Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Siofok, Madžarska: 5 razlogov za obisk in navdušenje

Siofok je mestece na Madžarskem, na vzhodni obali Blatnega jezera. Do njega je iz Maribora nekje dve uri in pol vožnje po avtocesti. (POZOR! Potrebuješ Madžarsko vinjeto, ki pa jo dobiš vsaj na vsakem Petrolu, verjetno pa tudi drugje. Ob nakupu vinjete potrebuješ registrsko številko avtomobila!)

Siofok je eno izmed bolj znanih mest ob Blatnem jezeru in že več kot 150 let velja za izredno pomembno mesto regije. Siofok kot mestece je lepo in ni veliko (nekje v velikosti Maribora), osrednji del mesta pa predstavlja glavni trg skupaj z vodnim stolpom, na katerega se lahko vzpneš. Po novem imajo na obrobju Siofoka tudi narobe obrnjeno hišo, ki je od zunaj videti zelo zanimivo. Glavna ‘atrakcija’ pa je, seveda, obalni del. Del plaže je ograjen in plačljiv, če pa se od središča plaže sprehodiš, pa ponujajo tudi zastonj plažo. Kaj pa je mojih 5 razlogov za obisk Siofoka?

1. Dobra hrana in pijača
travel-siofok-balaton-hungary

Kaj naj rečem, langoš je moj favorit 😉 No, Siofok ponuja ogromno restavracij, barov, hitre hrane in vsega vmes, tako da se za vsak okus najde nekaj. Ampak jaz res, res, res priporočam langoš! Pa palačinke, ki jih ponujajo skoraj vsi 😉 Obvezna je še… ‘kepica’ sladoleda (glej sliko) in pa kak dober koktajl.

travel-siofok-balaton-hungary
2. Nizke cene

Cene v Siofoku so v večini nižje kot pri nas. Da se dobiti poceni kosilo, seveda pa, kot povsod, imajo tudi dražje restavracije. Ampak v osnovi, če malo gledaš okoli sebe in paziš, kje in kaj ješ, je absolutno cenejše. Za primerjavo – pica naju je stala okoli 4 €, pivo stane nekje med 1 in 2 €, kepica sladoleda pa manj kot 1 €. Tudi prenočišča so ugodna, če le malo poiščeš. (Hotel v središču dogajanja za 2 noči, 2 osebi z zajtrkom je stal okoli 100 €.)

3. Dogajanje v Siofok-u
travel-siofok-balaton-hungary

Obalna promenada Siofoka obljublja dogajanje. Gostilnice oživijo, od povsod se sliši glasba, ponujajo razne akcije,… Čez praktično celo poletje pa imajo ob koncih tedna tudi razne zabave, znane in malo manj znane goste, DJe,… Resnično težko verjamem, da ti je ob tem dolgčas. Slaba stran tega nočnega vrveža je hrup. Če te ta ponoči moti, priporočam, da prenočitev iščeš malo bolj stran od glavne sprehajalne promenade, ki je popoldan in ponoči zaprta za promet.

4. ŠPORT
travel-siofok-balaton-hungary

Siofok je idealen za športne navdušence. Začnimo s tem, da je na nekaterih predelih voda tako nizka, da se v njej da brez težav žogati, igrati igre z loparji, itd. Ob jezeru je lepa potka, ki jo trenutno sicer prenavljajo, pa vseeno, po kateri se lahko teče ali vozi s kolesom. Okej, plavanja ni treba posebej omeniti, je pa tukaj še SUPanje, ki je na Blatnem jezeru res zakon! Ni lepšega kot zaveslat stran od obale in se zlekniti na SUP. Jaz sem noro uživala! Pa tudi kakšni kajaki so tam super.

5. Osvežitev v jezeru
travel-siofok-balaton-hungary

Pomisli na dobro stran – namesto v morju, se osvežiš v jezeru, pri katerem NI gneče na meji 😉 Jezeru je res na nekaterih predelih bolj nizko in greš na sprehod namesto na plavanje. Ampak je pa to po drugi strani prav fino, saj je voda hitreje topla. V osnovi je na dnu bazena mivka, po kateri je prav zanimivo hoditi. Tu in tam sicer je nekaj trave in skal, ampak z malo previdnosti, se jim z lahkoto izogneš.

travel-siofok-balaton-hungary

Jaz vem, da se v Siofok še vrnem. Res mi je všeč tam, ljudje so prijazni in se trudijo, čeprav vsi ne govorijo tujih jezikov (pri mlajših angleščina ni težava, pri starejših pa občasno je. Nemščina te po navadi pripelje dlje 😉 ). Cene so ugodne, hrana je odlična, ni gneče na meji in še kopam se lahko. A se vidimo naslednje leto v Siofoku? 😉

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja