Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Berlin – nasveti in triki za uspešno raziskovanje

Kot verjetno že veš, če mi vsaj malo slediš na Instagramu ali Facebooku, sem pred kratkim nekaj dni preživela v Berlinu. Objava o tem, kako sem se imela in kaj sem počela, še pride, danes pa na kratko o Berlinu, njegovi zgodovini, nasvetih in idejah o obisku Berlina ter premikanju po njem. Seveda je to slednje samo moje mnenje in predlagam ti, da si pred obiskom še sama malo prebereš po spletu, kako in kaj, saj možnosti res ogromno.

visit-berlin-advices

BERLIN

Berlin kot glavno mesto Nemčije verjetno vsi poznamo, vsaj po imenu, če že ne po vsem drugem. Ampak verjamem, da veš tudi, da ima Berlin težko zgodovino in skriva zanimive, pa čeprav žalostne zgodbe. Pa na hitro nekaj osnovnih podatkov in številk 😉

POVRŠINA: 892 km²
ŠT. PREBIVALCEV: 3.496.082
JEZIK: Nemščina – ampak večina jih zna čisto lepo tudi angleško, je pa tudi ogromno tujcev, tako da hitro pogovor steče v kakšnem od slovanskih jezikov 😉
NAJVIŠJA STAVBA: 368m (TV stolp)

ZGODOVINA

Berlinska zgodovina se začne v 13. stoletju, ko je bil ustanovljen. Kasneje je postal glavno mesto Prusije, ki je bila osnova za Nemško cesarstvo. Po koncu Prve svetovne vojne je cesarstvo zamenjala republika, zaradi Versaillske pogodbe pa je bilo mesto zelo zadolženo in gospodarsko v slabem stanju. To pa je dalo moč Hitlerju in nacistom. In začela se je ena izmed najhujših črnih pik v zgodovini človeštva – nacizem in z njim povezano načrtno iztrebljanje judov, homoseksualcev, romov in vseh, ki niso ustrezali ‘arijski’ ideji o popolnosti.

Berlin je v drugi svetovni vojni utrpel ogromno škodo, tako z bombardiranji kot z uničevanjem knjig, umetnosti in podobno. Po Hitlerjevem padcu (in samomoru) pa se je začelo še eno žalostno obdobje, vsaj za del Berlina – delitev Berlina na Vzhodni in Zahodni blok in Berlinski zid. Na začetku je bil Berlin sicer razdeljen na štiri dele, na Ameriškega, Britanskega, Francoskega in na Sovjetskega, kar se je pa kasneje razdelilo na Vzhodni in Zahodni Berlin.

Ker pa so Sovjeti želeli popolno poslušnost, se je vzhodni del kmalu sprevrgel v nočno moro vseh ‘navadnih’ prebivalcev. Zgradili so namreč Berlinski zid, dobesedno so ga postavili čez noč in tako ločili družine, prijatelje, ločili ljudi od njihovih služb ali šolanja. Stazi (obveščevalna služba) pa je poskrbel za popolno preganjavico vseh prebivalcev in za grozljivo stanje v državi. Leta 1989 pa je Berlinski zid padel in začelo se je novo obdobje, ki ga zaznamuje kulturna rast Berlina.

NASVETI

visit-berlin-advices

LETALIŠČE, PREVOZ IN MESTNI PROMET

Berlin ima dve letališči – Tegel in Schönefeld. Jaz sem letela na Tegel, ki je bližje mestu in (po besedah domačina) boljše 😉 Prevoz z letališča Tegel do mesta je resnično preprost, avtobusi vozijo redno, postaje so jasno označene in z lahkoto se orientiraš.
Berlin ponuja enotne karte za javni prevoz. Karte lahko kupiš kar na letališču, brez težav.

PAZI! Imaš območja A, B in C, zato preveri, v katerih območjih se boš gibala! Obstaja več različnih vrst kart, za eno vožnjo, dnevna, tedenska, ipd. Če pa imaš namen obiskati tudi muzeje in znamenitosti, ti jaz priporočam Welcome Berlin, ki ti zraven brezplačnega prevoza ponuja še številne ugodnosti in popuste.

S čim vse se lahko voziš v Berlinu? Imajo S-Bahn in U-bahn, tramvaj, avtobuse in vlake. Vse dobro označeno, povezano in redno.
Če imaš namen obiskati muzeje, je vredna nakupa tudi Museum Pass, saj ponuja obisk 30 muzejev za 30 €.

visit-berlin-advices

LJUDJE

Večina trgovcev, natakarjev in ljudi, ki jih srečaš, govori pogojno do zelo dobro angleško, tako da se lahko znajdeš tudi brez znanja nemščine. Ljudje so vljudni in prijazni, se pa v osnovi brigajo zase.

PRENOČIŠČE

Berlin je tako velik, da strogega središča enostavno nima. Priporočam ti, da iščeš prenočišče nekje v bližini javnega prevoza in da razmišljaš, da je mir ponoči veliko vreden in se tako izogneš prenočevanju v živahnejšem delu mesta. Cene se razlikujejo glede na lokacijo, jaz ti priporočam, da za prenočevanje uporabiš kar AirBnb. Jaz imam do zdaj (*trkam na les*) same res čudovite izkušnje!

visit-berlin-advices

HRANA in PIJAČA

Hrana in pijača? Najbolj ‘znana’ hrana je zagotovo njihov Curry Wurst. Ki pa mene ni prepričal. Hočeš probat? Skuhaj si hrenovko. Zalij jo s kečapom. Ne, utopi jo v kečapu. Vse skupaj pa posipaj s celim paketom curryja. In potem to pojej. Vso srečo! Imajo pa ogromno pekarnic, krofov in sladkih zadev. Na srečo, haha!
In pa v Nemčiji, seveda, brez piva ne gre.

visit-berlin-advices

KAKO DOLGO?

Zavedaj se, da je Berlin O-GRO-MEN! In da je za videt toliko stvari, da imaš verjetno en mesec premalo, da vidiš vse. Jaz sem v petih dneh videla ogromno, ampak sem na dan prehodila približno 25km, prevozila pa sem se verjetno še enkrat toliko. O tem, koliko časa potrebuješ, da vidiš VSE, težko razlagam, je pa po mojem mnenju 3 cele dni nekakšen minimum (torej prideš, cel dan, cel dan, cel dan, greš), da vidiš vsaj ‘ta glavne’ znamenitosti – več o teh pa kmalu 😉

visit-berlin-advices

NAKUPOVANJE

Za konec pa še obvezen šoping. V Nemčiji so cene v večini NIŽJE kot pri nas, sploh kar se tiče kozmetike. Imaš ogromno zanimivh trgovin, kar nekaj drogerij (tudi Lush, Mac, Kiko,…), imaš pa tudi posebno NIVEA trgovino. Če imaš tako kot jaz, zgolj ročno prtljago, ti morda ta ne bo nič kaj koristila, saj so cene podobne kot pri nas, če pa imaš možnost kupovati večjo embalažo, pa se ti zagotovo splača, saj imajo paketke in akcije – v času mojega obiska 10 izdelkov = 10€. Oblačil načeloma nisem imela kaj dosti časa gledat, imajo pa Primark, H&M,… večino trgovin, podobnih kot pri nas.

Toliko za danes, v naslednji objavi o Berlinu pa ti predstavim moj obisk tega mesta, znamenitosti, ki sem jih obiskala, kaj priporočam, kaj ne, koliko me je vse skupaj stalo in podobno!

Se beremo <3

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja