Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Kako se učiti? 10 nasvetov za lažje učenje

Kako se učiti je vprašanje, ki si ga v tem trenutku postavlja marsikdo. Zato sem v eni objavi na kupu zbrala nekaj nasvetov, kako se meni zdi, da se je pametno lotiti učenja. Seveda pa je pomembno, da sama najdeš svoj način in da sama ugotoviš, kdaj, kje in kako se najlažje učiš ti. Upam pa, da ti bodo spodnji nasveti vsaj malo v pomoč.

Kako se učiti?

kako se učiti
Poslušanje pri pouku

Ko se sprašuješ, kako se učiti, se zavedaj, da se osnove učenja začnejo že v šoli. Meni je najbolj pomagalo poslušanje pri pouku. Da sem res poslušala, kaj profesor govori in da sem se trudila to tudi razumeti. Od tega sem odnesla ogromno in še danes zagovarjam poslušanje pri pouku. Mene je to, da sem poslušala, rešilo ogromno učenja.

Sprotno učenje

Vsak dan ali pa vsaj na vsakih nekaj dni ponovi snov. Tako, za vajo, da se trudiš sproti se čim več naučiti. Snov, ki jo spoznavaš pri pouku je namreč v veliki meri nova in novosti hitro pozabimo, če jih ne ponavljamo, tako so pač narejeni naši možgani. Če se boš učila sproti, ti bo to resnično pomagalo in odvzelo nekaj stresa pred testi.

kako se učiti
Umakni motnje

Ko se spraviš k učenju, je res pomembno, da umakneš moteče elemente iz svoje okolice. Telefon daj na tiho in ga obrni z ekranom navzdol, izklopi televizijo in prosi domače, da ti dajo mir. Seveda vseh motenj ne moreš zmeraj odstranit (ker če se ravno v tistem času sosed odloči kositi travno… nimaš ravno kaj dosti moči, da to spremeniš 😉 ), lahko se pa potrudiš in onemogočiš vsaj ‘ta glavne’ motnje in se učiš v miru.

Razdeli snov v ‘sklope’

Kako se učiti, da bo učenje dejansko imelo rep in glavo? Razdeli si to, kar se moraš učiti v sklope. Da imaš nek pregled nad količino že osvojenega in tistega, kar te še čaka. Pri naj bo vsak sklop neka smiselna celota. Pri tehničnih predmetih se potrudi in najprej osvoji teorijo, nato pa preidi na vaje. Pripravi si urnik sklopov učenja, začni pa z najtežjim predmetom in končaj z najlažjim. Na koncu boš zagotovo bolj utrujena kot na začetku, zato je fino, da si ta lahke stvari pustiš za na konec.

Redni odmori

Med učenjem ne pozabi na odmore. Pojdi na stranišče, vstani se, pretegni se, spij kozarec vode, naredi 10 počepov,… Nekje na pol do tričetrt ure je fino, da imaš en krajši odmor. Po tem času bodo tudi možgani začeli biti preobremenjeni in težje se boš osredotočila na delo, misli pa ti bodo začele uhajati drugam. Pazi le, da odmori ne bodo predolgi!

kako se učiti
Ponavljanje na glas

Eden izmed najbolj pogostih in uporabljenih način učenja je ponavljanje na glas. Torej, kako se učiti? Pogovarjaj se sama s seboj! 😉 Saj vem, da se sliši smešno, ampak resnično imaš več možnosti, da si boš snov zapomnila, če si jo boš naglas ponavljala. Moj nasvet? Preberi si snov in jo probaj s svojimi besedami na glas povzeti.

Zapiski

Kako se učiti, da bo učenje res najlažje? Z zapiski! Noro pomemben del. Če ne delaš nič drugega, naredi si svoje zapiske. Naj bodo to zapiski = povzetki snovi in ne enostavno prepisovanje snovi. Zapiši si pomembne točke snovi. Uporabi barve, veliko pisavo, podčrtuj si, karkoli ti bo pomagalo, da si boš vse skupaj lažje zapomnila. Ja, pod zapiske štejem tudi delanje ‘švinglcev’. Meni se je ogromno krat zgodilo, da sem si pripravila plonk listke, potem pa jih niti potrebovala nisem, saj sem se z njihovo izdelavo dejansko ogromno naučila! In, ne, ne podpiram goljufanja pri testih, ampak bodimo realni – vsaj enkrat v življenju smo skoraj vsi pregoljufali kakšno snov…

Nagrajevanje

Ta del je moj najljubši. Nagradi se! Cilje si določi preden se začneš učit. Recimo, ko bom znala na pamet celo poštevanko, sem lahko 10minut na telefonu. Če dobim na izpitu 5ko, si bom kupila šminko. In podobno. Imej jasne cilje in jasne nagrade, ne goljufaj in se resnično drži dogovora sama s sabo. Nagrade so lahko od čisto banalnih – čas na telefonu, sladoled, nadaljevanka po učenju – ali pa malo večje – nakupovanje s prijateljico, kino, ipd. Po drugi strani pa si lahko določiš tudi kazni – če se danes ne naučim poštevanke, jutri ne grem na sladoled. Ampak je definitivno nagrajevanje same sebe boljša možnost! 😉

Ne uči se za oceno, ampak za znanje

Zavedaj se, da se ne učiš za tisto oceno v redovalnici. Na koncu te čez 10let nihče ne bo vprašal, kakšno oceno si pa ti dobila v sedmem razredu pri matematiki? 😉 Bo pa tvoje trenutno učenje resnično vplivalo na tvoje življenje naprej. Splošna razgledanost je ena taka lepa lastnost, če jo imaš 😉 Pa tudi, tvoje znanje, in na žalost tudi ocene, vplivajo tudi na tvojo možnost izbire željenjega nadaljevanja šolanja. Zavedaj se tudi, da boš učne navade, ki te spremljajo čez šolanje, lažje obdržala kot pa se jih na novo pri učila v starejših letih.

Study Buddy

Poišči si partnerja za učenje. Ni nujno, da je to tvoja najboljša prijateljica ali pa tvoj fant. Naj bo nekdo, ki bo resno vzel tvojo željo po učenju in s katerim si boš lahko izmenjaje tudi preverjala znanje. Če ti gre pri katerem predmetu resnično slabo, je lahko tvoj ‘study buddy‘ tudi tvoj inštruktor. Poišči si nekoga, ki se bo s tabo učil, te vzpodbujal in te pripravljal na testiranja – te spraševal učno snov. Pazi! Bodi pripravljena to uslugo tudi vrniti!

Tako. To je mojih 10 nasvetov za boljše in bolj efektivno učenje. Imaš še morda ti kak nasvet? Če pa te zanimajo moji nasveti za uspeh, pa klikni TUKAJ.

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja