

Premikanje med otoki

Med otoki so trajekti, med Mahejem in Praslinom pa obstaja tudi letalska povezava. Pozor! To ni letalo, kot smo ga vajeni. To je letalo za cca 10-15 oseb, mini letalček, ki te s kar nekaj tresenja v približno 20min prepelje iz enega otoka na drugega. Absolutno je ta letalček res posebna izkušnja in če le imaš možnost, go for it! Trajekti pa so takšni, kot smo jih vajeni. Lahko rezerviraš sedež na palubi ali v notranjosti. Priporočam sedež zgoraj, na odprtem, kjer je zrak, če imaš srečo pa (baje) lahko vidiš tudi delfinčke.

Praslin

Praslin je drugi največji Sejšelski otok. Najbolj znan je po Vallée de Mai naravnem rezervatu, kjer med drugim domuje sejšelska črna papiga, a jo je izredno težko videti, tukaj pa raste tudi najbolj poznan coco de mer – sejšelski kokos, ki je res posebne oblike in na katerega so izredno ponosni, a tudi zaščitniški. Če ga želiš kupit, stane pravo malo premoženje, na voljo pa jih je izredno malo, saj večino pustijo na tleh, da zrastejo novi. Midva sva v Vallée de Mai Sejšeli vzela tudi vodiča, ki naju je popeljal po poteh, nama kazal rastline in živali in razložil vse. Čeprav je bil kar drag, je bilo vredno. Vstopnina v park znaša 20€, vodič pa naju je stal še dodatnih 80€.

Po Praslinu se nisva nekaj dosti premikala, za en dan pa sva najela lokalnega vodiča/taksi, ki naju je peljal naokoli. Izredno priporočam Laurenta, ki se je res zelo potrudil, nama ogromno razložil in pokazal, odgovarjal na najina vprašanja in se nama tudi prilagodil. Peljal naju je tudi od letališča do hotela in od hotela do trajekta.

Praslin ima kar nekaj zanimivih plaž, najlepša pa je Anse Lazio, kjer so ogromne skale, krasen pesek in narava. V bližini je tudi restavracija, ki ponuja hrano in pijačo, ima pa tudi svež kokos.

La Digue

la-digue-sejšeli-babymoon

La Digue je manjši otoček, a tretji najbolj poseljen. Do njega prideš le s trajektom (ali privat ladjico), na njem pa praktično ni avtov. Ker je tako majhen, ga večina turistov razišče s kolesi. Izposojajo jih na vsakem vogalu, tako ‘navadne’ kot električne. Načeloma so poti lepo urejene, je pa vmes tudi nekaj vzponov. AMPAK! Če sem jih prevozila noseča jaz, ne dvomim, da jih ne boš tudi ti.

La Digue je znan po krasnih, krasnih plažah, nekaterih tudi bolj odročnih, po želvah velikankah in po plantaži vanilije, L’Union Estate. Če imaš srečo na lahko srečaš tri velike želve, ki se po otoku prosto sprehajajo. Midva sva jih srečala in jaz sem bila čisto navdušena! Naslednje jutro pa je Jan eno skoraj povozil s kolesom, ker je gospodična ležala sredi ceste. 😉 Preostale želve pa lahko vidiš v L’Union Estate.

L’Union Estate je nekdanja plantaža kokosa in vanilije, kjer vanilijo gojijo še danes. Lepo urejeno območje, kjer lahko vidiš tudi želve velikanke, ki so totalno cartljive in če zgruntajo, da jih hočeš božat, vklopijo ‘hidravliko’, se dvignejo in uživajo v pozornosti. Vidi se, da so človeškega dotika vajene in ga imajo rade.

L’Union Estate pa je tudi dom ene najlepših plaž na svetu – Anse Source de Argent. Krasna plaža, umaknjena od vsega, obdana z visokimi kamni, znana tudi po primernosti za snorklanje. Vidiš lahko kar nekaj zanimivih ribic. Na plaži pa je tudi mini kafana (bolj stojnica, ampak…), kjer lahko dobiš razno razne koktejle ali pa svež kokos.

Mahe

Največji otok Sejšelov, Mahe, kjer je tudi glavno mesto, Victoria, in mednarodno letališče. Mahe je otok, ki me je od vseh treh najmanj navdušil. Plaže so sicer lepe, to pa je načeloma to, kar po mojem mnenju ponuja. Navdušil me je le en prekrasen kraj, Port Launay slap. Čudovit slap v objemu narave, ki kar vabi s čudovito vodo in mirom.

Plaža, ki sva jo na Maheju največkrat obiskala je Beau Vallon, krasna, dolga, seveda peščena plaža s palmami in celo nekaj restavracijami ob plaži. Tudi na Maheju sva najela taksi vodiča, a z njim nisva bila tako zelo zadovoljna in ga ne morem priporočat.

Sejšeli mi bodo ostali v spominu po krasnih plažah, odličnem domačem sadju, prijaznih ljudeh, vlagi, nori naravi in visokih cenah. Odlično potovanje, a ne bi šla še enkrat, mogoče na kak drug otok edino. Če bi že šla nazaj, bi šla pozdravit želvice, hihi. 😉

Pa ti, si že obiskala Sejšele? Bi jih? Ali imaš kakšno drugo destinacijo v mislih?

Xoxo, A.

P.S.: Sejšele sva obiskala v mojem drugem trimesečju, v 20 tednu.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja