Lepota

Potovanja

sal-cape-verde-zelenortski-otoki-veter-wind

Osebno

Socialna omrežja in samopodoba

samopodoba

Na Instagramu sem odprla temo o tem, kako socialna omrežja vplivajo na tvojo samopodobo. Ker se mi zdi to pomembna tema in ker je dobra samopodoba nekaj, kar potrebujemo vse, sem se odločila, da nekaj besed o tem zapišem tudi na blog.

Samopodoba

samopodoba

Samopodoba je naša prestava o tem, kaj in kdo smo. Žal so naši možgani naravnani tako, da se nam tista ena kritika, ki nam jo je nekdo namenil, zarije globoko v spomin, ob tem pa pozabimo (ali racionaliziramo) vse pohvale in lepe besede, ki so nam bile namenjene.

Samopodoba se gradi in oblikuje že od majhnega. Če te starši hvalijo in ti govorijo lepe stvari, boš verjetno imela lepše mnenje o sebi, kot pa če slišiš samo slabe stvari. Bi pa danes rada spregovorila predvsem o tem, kako na samopodobo vplivajo socialna omrežja.

Socialna omrežja

S porastom socialnih omrežij je prišel tudi naval vseh ‘popolnih’, ‘prekrasnih’ in ‘zavidanja vrednih’. Prišli so filtri, popularnost fotošopa, urejanje fotk, barv in videza. In ker je to dostopno vsem, se kaj hitro zgodi, da se znajdeš v primerjanju same sebe s perfektnimi fotkami na spletu.

Iiiiin, če nisi ravno prepričana sama vase ali pa če pustiš, da takšne stvari vplivajo nate, lahko kaj hitro padeš v brezno samozaničevanja. In potem se znajdeš v začaranem krogu primerjanja in zaničevanja same sebe. Kako se spopasti s tem???

1.) Preglej komu slediš

Preveri komu slediš na Instagramu, Facebooku, Tiktoku,… Ugotovi, kako se počutiš, ko gledaš njihove fotke in videe. A je vse popolno? Te ta popolnost spravlja v obup? Se ob lepoticah na fotkah počutiš manjvredno ali grdo? ODSLEDI TAKOJ!!!

Sledi samo ljudem, katerih vsebina te spravlja v dobro voljo. Katerih vsebina ti je zanimiva, ki ti nekaj lepega da, ki te navdušuje, te morda kaj nauči, da kakšno idejo in podobno.

2.) Nehaj se primerjati

Ne primerjaj se s fotkami in videi, ki jih drugi objavljajo. Dejstvo je, da bo vsak objavil fotko, na kateri si bo všeč. Na kateri bo urejen in ki bo lepo izgledala. Drugo dejstvo je, da OGROMNO ljudi fotke popravlja, uporablja filtre, briše napake, polira svojo kožo in podobno. Vedi, da NIHČE ni brez napak!

Tudi NIHČE nima popolnega življenja. Morda na zunaj izgleda, da so zmeraj nasmejani, srečni, popolni. Vedi, da vsak deli samo tisto, kar se njemu zdi ok. Tudi, če katera deli solze, kreg in podobno – še vedno sama odloča, kaj in kako bo objavila!

3.) Začni se zavedat svoje vrednosti

Vzljubi osebo v ogledalu! Vem, traja, vem, da včasih ni lahko, ampak… Najprej se moraš imeti rada. Da lahko imaš rada druge in da imajo drugi radi tebe. Začni z malimi stvarmi – vsak dan najdi eno stvari, ki ti je všeč na tebi. Povej to na glas osebi v ogledalu. Vsak dan tudi razmisli, za kaj si hvaležna tisti dan.

samopodoba

Baby steps, baby steps in malo po malo boš razumela, da si vredna, da si lepa, da si čudovita! In potem pride tista samozavest, ko te več ne gane, kaj kdo objavlja, kaj kdo ima, ker je važno to, kar imaš ti in to, kar ti si!

Zato, draga moja, IMEJ SE RADA! To je vredno največ! <3

Xoxo, A.

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja