Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Adijo, plastika za enkratno uporabo!

Če malo spremljaš socialna omrežja zadnje čase ali pa če gledaš televizijo, potem že verjetno veš, da s(m)o napovedalo vojno plastiki za enkratno uporabo. Priznam, jaz sem bila v preteklosti kar lena, kar se tega tiče, sedaj pa se popravljam in eden izmed mojih ciljev za leto 2019 je definitivno zmanjšanje in postopno prenehanje uporabe plastike za enkratno uporabo. Adijo, PLASTIKA!

plastic-or-planet-bye-plastic
Obožujem naravo in želim, da ostane takšna tudi za moje (in naše) potomce!

KAJ PA SPLOH JE ‘PLASTIKA ZA ENKRATNO UPORABO’?

Po definiciji so to vsi plastični izdelki, ki imajo namen, da jih po eni uporabi zavržemo. Najbolj problematični izdelki so:
-slamice

-vrečke za enkratno uporabo

-plastični pribor, krožniki, lončki

-embalaže ‘kave za s seboj’

-plastenke

-vložki in embalaža vložkov

KJE JE PROBLEM?

Večina plastike se žal ne reciklira, temveč se znajde v naravi. Ker pa se plastika v naravi NE RAZGRADI, temveč zgolj razpade na manjše delce, t.i. mikroplastiko. Ker je ponavadi obdelana s kemikalijami, v naravo sprošča strupene snovi. S tem pa zastrupljamo naše okolje in življenski prostor živali. To pa še ni vse! Ogromno škodo povzroča živalim tudi na drugačen način – marsikatera žival namreč plastiko zamenja za hrano in jo poje. Pa mislim, da mi ni treba razlagat, da plastična vrečka ravno ni najboljša izbira za hrano. In vem, da smo vsi že videli kako fotografijo ali posnetek želve, ribe ali tjulna, zataknjenega v plastični odpadek, ki mu je grozljivo zdeformiral telo.

KAJ LAHKO STORIMO?

Najprej naredi red v svoji glavi in reci odločen NE plastičnim izdelkom za enkratno uporabo. To ne pomeni, da pa moraš zdaj vreči stran vse slamice in vrečke, ki jih imaš doma. Te lepo porabi, namesto novih, pa kupi tiste, ki jih lahko uporabiš večkrat. Spodaj ti bom naštela nekaj primerov, kaj zamenjaj s čim.

plastic-or-planet-bye-plastic

Vrečke za enkratno uporabo zamenjaj za vrečke iz blaga.

Ja, vem, tudi jaz sem nekoč zmeraj pozabila vzeti vrečko s sabo v trgovino. Zdaj imam v avto zmeraj vsaj dve. Za vsak slučaj. In eno nastavljeno pri vhodu, da četudi grem v trgovino peš, je ne pozabim. Če pa jo že pozabim, pa nesem izdelke v rokah.

Sadje in zelenjavo zloži v svojo vrečko, ki si jo prineseš od doma ali pa vrečke sploh ne uporabi.

Na sadje, ki ga olupiš – banane, pomaranče in podobno lahko brez problema nalepiš tisto etiketo za ceno. Ali pa kupuješ v trgovinah, ki teh etiket ne uporabljajo (kot recimo Lidl, kjer vso sadje, zelenjavo in kruh stehta trgovka). Ni problema, če daš več sadja skupaj, v eno vrečko, vse etikete pa nalepiš na eno embalažo/na vrečko.

plastic-or-planet-bye-plastic

Kupi slamice za večkratno uporabo

Ja, saj vem, slamice so le slamice. Ampak ko se enkrat navadiš na te, trajnostne, so super! In kar je še boljše, izbiraš lahko med več videzi, oblikami in celo materiali. Lahko izbereš lesene, ki si sicer na prvi pogled res ogromne, ampak se jih hitro privadiš ali pa izbereš kovinske, ki še izgledajo noro lepo! Na voljo so celo že upognjene!

Plastične lončke in šalčke za enkratno uporabo (kava za s seboj) naj zamenjajo lončki za večkratno uporabo

Verjamem, da imaš svoj lonček za večkratno uporabo že nagledan! Dandanes jih je že toliko na voljo, s takšnim in drugačnim izgledom, da bi bil greh, če ga ne bi imela. Res so lepi (in nastanejo lahko super instagram fotografije, hihi), zraven tega pa poskrbijo še za naravo. V tujini je ustaljena praksa in ti brez problema kavo ali čaj naredijo v tvojo šalčko, upam, da je temu tako tudi pri nas, če pa še ni, pa da bo kmalu. (Hej, a poznaš kakšno kavarno, ki ponuja kavo za s seboj in ti jo naredi v tvoji palčki?)

plastic-or-planet-bye-plastic

Vložke in tampone zamenjaj s pralnimi vložki in menstrualno skodelico

Ja, kake neumnosti kvasim, kajne? No, da te razsvetlim. JA! Obstajajo PRALNI VLOŽKI. Izgledajo zelo podobno navadnim vložkom, le da jih po uporabi opereš, ne pa vržeš v smeti. A ni to super? Če te skrbi, da ne bi ostali na mestu (ker pač nimajo lepila), ne skrbi. Na voljo imaš tudi take s krilci, ki jih spneš skupaj na spodnji strani hlačk. Ni panike! Na začetku te bo sicer noro skrbelo, koliko to sploh drži in ali bo kaj krvavo? Čez nekaj časa pa ugotoviš, da sploh ni problema in da so kar dober nadomestek navadnih vložkov. Za vse, ki pa vložkov ne marate, pa je tukaj še menstrualna skodelica. O tem fenomenu si zagotovo že ogromno slišala, če ne drugega, vsaj en kup pohval. Jaz izkušenj z njo nimam, čeprav jo imam doma, ampak mi je enostavno prevelika. In nasploh imam raje vložke.

Plastenke zamenjaj s flašo za večkratno uporabo

V tem trenutku lahko greš v trgovino in na polički zagledaš vsaj 10 različnih flaš za večkratno uporabo. In namesto, da kupuješ vodo v plastenki, kupi flaško za večkratno uporabo in si v njo natoči vodo iz pipe. Srečni smo lahko, ker živimo v deželi, kjer odpreš pipo in iz nje priteče pitna voda, izkoristimo to!

plastic-or-planet-bye-plastic

Za vse izdelke, ki lahko zamenjajo plastiko za enkratno uporabo, priporočam spletno trgovinico Dante SMILE, kjer imajo prvo slovensko zerowaste linijo Dante. Meni imajo super izdelke, ker ne samo, da so praktični, so tudi totalno kjut (samo poglej si tisto pisano zobno ščetko, noo).
Imaš še ti kak nasvet ali idejo, kako se izogniti plastiki?
Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja