Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Ah, ta utrujenost

Ah, ta utrujenost! Danes ne bom nič kaj pametnega povedala, bom samo malo pojamrala 😉 Trenutno počutje je namreč nekje globoko pod nivojem. Sej ne vem, ali je kriva ščitnica, pomanjkanje spanja ali ‘ženske težave’. Noro sem namreč utrujena. Zbudim se utrujena in čez dan je samo še slabše. Trudim se držati nek ritem življenja, ampak moram priznat, da pridejo dnevi, ko je res preveč in samo še ležim.

Utrujenost ščitnica

Najtežje pa je, ker takšne utrujenosti okolica ne sprejme in ne pozna. Jaz razumem, da je težko razumet, da si utrujen že navsezgodaj zjutraj, ampak, ko je glava tako težka, da že lahko rečeš, da te boli in ko nimaš energije niti za nasmešek, je res težko poslušati očitke, da daj vsaj nekaj življenja od sebe.

Priznam, da sem trmasta in sama sebe prepričujem, da bo že, da mi samo manjka spanja, se pa počasi zavedam, da bo nujen obisk pri zdravniku in pregled ščitničnih hormonov. Kot nekdo, ki je doživljenjsko obsojen na zdravila in redne preglede vem, da je to nekaj, kar moram narediti. Sicer še zmeraj upam, da je trenutna utrujenost le prehodna, se pa počasi zavedam, da bo potrebno vzrok poiskati v meni.

Kako pa se z utrujenostjo spopadam na dnevni bazi?

Urejen vzorec spanja

Izkazalo se je, da je zame in za moje dobro počutje urejeno spanje nenormalno pomembno. To pomeni, da hodim spat in se zbujam zmeraj ob približno enaki uri. Če grem kdaj slučajno spat kasneje, kar se itak zgodi, je potem nekaj dni počutje resnično slabše kot bi si želela. Trudim se, da spim brez motenj, v spalnici ni televizije in računalnika, telefon je na tiho in na letalski način. Trudim se tudi, da je spalnica prezračena in primerno ohlajena. V trenutku, ko to namreč ni, je spanec slabši. Pomembno se mi zdi tudi, da je v spalnici temno, kar zagotovijo primerne rolete ali podobno.

Pitje vode

Tukaj morem samo sebe res grdo gledat, ker vem, da ne pijem dovolj. Že od nekdaj nisem kaj dosti spila čez dan in enostavno na pijačo pozabim. Na srečo ne pijem kaj dosti drugega kot vodo ali domač ledeni čaj, občasno še mineralno vodo, vse ostalo mi je resnično presladko in me ne odžeja. Sem pa opazila, da je splošno počutje dosti boljše ob dnevih, ko imam s sabo flaško in se spomnim redno in dovolj piti. Absolutno je dobra hidracija zelo pomembna pri splošnem počutju.

Ko ne zmorem, se ustavim

Ko opazim, da sem res prišla do svojega maksimuma, prekinem z delom za tisti dan. In dam ‘možgane na off’ in se probam čimbolj spočit. Sprehod je izredno dobrodošla prekinitev, ko pa je res hudo, pa drugega kot en popoldanski počitek ne pomaga. Pri tem res pazim, da četudi zaspim, spanec ne traja več kot pol urce do urco. Najtežje se mi je popolnoma umirit in res počivat, saj sem še med gledanjem televizije, navajena na delo na telefonu.

Gibanje in svež zrak

Čeprav so trenutno dnevi resnično prevroči za kako resno gibanje čez dan, mi redna rekreacija ali pa vsaj sprehod, pomagata, da se počutim bolje. Ne rečem, da utrujenost izgine in pridejo dnevi, ko sem preutrujena, da bi šla dalje kot po bližnjih ulicah, ampak se po sprehodu vseeno boljše počutim. Svež zrak resnično dela čudeže! Seveda pomaga tudi, da se kdaj konkretno razgibam in potelovadim. Najraje imam pilates, ki mi da vse, kar rabim.

Ah, ta utrujenost! Žal nam zna kar zagreniti življenje. Kako pa se ti spopadaš z njo? Imaš kak recept ali skrito orožje, ko je najhuje? Vesela bom tvojega priporočila ali nasveta v komentar. Upam pa, da so moji nasveti vsaj malo pomagali tudi tebi!

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja