Dom, Osebno, Otrok

Kako očistiti igrače – nasveti lene mame

Kako očistiti igrače

Tukaj so moji ultimativni nasveti, kako očistiti igrače. Zakaj? Mislim, da se bo vsaka mama strinjala z mano. V trenutku, ko postanejo igrače zanimive, se dom spremeni v kaos! Ne glede na to, koliko pospravljaš, so igrače povsod! Potem pa k tej enačbi dodaš še dojenčka, ki je pravkar skobacal in VSE daje v usta, enega malčka, ki se s temi igračami igra POVSOD (tudi zunaj) in eno leno mamo, ki ne uživa v čiščenju… Ultimativni nasveti totalno lene (za čiščenje) mame, kako očistiti igrače hitro in učinkovito. Kar je predvsem pri dojenčku, ki da vse v usta, kar nuja!

Kako pogosto pa bi naj čistili igrače?

Igrače za dojenčke (tiste, ki so namenjene za v usta) čim večkrat, ampak vsaj 2-3x na mesec, ko so otroci večji pa vsaj 1x na vsake pol leta in vsakič po bolezni. Seveda pa zmeraj, ko so umazane. Jaz se držim tega, da jih sčistim zmeraj, ko so umazane, se pa trudim, da v roku 1 meseca vse očistim. Ne čistim vsega na enkrat, ampak enkrat plišaste igrače, enkrat igrače za peskovnik, enkrat kocke, itd., da ni vsega preveč.

Kako očistiti igrače?

kako očistiti igrače

1. Plišaste igrače
Čeprav so plišaste igrače tisto, čemur jaz pravim ‘praho (in bakterij) – nabiralci’, jih je tudi dokaj enostavno očistiti. Najboljši način za njihovo čiščenje je pranje v pralnem stroju. Pred pranjem preveri etiketo za navodila. Večina plišastih igrač prenese strojno pranje na nežnem ciklu. Uporabi blag detergent in igrače položi v pralno vrečko ali prevleko za vzglavnik, da jo zaščitiš.

2. Plastične igrače
Plastične igrače, kot so avtomobilčki, kocke in figurice, so precej enostavne za čiščenje. Manjše igrače lahko operete v pomivalnem stroju. Postavi jih v zgornjo košaro in uporabi nežen program. Za večje igrače uporabi toplo vodo in blag detergent. Igrače temeljito speri in jih pusti, da se posušijo na zraku.

3. Elektronske igrače
Pri elektronskih igračah, ki ne smejo priti v stik z vodo, uporabi mehko krpo, rahlo navlaženo z blagim milom. Pazi, da ne zmočiš elektronskih delov. Za težje dostopna mesta lahko uporabiš vatirane palčke. Baterije vedno odstrani pred čiščenjem!

4. Lesene igrače
Lesene igrače čisti previdno, da ne poškoduješ lesa. Uporabi mešanico tople vode in blagega detergenta. Krpo rahlo navlaži in obriši igrače. Pazi, da les ne ostane preveč moker, saj lahko vpije vodo in se poškoduje. Na koncu igrače obriši s suho krpo.

5. Igrače za kopanje
Igrače za kopanje so pogosto polne plesni zaradi vlage. Redno jih čisti s toplo vodo in kisom (v razmerju 1:1). Igrače namakaj vsaj 10 minut, nato jih temeljito speri in pusti, da se popolnoma posušijo. Poskrbi tudi, da voda s kisom pride v notranjost in da po čiščenju (in vsakem umivanju) to vodo tudi odstraniš iz igrač.

Nasveti za vzdrževanja reda in čistoče z igračami

Verjamem, da nismo edini, ki imamo en kup igrač. Pa jih sploh nismo toliko kupili. Kar najdejo pot do tebe, se mi zdi! In kaj hitro si lahko preobremenjena z mislijo, da je treba to vse počistiti! Spodaj nekaj nasvetov, za lažjo organizacijo in čiščenje.

Redno preverjaj igrače: Vsake toliko časa preglej igrače in odstranite poškodovane ali uničene igrače.
Spodbujaj otroke k sodelovanju: Že od majhnega pospravljajte skupaj (v okviru otrokovih zmožnosti, seveda), ko pa so otroci dovolj stari, pa jih vključi tudi v čiščenje. Naj ti prinesejo v kopalnico vse kocke. Ali pa zložijo vse plišaste igrače v stroj/vrečko. Možnosti je ogromno, prav vse se pa da prilagoditi otrokovi starosti.
Uvedite rutino: Najlažje je, da si narediš nek ‘urnik’. Sama se odloči, ali ti je lažje, če očistiš vse igrače na en dan ali pa si delo razporediš na več dni, glavno je, da imaš neko rutino (npr.: Vsak prvi ponedeljek v mesecu peremo plišaste igrače. Vsako tretjo sredo v mesecu peremo kocke. Itd.)

Čiščenje igrač ni le vprašanje higiene, ampak tudi varnosti. S čistimi igračami zmanjšamo možnost bolezni in okužb, naši otroci pa se igrajo v zdravem okolju. Upam, da ti bodo moji nasveti, kako očistiti igrače pomagali ohraniti igrače čiste in varne.

Veselo čiščenje!

Da pa bo organizacija lažja, sem zate pripravila tudi en pdf z nalepkami za zaboje/omaro. Nalepke sprintaš, laminiraš ali zaščitiš s selotejpom in nalepiš na omaro/zaboje z igračami.

Xoxo, A.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja