Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Predbožični Gradec

Uradno odpiram sezono predbožičnih izletov – moja prva destinacija je bila predbožični Gradec. Dovolj blizu, da je dovolj za večerni izlet. Iz Maribora je namreč do tja slaba ura vožnje. Okej, lažje je, če kupiš avstrijsko vinjeto (nekaj manj kot 10€), če pa imaš čas, pa je vožnja po regionalni cesti tudi čisto ok, edino traja malo dlje 😉

GRADEC

predbozicni gradec

Gradec (ali Graz) je glavno mesto avstrijske Štajerske in avstrijsko drugo največje mesto. Kot že rečeno, iz Maribora je oddaljen nekje eno uro vožnje z avtom, tja se pa lahko odpraviš tudi z vlakom. Mestno jedro je prepleteno tudi s tramvaji, tako da premikanje ne bo problem. Mestno jedro ima res čudovite stavbe, krasne uličice in čudovite trgovinice. (Fun fact: moja poročna obleka je iz centra Gradca – trgovinica, kjer smo jo našli, stoji na glavnem mestnem trgu.)

PREDBOŽIČNI GRADEC

Gradec se v predbožičnem času spremeni v čarobno mesto! Kar 15 predbožičnih sejmov je namreč postavljenih na mestnih trgih – prav vsi pa so v razdalji, ki jo z lahkoto prehodiš! Pravijo, da je to nekaj, česar ni moč najti nikjer drugje!

Lučke in okrasitev prižgejo vsak dan ob 16.30 in so prižgane vse do polnoči. Vendar pa žal enako ne velja za stojnice, večina se jih zapre najkasneje ob desetih, na določenih prizoriščih pa tudi prej. Zato priporočam, da ne greš prepozno, saj boš tako ostala brez sladkih in tekočih dobrot, ki jih te stojnice ponujajo! (Nasvet: Ogromno najrazličnejših pijač ponujajo, jaz sem recimo izbrala Mango punch, tako da res priporočam, da se ustaviš na eni in preizkusiš. Aja, pazi, pobirajo kavcijo za šalčke, ko jih vrneš, dobiš vrnjen tudi denar!)

Priporočila

O vseh trgih in okrasitvah ti ne bom razlagala, seznam vsega si lahko ogledaš TUKAJ. Bi pa ti rada priporočila nekaj prizorišč in znamenitosti, ki jih zagotovo ne smeš izpustiti! Za začetek pa nekaj priporočil:
Dobro se obleči, saj zna biti zelo hladno! Šal, kapa, rokavice, topla, a udobna obutev so nujna oprema. Kar se parkiranja tiče, imaš možnost parkirnih hiš v centru Gradca, a so za moje pojme dokaj drage (cca 4€/uro). Zato mi zmeraj poiščemo parkirno mesto na drugi strani Mure, kjer so mesta s parkirnimi urami. (Pazi! Po osmi uri zvečer je parkiranje brezplačno 😉 )

LEDENE JASLICE
predbozicni gradec

Vsak dan do 21.00 ure predbožični Gradec ponuja ogled ledenih jaslic. Zagotovo prizorišče, vredno ogleda! Problem je lahko edino v količini ljudi, ki so v tistem trenutku tam. Jaz sem imela srečo in ni bilo dosti ljudi, tako da sem se lahko slikala pred njimi =)

GLAVNI TRG

Na Hauptplazu (=glavni trg) resnično vlada božično vzdušje. Stojnice, projekcije na mestno hišo, vse kar kriči ‘BOŽIČNI SEJEM’. Ne samo hrana in pijača, stojnice ponujajo tudi raznorazne spominke in božične okraske.

BOŽIČNI TRAMVAJ
predbozicni gradec

Zame najboljša stvar letošnjega božičnega Gradca! Božični tramvaj. Vozi zastonj! Vožnja traja nekje pol ure, tramvaj je okrašen, tako zunaj kot znotraj, med vožnjo igra božična glasba, prijazna gospa pa deli še bonbončke! Čista zmaga 😉 Zadnja vožnja je ob 19.45, tako da prilagodi svoj urnik temu. Pa še malo se ogreješ 😉

predbozicni gradec
RAZGLED IZ GRADI in BOŽIČNI SEJEM NA HRIBU

Grajski hrib je zagotovo točka, ki jo moraš obiskati, če si že tam. Na vrh lahko prideš na tri načine – peš, z dvigalom ali z gondolo. Najceneje je, seveda, peš, meni najbolj ugoden način pa z dvigalom. Čeprav si tako prikrajšana za razgled, pa za 1,70€ prideš skoraj do vrha, še zmeraj pa imaš nekaj do vrha, kjer je božični sejem. Postaja gondole pa je praktično pri vhodu na sejem, stane pa nekje med 8 in 9€. Moja izbira? Dvigalo gor, peš dol.
Božični sejem na grajskem hribu je nekaj posebnega, saj je velik del med obzidjem in je res super vzdušje! Slaba stran? Hitro zaprejo – ob 21.00 se vse stojnice zaprejo! Pa še odprt je samo med vikendi.

predbozicni gradec

Predbožični Gradec je zagotovo vreden obiska in jaz sem vesela, da sem imela čas ga obiskat! Zagotovo pa Gradec ni edino predbožično mesto, ki ga bom obiskala. Imaš kakšno priporočilo ali nasvet, kam še naj grem? 😉

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja