Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Muzeji v Berlinu – Top 5 najbolj zanimivih

Muzeji v Berlinu so res nekaj posebnega in ker sem o Berlinu že dostikrat govorila, je današnja objava namenjen muzejem. Berlin je namreč mesto, ki ima res ogromno muzejev, od tistih velikih pa do čisto majhnih, namenjeni pa so raznoraznim zanimivim temam. Ker pa jih je preveč, da bi lahko človek obiskal vse (in tudi jaz nisem videla vseh), sem danes zate zbrala pet takšnih, ki so se meni najbolj vtisnili v spomin in so se mi zdeli zanimivi in posebni.

To, seveda, ne pomeni, da drugi niso vredni obiska ali pa niso zanimivi. Mojega seznama ne vzemi kot ‘sveto resnico’, temveč tudi sama malo pobrskaj in si preberi o muzejih. Tukaj pa so izpostavljeni tisti muzeji v Berlinu, katerih obisk se meni zdi resnično nujen, ko si tam.

Priporočam ti, da si narediš okviren urnik obisk muzejev (recimo Muzejski otok in DDR muzej sta si res zelo blizu), pazi pa tudi na odpiralne čase. Muzeji v Berlinu se za moje pojme zapirajo res hitro, le ob četrtkih so odprti dlje. Priporočam nakup muzejske karte, ki jo Berlin ponuja, ker pa obstaja več različic, se sama odloči, katera je najboljša možnost zate. Nekatere ponujajo popuste, spet druge ti zagotavljajo brezplačen vstop. Moj nasvet? Izberi tisto, ki vključuje tudi prevoz po mestu!

MUZEJI V BERLINU, VREDNI OBISKA

 1. MUSEUM ISLAND (muzejski otok)

  muzeji v berlinu museum island

  Najbolj znan ‘otok’ v Nemčiji. Otok sredi berlinske reke Spree spada pod UNESCOvo zaščito zaradi svojih zgodovinskih stavb in muzejev. Na otoku so namreč štirje muzeji (petega gradijo) in katedrala. Muzeji so tako zgodovinsko kot umetniško naravnani. PAZI! Če te zanima zgodovina Berlina, to niso muzeji zate. Kot večina ‘velikih’ narodov so tudi Nemci ogromno zgodovinskih artefaktov prinesli domov iz svojih osvajanj med vojno.

 2. DDR MUZEJ

  muzeji v berlinu ddr muzej

  Muzej, namenjen zgodovini in življenju vzhodne Nemčije je zelo zanimiv! Manjši, a vseeno boš dolgo v njem. Je namreč interaktiven in narejen, da te pritegne in animira. Marsikaj se da preizkusiti, med drugim lahko voziš Trabi, si ogledaš stanovanje takratnega časa in podobno. Meni je bil resnično zelo všeč, saj te kar ‘potegne vase’ in čas v njem kar mine!

 3. MUZEJ VOHUNOV

  muzeji v berlinu spy muzej

  Še en interaktiven muzej, namenjen vohunom in zgodovini vohunjenja. Če obožuješ vohunjenje, ti je blizu šifriranje ali pa te zanima iskanje prisluškovalnih naprav, je to muzej zate. Najboljši del? Posebna soba, kjer se, kot pravi vohun, lahko preizkusiš v hoji skozi sobo, prepleteno z laserji! Žal se tam lahko kar hitro nabere vrsta ljudi, ki čakajo na svojo priložnost. Plus pa je, da si svoj posnetek hoje med laserji lahko pošlješ na svoj e-mail naslov.

 4. TEHNIČNI MUZEJ

  muzeji v berlinu tehnični muzej

  Tehnični muzej je razdeljen v dva dela, tisti ‘uradni’ tehnični muzej je namenjen bolj prevoznim sredstvom, vlakom, letalom in podobno. Pod tehnični muzej pa spada tudi Science spectrum, znanstveni muzej, ki je namenjen takšnim in drugačnim eksperimentom. Čeprav je večina obiskovalcev otrok, je zanimiv tudi za odrasle! Mene je Science spectrum totalno navdušil, tako da sem se odlično vključila med otroke, ki so izvajali eksperimente!

 5. NARAVOSLOVNI MUZEJ

  muzeji v berlinu naravoslovni muzej

  Namenjen vsem, ki jih zanimajo živali. Od okostja dinozavrov do celotne sobe primerkov v steklenih kozarcih in sobe s primerki živali… Ta muzej ima vse! Čeprav zgornja nadstropja obnavljajo ali pa šele postavljajo, je zanimiv in vreden obiska!

Tako. To je mojih top 5 muzejev v Berlinu. Če si dobro gledala, si opazila, da so mi pri srcu predvsem interaktivni muzeji. Nimam nič proti muzejem, ampak preprosto to ni zame, da bi cel dan samo hodila naokoli in gledala slike, kipe, starine ali kaj podobnega. Saj je zanimivo, ampak ne predolgo 😉 Zato iščem muzeje, ki me pritegnejo in mi dajo dela. Sem kak tebi zanimiv muzej v Berlinu izpustila? Vesela bom tvojega predloga!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja